Корінні народи Великого Басейну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індіанці Великого Басейну — корінні індіанські народи та племена північноамериканського культурного регіону Великий Басейн, що займає більшу частину сучасного штату Невада та частини штатів Орегон, Каліфорнія, Айдахо, Вайомінг і Юта та обмежений із заходу хребтом Сьєрра-Невада і Каскадними горами та зі сходу Скелястими горами.

Культура[ред. | ред. код]

Дуже мала кількість опадів у регіоні впливала на спосіб життя і культуру корінних народів: до початку ХХ століття вони залишалися переважно мисливцями і збирачами.

«Пустельна культура» належить до культури великого басейну. Ця культура була вимушена бути досить рухомою, в пошуках достатньої кількості їжі. Вони майже не користувалися керамікою, через її вагу, проте плели кошики для зберігання насіння, і тару для води. На території самого великого басейну сільське господарство не практикувалося, інша справа його околиці. Постійних жител не було, проте місця для зимівлі могли використовуватися однією і тією ж сім'єю декілька років під ряд.

В ранній період племена Великого басейну мігрували на схід, де відкрили верхову їзду та практикували полювання на бізонів. Племена Великого Басейну переважно жили мирно і, займаючи часто спільні території, активно змішувалися.

Мови[ред. | ред. код]

Усі племена Великого Басейну, крім вашо, розмовляли нумськими мовами юто-ацтецької мовної родини. Мова вошо деякими лінгвістами вважається ізолятом, а деякими включається до гіпотетичної хоканської мовної родини.[1]

Список корінних народів Великого Басейну[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lyle Campbell. American Indian languages: The historical linguistics of Native America

Джерела[ред. | ред. код]

  • Campbell L. American Indian languages: The historical linguistics of Native America / Lyle Campbell. — Oxford & New York: Oxford University Press, 1997. — 512 с.
  • d'Azevedo W. L.Walker. Great Basin / Warren L. d'Azevedo — Washington, D.C.: Smithsonian Institution, 1986. — 868 с. — (Handbook of the North American Indians).