Кочиніта пибіль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кочиніта пибіль
Походження  Юкатан
Входить у національні кухні Мексиканська кухня

Кочиніта пибіль (ісп. Cochinita pibil, також puerco pibil або cochinita con achiote) — традиційна страва мая на півострові Юкатан, розповсюджена в мексиканській кухні, приготована на повільному вогні зі свинини[1][2]. Приготування традиційної кочиніти включає маринування м'яса в дуже кислому цитрусовому соку, додавання насіння аннато, що надає страві яскраво-оранжевий колір, і запікання м'яса в пибі (пиібі) (типова земляна піч на півострові Юкатан в Мексиці), бананове листя.

Страва розглядається як симбіоз юкатанських кулінарних традицій (приготування у земляній печі) та іспанських продуктів. Європейці привезли до Америки свиней та апельсини, а мая додали до страви насіння аннато чи ачіоті [3].

Рецепт[ред. | ред. код]

Кочиніта
Земляна юкатанська піч пиіб

Cochinita означає «порося», а pibi «піч», тому справжня cochinita pibil передбачає запікання цілого поросяти в печі-ямі. Традиційно кочиніту пибіль готують у ямі з вугіллям, щоб засмажити свинину. Як сучасну альтернативу часто використовується звичайна піч або духовка, і свиняча лопатка або свиняча корейка. Високий вміст кислоти в маринаді та повільний час приготування роблять м'ясо м'якшим, що дозволяє використовувати тверді шматки м'яса. У традиційних юкатанських рецептах для маринування завжди використовується сік севільського апельсина або гірких апельсинів. У регіонах, де гіркі апельсини не поширені, використовують сік солодких апельсинів у поєднанні з лимонами, лаймами або оцтом, щоб досягти ефекту гіркого апельсину для м'яса.[4]. Ще одним важливим інгредієнтом всіх рецептів пибіль є ачіоте (аннато), який надає страві характерного кольору і додає смаку. Страву зазвичай їдять з гарнірами, такими як: жовті кукурудзяні коржики, червона маринована цибуля, смажена чорна квасоля та перець чилі хабанеро. А також використовують як начинку для сендвічів та тортас.

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Кочиніта пибіль часто зустрічається у фільмі «Одного разу в Мексиці» режисера Роберта Родрігеса, в якому це улюблена їжа агента ЦРУ, якого грає Джонні Депп.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Explorando México - Cochinita Pibil, Manjar Yucateco. www.explorandomexico.com.
  2. Мексика: путеводитель. Армина Вольперт, Мария Желиховская. – М.: «Вокруг света», 2012.
  3. Мексиканское жаркое cochinita pibil
  4. Rick Bayless - Cochinita Pibil. www.rickbayless.com.