Корона (шляхетський герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Корона

Корона - шляхетський герб часів Речі Посполитої, яким користувались шляхетські роди Польщі, України та Білорусі.

Вважається, що походить з Кашубщини. Також має назви Чешевський або Цесевський.

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб відомий щонайменше у чотирьох варіантах. Описи подані відновідно до правил блазонування, запропонованих Альфредом Знамієровським.

Корона І (Чешевський, Цесієвський): У блакитному полі золота корона, чотири роги буйвола, чорні, по два на сторону. Коштовність: над коронованим шоломом, половина срібного козла. Сині лабри, викладені золотом.

Корона Іа (Чешевський, Цесієвський): Червоне поле, срібні роги.

Корона II (Чешевський різний): Лише два роги, козли, кольори поля та роги невідомі, козел у коштовності, зверненій ліворуч.

Корона ІІа (Чешевський різний): Лише два роги буйвола, між ними зірка, в коштовності є роги із зіркою, як на емблемі. Кольори поля, кутів та зірок невідомі.

Корона І (Герб Чешевський, Цесевський): У блакитному полі золота корона, над неї чотири роги буйвола, чорні, по два з кожного боку. Клейнод: над коронованим шоломом, половина срібного козла. Сині лабри (намет), гаптовані золотом.

Корона Іа (Герб Чешевський, Цесевський): Червоне поле, срібні роги.e.

Корона II (Чешевський інший): Роги тільки два, козлині, кольори поля та роги невідомі, козел у шоломі звернений ліворуч.

Корона IIa (Чешевський інший): Роги буйвола тільки два, між ними зірка, в клейноді є роги із зіркою, як на щиті. Кольори поля, рогів та зірок невідомі.

Herb Korona Ia
Herb Korona Ia 
Herb Korona II
Herb Korona II 
Herb Korona IIa
Herb Korona IIa 

Історія[ред. | ред. код]

В набуває поширення за часів Речі Посполитої (з XVI ст.). Згадується в численних німецьких та польськомовних джерелах. Основний варіант згадують: Каспер Несецький, Юліуш Кароль Островський (Книга гербова польських родин), Францишек Пекосинський (Герольд Польщі або Геральдичний путівник Польщі), Адам Бонецький (Гербар Польський), Северин Уруський (Родина. Гербач польський) та Емільян Селига-Жерницький (Der Polnische Adel).

Варіант Іа поданий Нові Зібмахером (Nowy Siebmacher). Варіанти II і IIa згадані Ф. Пекосинським за одним з рукописів гербової книги Дахновського.

Вважається, що родина кашубів з Чешево була гілкою могутнього поморського князівського роду Бонинів (Boninów). Представники цього роду взяти прізвища зі своїх маєтків: Славяновські, Сулицький, а також Чешевські.

За словами Несецького, Чешевські померли в 1662 році. За словами Бонецького, Чешевські не вигасли в 1662 р. Він згадує Якуба Чешевського в 1697 р.

Згодом також згадуються, в землі Битовській Чешевські (Цесевські) герба Корона.

Роди[ред. | ред. код]

Гербом Корона користувались шляхетський рід Бонін та їхні родини: Чешевські, Славяновські, Сулицький та Зулицькі (Zulicki).

Тадеуш Гайль також згадує дві родини герба Корона, які геральдисти не вважають нащадками родини Бонін: Лукашевичі та Корони. Всього Т. Гайль нараховує 7 родів герба Корона: Бонін, Чешевські, Корона, Лукашевичі, Славяновські, Сулицькі, Зулицькі.

Згадка про шляхтича Лукашевича гербу Корона в 1700 р. походить від Польської шляхетської енциклопедії. Ця згадка невизначена, хоча автор статті посилається на Бонецького. В той же час він згадує Лукашевичів зі схожим гербом Тристріл.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alfred Znamierowski, Paweł Dudziński: Wielka księga heraldyki. Warszawa: Świat Książki, 2008, s. 104–108. ISBN 978-83-247-0100-1.
  • Przemysław Pragert: Herbarz rodzin kaszubskich. T. 2. Gdańsk: BiT, 2007, s. 30-31, 212-213. ISBN 978-83-924425-9-2.
  • Tadeusz Gajl: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku. L&L, 2007, ISBN 978-83-60597-10-1.
  • Stefan Janusz Starykoń-Kasprzycki: Polska Encyklopedia Szlachecka. T. 8. Warszawa: Wydawn. Instytutu Kultury Historycznej, 1938, s. 91.
  • Adam Boniecki: Herbarz polski. T. 16. Warszawa: skł. gł. Gebethner i Wolff, 1913, s. 99.