Красуляк Зоя Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Красуляк Зоя Іванівна
Народилася 9 лютого 1967(1967-02-09) (57 років)
Чернівці, Вінницька область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
 СРСР
Діяльність поетеса, піснярка
Напрямок Українська література, популярна пісня
Членство НСПУ (з 2023 року)
Діти троє синів: Олег, Олександр, Владислав; донька Оксана
Нагороди

Зо́я Іва́нівна Красуля́к (нар. 9 лютого 1967) — українська поетеса.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 9 лютого 1967 року в смт Чернівці на Вінниччині. Закінчила Тульчинське культосвітнє училище, Київський національний університет культури і мистецтв (1998). В закладах культури області пройшла шлях від завідуючою клубом до начальника відділу культури. Нині працює у Вінницькому обласному центрі народної творчості.
Проживає у с. Стадниця Вінницької міської територіальної громади Вінницького району.[1]

Творчість[ред. | ред. код]

Авторка книжок лірики:

  • Мандрівниця снів: поезія. — Вінниця: «Вінницький обласний центр народної творчості», 2015. — 80 с . — ISBN 978-617-583-157-1;[3]

Пише також малу прозу, твори для дітей, сатиру і гумор. Друкується у регіональній періодиці, зокрема у журналах «Вінницький край» та «Світлиця».

Зоя Красуляк – самобутня, колоритна поетеса, про що засвідчують дві її поетичні книги «Таїна» та «Мандрівниця снів». Це чудові збірки, наповнені глибокою і сокровенною лірикою, яка зворушує серце, дихає новизною і нешаблонністю. Відкрий їх з будь-якої сторінки – і Муза вже веде тебе за руку в психологію почуттів, у світ прекрасного. <…> Мова поезії Зої Красуляк особлива. Це глибока простота, прекрасна невимушеність, їй абсолютно чужа манірність багатьох сучасників, котрі прагнуть вилізти з шкіри, аби пооригінальничати. Мабуть, Зоя Красуляк пише так, бо сама вона виросла з народної пісні з її небагатослів’ям, але з глибинним змістом.

Михайло Каменюк, з рекомендації до вступу до лав НСПУ (2019)

Поезії Зої Красуляк – це сповідь жінки, яка у всі віки чекає любові, підтримки, розуміння, вірності. Її лірична героїня виступає то самотньою вовчицею, то забутою скрипкою, що чекає свого маестро. <…> Але попри жалі, смутки й розчарування, твори Зої Красуляк світлі, оптимістичні й іронічні.

Валентина Сторожук, з рекомендації до вступу до лав НСПУ (2019)

Її поетичні мініатюри – мов невагоме кантиленне мереживо, імпресіоністичні замальовки у пастельних тонах. Теми творчості вічні – кохання, вселенський сум, рефлексії буття. Просто, але майстерно виписані мінливі стани багатої духом людини.

Андрій Стебелєв, з рекомендації до вступу до лав НСПУ (2019)

Зоя Красуляк – переможниця Всеукраїнського конкурсу авторської пісні «Мій рідний край». Вона членкиня Вінницького куреня гумористів імені Степана Руданського. Гумористичною збіркою «Кава з пінкою» поетеса заявила себе ще й як дотепна майстриня гумористичного цеху.

Леонід Куций, з передмови до книги «Кава з пінкою» (2021)

Є авторкою і виконавицею понад 200 пісень на власні вірші. Має сім авторських аудіо альбомів. З них три — весільних пісень «Чернівецькі вихиляси», колядок «Медове Різдво», дитячих «Білі кораблі» та «Ангел», альбом колискових пісень. Її пісні є в репертуарі таких виконавців, як: народний артист України Микола Свидюк, заслужені артисти України Любов і Віктор Анісімови, вокальний дует «Кохана, коханий» та ін.
Учасниця і ведуча багатьох обласних, всеукраїнських та міжнародних культурно-мистецьких проєктів, що проводяться на Вінниччині та за її межами.
Членкиня Вінницького куреня гумористів ім. Степана Руданського.
Рішенням Секретаріату НСПУ від 29 червня 2023 р. прийнята до спілчанських лав.[5]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Біографія Крауляк З. І. // Сайт Вінницької обласної організації НСПУ «Краснослов». — 2023. — 1 липня
  2. Таїна Зої Красуляк // Сайт ВОО НСПУ «Краснослов». — 2019. — 27 квітня
  3. Зоя Красуляк — Мандрівниця снів // Сайт Вінницької обласної організації НСПУ «Краснослов». — 2019. — 21 травня
  4. [[Сегеда Юрій Васильович|Ю. Сегеда]]. Кава з пінкою" від Зої Красуляк // Сайт [[Вінниччина (газета)|газети «Вінниччина»]]. — 2022. — 19 січня. Архів оригіналу за 2 липня 2023. Процитовано 13 жовтня 2023.
  5. Відбулося чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України // Сайт НСПУ. — 2023. — 30 червня
  6. На Вінниччині визначили переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського у 2021 році. — Офіційний сайт Вінницької обласної державної адміністрації. — 2021. — 20 грудня. Архів оригіналу за 22 грудня 2021. Процитовано 22 грудня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]