Коророфа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Увага: Не вказане значення "common_name"

Плем'яний союз Коророфа
Культура Нок Flag
1500 – 1840
: історичні кордони на карті
: історичні кордони на карті
Столиця Вукарі
Мови джукун
Релігії поганство
Форма правління конфедерація
Історія
 - Засновано 1500
 - Ліквідовано 1840
Сьогодні є частиною Нігерія Нігерія

Коророфа (1500 —1840 роки) — протодержава (плем'яний союз) в долині річки Бенуе. Тривалий час успішно воювало проти хауських держав й імперії Борну. 1671 року зазнало нищівної поразки, зменшившись до області навколо столиці Вукарі. У 1840 році перетворилося на федерацію Вукарі.

Історія[ред. | ред. код]

Утворилося близько 1500 року. Поступово розширювалося уздовж течії річки Бенуе. З 2-ї половини XVI ст. Коророфа скористалося ослабленням сусідів, насамперед міст-держав хауса Кано і Кацина та імперії Борну, куди стала здійснювати грабіжницькі походи.

Розквіт припав на кінець XVI — 1-у половину XVII ст. 1600 року здійснено успішну кампанію проти Кано. Потім підкорено хауське місто-державу Заззау. В цей час більшість навколишніх держав та племен вимушені були сплачувати данину Коророфа.

В середині 1640-х років починаються запеклі війни з Борну, які тривали з перемінним успіхом до 1668 року, коли армія Коророфа зазнала поразки. Втім 1670 року було здійснено успішний похід проти хауських держав Кано і Кацина. Але 1671 року Коророфу було знищено імперією Борну. В результаті підлеглі племена відпали, але територія зменшилася до земель навколо столиці Вукарі.

Державний устрій[ред. | ред. код]

Коророфа являло перехід від племінного союзу до протодержави у формі конфедерації. На чолі стояв володар (аку), повноваження якого були обмежені радою вождів. Знать належала до племені джукун, що було ключовим.

Релігія[ред. | ред. код]

Переважали поганські культи, насамперед анімізм.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Riad M., The Jukun: an exampte of African migrations in the sixteenth century, «Bulletin de l'institut Français de l'Afrique Noire», Ser. B, 1960, t. 22, fasc. 3—4.
  • Meek C. K., A Sudanese kingdom. An ethnographical study of the Jukun-speaking peoples of Nigeria, N.Y., 1969;