Костянтин I (цар Кахеті)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин I
груз. კონსტანტინე I
Прапор
Прапор
Цар Кахетії
березень — жовтень 1605 року
Попередник: Олександр II
Спадкоємець: Теймураз I
 
Народження: 1567(1567)
Тифліс, Картлійське царство
Смерть: 22 жовтня 1605(1605-10-22)
Тифліс, Картлійське царство
Релігія: іслам
Рід: Багратіоні
Батько: Олександр II
Мати: Тінатін Амілахварі

Костянтин I (груз. კონსტანტინე I; 1567 — 22 жовтня 1605) — цар Кахетії, син царя Олександра II від першого шлюбу з Тінатін Амілахварі. Представник династії Багратіоні.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр відрядив свого сина, царевича Костянтина, як заручника до двору перського шаха Аббаса Великого. В Ірані Костянтин відмовився від християнства та прийняв іслам. Навесні 1605 року Аббас покликав царевича до себе, надав йому ширванське військо та наказав повернутись на батьківщину, щоб убити свого батька та брата Георгія, а самому захопити царський трон Кахетії.

12 березня того ж року у царському палаці в місті Дзегамі за наказом Костянтина було вбито його батька та брата, а також присутніх на зборах кахетинських дворян. Після цього Костянтин захопив царський престол. Він зажадав, щоб цариця Кетеван, вдова його брата Давида, вийшла за нього заміж. Однак Кетеван відмовилась. Їй на допомогу прибуло багато кахетинських мтаварів. У жовтні 1605 року Костянтин із військом виступив проти заколотників, але зазнав поразки та був убитий.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вахтанг Гурулі, Мераб Вачнадзе, Михайло Бахтадзе. «Історія Грузії (від найдавніших часів досьогодні)».