Крансекаґе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крансекаґе
Походження  Данія
Необхідні компоненти P. dulcisd

Крансекаґе (дан.: kransekage) або крансекаке (нор.: kransekake) — традиційний данський і норвезький кондитерський виріб, який у Скандинавії часто їдять в особливих випадках. У перекладі ця назва означає торт-вінок. У Норвегії його також називають tårnkake (українською: торт-вежа) і часто готується на святкування Дня Конституції, Різдва, весілля та хрещення. У Данії його зазвичай їдять під час святкування Нового року, тоді як варіація торта overflødighedshorn, традиційно подається на весілля та хрестини.[1][2]

Походження крансекаґе можна простежити до XVIII століття, де його вперше створив пекар у Копенгагені.  Ті самі інгредієнти використовуються для приготування святкового шведського тіста крокан.

Приготування[ред. | ред. код]

Крансекаге має форму серії концентричних кілець торта, накладених одне на одне, щоб утворити крутий конус (часто 18 або більше шарів), склеєних білою глазур'ю. Кільця для торта крансекаґе виготовляються з мигдалю, цукру та яєчних білків.[3][1] Ідеальний крансекаґе твердий на дотик, але м'який і приємний на жування.

Подача[ред. | ред. код]

Цей кондитерський виріб подають, відокремлюючи окремі кільця та розламуючи їх на більш дрібні шматочки. Останніми роками при масовому виробництві крансекаґе продається цілий рік у формі десертних батончиків. Масове виробництво крансекаґе доступне в магазинах у період Різдва та перед новорічною ніччю.

Однією з культурних традицій є те, що наречений і наречена піднімають верхній шар торта на своєму весіллі. Кажуть, що кількість кілець для торта, які прилипнуть до верхнього, коли вони його підняли, є кількістю дітей, які народяться у пари.[3]

Найвищий крансекаґе у світі був випечений у 2006 році супермаркетом Coop в Осло на святкуванні свого 100-річчя. Торт був висотою 13,17 метра, виготовлений із понад 700 кілограмів тіста.[4][5]

Варіації[ред. | ред. код]

Оригінальний варіант, який використовується на весіллях, називається overflødighedshorn (українською: ріг достатку) і має форму рогу достатку та наповнений шоколадними цукерками, печивом та іншими дрібними частуваннями. Іноді в центр ставлять пляшку вина або аквавіту, а торт прикрашають орнаментами, наприклад, хлопавками й прапорцями.

Часто на Різдво готують невеликі версії торта, які називаються крансекакестенгер (укр.: стрижні для торта з вінком). Торт готується, так само як і в оригінальному варіанті, але замість того, щоб формувати кільця, вони складаються на невеликі прямі порції 5–8 cm (2–3 in). Потім їх так само прикрашають білою глазур'ю, хоча їх також можна занурити в шоколад.[6]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Narten Høberg, Eva (22 грудня 2020). Kransekake. Store Norske Leksikon (норв.). Процитовано 6 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Skaarup, Bi (21 серпня 2020). Kransekage. Den Store Danske (дан.). Процитовано 6 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. а б O'Leary, Margaret Hayford (2010). Culture and Customs of Norway. ABC-Clio. ISBN 9780313362484.
  4. Hillestad, Helene (28 червня 2006). Verdens høyeste kake. NRK (норв.). Процитовано 6 квітня 2021.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Sørdal, Kristin (29 червня 2006). Storspist?. Dagbladet (норв.). Процитовано 6 квітня 2021.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Ilstad, Kristine (18 грудня 2019). Kransekakestenger. Процитовано 6 травня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Відео-інструкції англійською