Коцький Василь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Коцький
Народився 1879(1879)
Сокаль, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Помер 5 червня 1927(1927-06-05)
Станиславів, Польща Польща
Громадянство Австро-Угорщина Австро-УгорщинаПольща Польща
Національність українець
Відомий завдяки педагог, художник

Васи́ль Ко́цький (1879, Сокаль, Королівство Галичини та Володимирії — 5 червня 1927, Станиславів, Польща) — український педагог, художник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1879 року в Сокалі у міщанській родині[1]. Закінчив тутешню народну школу та учительську семінарію. Провчителювавши рік у Белзі, залишив педагогічну роботу і подався здобувати мистецьку освіту. З 1902 по 1906 рр. опановував художнє ремесло у Краківській академії мистецтв на відділі малярства у професорів Й. Мегоффера і Л. Вичулковського. За високі здобутки у навчанні 1905 року був нагороджений золотою медаллю та відзначений грошовою відзнакою. З Кракова виїхав на подальші трирічні мистецькі студії до Мюнхена і Парижу.

Після отримання мистецької освіти в силу різних обставин так й не зміг реалізувати свій багатий творчий потенціал художника і був змушений повернутися до вчителювання. Напередодні Другої світової війни отримав посаду вчителя рисунків в Українській державній гімназії Станиславова. Також навчав азів малювання молодь в місцевій гімназії Сестер Василіянок.

Помер в Станиславові 5 червня 1927 року[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Посмертні згадки. Василь Коцький // Діло. — №133. — 1927. — 1 червня. — С. 4. LIBRARIA: архів української періодики онлайн. Процитовано 3 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]