Костянтин Склір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Склір
Народився бл. 935
Помер 989/991
Національність вірменин
Титул вестарх
Конфесія православ'я
Рід Скліри
Батько Пантерій Склір
Мати Георгія
У шлюбі з Sophia Phokainad
Діти 1 донька

Костянтин Склір (*Κωνσταντίνος Σκληρός, бл. 935989/991) — державний та військовий діяч Візантійської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового аристократичного роду Скдірів. Син Пантерія Скліра, та Георгії, небоги імператора Василя I (з Македонської династії). Народився 920 року. Здобув класичну для тогочасних аристократів освіту. Наприкінці 950-х років оженився на представниці могутнього роду Фок.

У 968 році разом з братом Бардою підтримав Іоанна Цимісхія, що був одружений з сестрою Костянтина — Марією (померла перед тим). Після сходження натрон Цимісхія Костянтин Склір отримує титул вестарха. У 970 році брав участь у боях під орудою Барди Скліра проти Київського князя Святослава I. Згодом отримав титул патрикія.

У 971 році призначається суддею Фракії та Македонії. У 976 році підтримав повстання свого брата Барди скліра. Брав участь у боях проти військовика Барди Фоки. Разом з братом втік до Хамданідів. Лише у 989 році разом з Бардою Скліром отримав прощення від імператора Василя II й повернувся до Константинополя. Згодом не брав участі в політичних справах. Помер до 991 року.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Софія, донька Льва Фоки Молодшого, куропалата.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Seibt W. Die Skleroi. Eine prosopographisch sigillographische Studie. Wien, 1976. S. 91 mit A. 326
  • Davids, Adelbert (2002), The Empress Theophano: Byzantium and the West at the Turn of the First Millennium. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 0-521-52467-9., pp. 79–80