Краще подзвоніть Солу (1 сезон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Краще подзвоніть Солу (1 сезон)
Країна США
Кількість епізодів 10
Склад акторів Боб Оденкерк, Джонатан Бенкс, Рей Сігорн, Патрік Фабіан, Майкл Мендо, Майкл Маккін
Трансляція
Телеканал AMC
Перший показ 8 лютого 20156 квітня 2015
Сезони
← Попередній
Наступний →
2 сезон
Список епізодів телесеріалу «Краще подзвоніть Солу»

Перший сезон американського драматичного телесеріалу «Краще подзвоніть Солу», прем'єра якого відбулася 8 лютого 2015 року, а завершився він 6 квітня 2015 року. Сезон складається з десяти епізодів, і він транслювався в США по понеділках на каналі AMC, за винятком пілотного епізоду, прем'єра якого відбулася в неділю. Серіал є спінофом «Пуститися берега», і його авторами стали Вінс Ґілліґан і Пітер Ґулд, обидва з яких працювали над «Пуститися берега».

Дія сезону розгортається у 2002 році, за винятком першої сцени пілота, де Сол (під псевдонімом «Джин») працює в Cinnabon, і Боб Оденкерк знову виконує роль Джеймса Моргана «Джиммі» Мак-Ґілла з «Пуститися берега», який пізніше стане відомим як Сол Ґудман із четвертого сезону. Джиммі — адвокат у скрутному становищі, який наглядає за своїм братом Чаком, який нібито страждає на електромагнітну надчутливість. Джонатан Бенкс також знову виконує роль Майка Ермантраута, колишнього співробітника поліції Філадельфії, який працює паркувальником, а пізніше приватним детективом та «чистильником».

Перший сезон «Краще подзвоніть Солу» отримав широке визнання, причому більшість вважала його гідним наступником «Пуститися берега». Сезон отримав шість номінацій на 67-й церемонії премії «Еммі», включаючи найкращий драматичний серіал.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

До липня 2013 року серіалу ще не дали зелене світло[1]. Netflix був одним із зацікавлених дистриб'юторів, але у кінцевому підсумку була укладена угода між AMC і виробничою компанією «Пуститися берега» Sony Pictures Television[2]. Ґілліґан і Ґулд виступили як шоуранери, а Ґілліґан також зняв пілотний епізод[3]. Колишні сценаристи «Пуститися берега» Томас Шнауц і Дженніфер Хатчісон приєдналися до команди сценаристів, при цьому Шнауц став співвиконавчим продюсером, а Хатчісон стала супервайзовим продюсером[4]. Також до команди сценаристів приєдналися Бредлі Пол та Гордон Сміт, який був помічником сценариста у «Пуститися берега».

Кастинг[ред. | ред. код]

Боб Оденкерк виконує роль адвоката/афериста Джиммі Мак-Ґілла (раніше відомого як Сол Ґудман у «Пуститися берега»). У січні 2014 року було оголошено, що Джонатан Бенкс знову виконає роль Майка Ермантраута з «Пуститися берега», і що у нього буде одна з головних ролей[5].

Дін Норріс, який грав Генка Шрейдера в «Пуститися берега», оголосив, що він не з'явиться в серіалі, частково через те, що він знімався в серіалі CBS «Під куполом»[6]. Анна Ґанн також згадала про «розмову» з Гілліганом з приводу можливої гостьової появи в серіалі[7].

Майкл Маккін отримав роль старшого брата Джиммі, Чака[8][9]. До акторського складу також входять Патрік Фабіан (Говард Гемлін), Рей Сігорн (Кім Векслер) та Майкл Мендо (Начо Варґа)[10]. У жовтні 2014 року Керрі Кондон отримала роль[11] Стейсі Ермантраут, овдовілої невістки Майка. У листопаді 2014 року Джулі Енн Емері та Джеремі Шамос отримали ролі Бетсі та Крейга Кеттлманів[12].

Зйомки[ред. | ред. код]

Як і в його попередника, дія «Краще подзвоніть Солу» розгортається в Альбукерці, Нью-Мексико, там же і знімають серіал[13]. Коли 2 червня 2014 року почалися зйомки[14], Ґілліґан висловив деяке занепокоєння з приводу можливого розчарування від того, яким може виявитися серіал, і як можуть його прийняти глядачі, враховуючи, що Сол Ґудман був другорядним персонажем у «Пуститися берега»[15][16].

У першій сцені пілотного епізоду Сол (тепер під псевдонімом Джин Такович) працює в Cinnabon в Небрасці. Дія цієї сцени розгортається в Омасі, але вона була знята в Альбукерці, Нью-Мексико, в торговому центрі Cottonwood Mall[17].

В ролях[ред. | ред. код]

Основний склад[ред. | ред. код]

Другорядний склад[ред. | ред. код]

  • Джеремі Шамос у ролі Крейга Кеттлмана, окружного скарбника, якого звинувачують у розтраті.
  • Джулі Енн Емері в ролі Бетсі Кеттлман, дружини Крейга, яка також звинувачується в розтраті.
  • Керрі Кондон у ролі Стейсі Ермантраут, овдовілої невістки Майка і матері Кайлі Ермантраут.
  • Фейт Хілі у ролі Кайлі Ермантраут, онуки Майка.
  • Айлін Фогарті в ролі місіс Нуін, власниці манікюрного салону, у задній кімнаті якого знаходиться адвокатська контора Джиммі (і його будинок).
  • Пітер Дисет у ролі Білла Оуклі, заступника окружного прокурора.
  • Омід Абтахі у ролі детектива Аббасі.
  • Джо ДеРоса у ролі доктора Кальдери, ветеринара, який служить зв'язковим Майка Ермантраута зі злочинним світом.
  • Денніс Буцикаріс у ролі Річа Швайкарта, адвоката з Sandpiper Crossing.
  • Брендон До. Хемптон у ролі Ернесто, помічника Чака, який працює на HHM.
  • Джош Фадем у ролі Джої Діксона, кіно-студента, який допомагає Джиммі знімати різноманітні проєкти.
  • Джуліан Бонфільо в ролі звукорежисера, кіностудента, який допомагає Джиммі знімати різні проєкти.
  • Стівен Левін та Деніел Спенсер Левін у ролях Ларса та Кела Ліндхольмів, близнюків -скейтбордистів та дрібних шахраїв.
  • Мел Родрігес у ролі Марко Пастернака, кращого друга Джиммі та партнер зі злочину в Сісеро, Іллінойс.
  • Джин Еффрон у ролі Айрін Лендрі, літньої клієнтки Джиммі Мак-Ґілла.

Запрошені зірки[ред. | ред. код]

  • Реймонд Крус у ролі Туко Саламанки, безжального, психованного розповсюджувача наркотиків у Південній Долині, який працює з Начо Варга.
  • Міріам Колон у ролі бабусі Туко та матері Гектора.
  • Сесар Гарсіа в ролі Ноу Доза, поплічника Туко.
  • Хесус Райан-мол. у ролі Гонзо, поплічника Туко.
  • Баррі Шабака Хенлі в ролі детектива Сандерса, копа з Філадельфії, який раніше був партнером Майка у поліції.
  • Марк Прокш у ролі Деніела «Прайса» Вормолда, дрібного наркоторговця, який наймає Майка як охоронця.
  • Стівен Огг у ролі Собчака, злочинець, якого наймає Прайс як охоронця разом із Майком.
  • Клеа Дюваль у ролі доктора Крус, лікаря, яка лікує Чака і підозрює, що його стан є психосоматичним.

Епізоди[ред. | ред. код]



загальний
в

сезоні
Назва Режисер Автор сценарію Дата прем'єри Глядачі в США

(млн)
1 1 «Уно»

«Uno»
Вінс Ґілліґан Вінс Ґілліґан и Пітер Ґулд 8 лютого 2015 6,88[20]

Після подій «Пуститися берега» але до загибелі Уолтера Уайта[21] Сол Ґудман живе в Омасі (штат Небраска) під іменем Джин, працює керуючим в кафе-пекарні Cinnabon. Одного вечора, вдома після роботи, він дивиться касету з рекламними роликами адвоката Сола Ґудмана… Дія повертається до 2002 року, коли Джиммі Мак-Ґілл (справжнє ім'я Сола) працює державним захисником в Альбукерці (Нью-Мексико). Джиммі живе і працює у заваленій кімнаті за в'єтнамським нігтьовим салоном, піклуючись про свого брата Чака. Чак вірить, що страждає від електромагнітної надчутливості. Від імені свого брата Джиммі люто і театрально протистоїть Говарду Гемліну, партнеру фірми «Гемлін, Гемлін і Мак-Ґілл» (HHM), вимагаючи перевести в готівку частку свого брата в 17 млн доларів. Джиммі влаштовує зустріч з Кеттлманами — сім'єю державного службовця, якого звинувачують у розтраті 1,6 млн доларів. Але Кеттлмани вирішують йти під захист адвокатів із HHM. Розчарований, Джиммі влаштовує аферу зі скейтбордистами — близнюками Ларсом і Келом, щоб отримати Кеттлманів в клієнти. Але афера не вдається, і в результаті Джиммі опиняється на мушці Туко Саламанка.

2 2 «Міхо»

«Mijo»
Мішель Макларен Пітер Ґулд / Гордон Сміт 9 лютого 2015 3,42[22]

Туко втягує Джиммі в будинок, і Джиммі пояснює, що скейтбордисти були частиною афери, але вони вийшли не на ту машину. Туко відводить Джиммі до гаража, де лежать зв'язані близнюки. Після того як їх розв'язують, Ларс каже, що це все ідея Джиммі, і це розлютувало Туко, і разом з дружками він відвозить усіх трьох у пустелю. Туко хоче знати, хто такий Джиммі насправді, погрожуючи відрізати йому палець, і під тиском Джиммі каже, що він агент ФБР. Але підручний Туко — Начо — бачить, що Джиммі бреше, і після розмови з ним Джиммі каже, що насправді він просто адвокат. Джиммі відпускають, але він залишається і вмовляє не вбивати близнюків, і в результаті вони сходяться на тому, щоб зламати їм ноги. Джиммі відвозить потерпілих близнюків до лікарні, і його називають найгіршим адвокатом у світі. Пізніше Начо приходить до Джиммі до його офісу у в'єтнамському салоні, говорить про те, що збирається пограбувати Кеттлманів, і обіцяє Джиммі 10 % за сприяння. Джиммі відмовляється, сказавши, що він адвокат, а не злочинець. Начо залишає йому свій телефон, щоб він подзвонив коли передумає.

3 3 «Начо»

«Nacho»
Террі Макдоно Томас Шнауц / Гордон Сміт 16 лютого 2015 3,23[23]

Флешбек: Джиммі у в'язниці за декількома звинуваченнями, у тому числі за підозрою в сексуальному домаганні; його відвідує Чак і каже, що готовий допомогти лише в обмін на тверду обіцянку, що Джиммі зав'язує з усім, у що він втягнувся. 2002 року Джиммі анонімно попереджає Кеттлманів про те, що їм загрожує небезпека. Вранці Джиммі з'являється біля будинку Кеттлманів і дізнається, що їх викрали. Начо заарештовано: сусіди побачили його у припаркованій машині. Начо звинувачує Джиммі, що той все підлаштував, і погрожує вбити його, якщо той не доведе невинність Начо. Джиммі висуває теорію, що Кеттлмани викрали самі себе і намагається її довести. Поліція йому не вірить, але йому повірив Майк — відставний поліцейський, який працює охоронцем біля міського суду. За порадою Майка Джиммі шукає родину поблизу будинку і знаходить їх разом із грошима.

4 4 «Герой»

«Hero»
Колін Баксі Дженніфер Гатчинсон / Гордон Сміт 23 лютого 2015 2,87[24]

Флешбек: Джиммі разом із другом розводять на гроші п'яного відвідувача бару. Нині (2002 рік) Джиммі пропонує свої послуги Кеттлманам; вони відмовляються, запропонувавши йому 30 000 доларів за мовчання. Джиммі допомагає Начо вийти з-під арешту, але Начо зрозумів, хто попередив Кеттлманів, і попереджає Джиммі про «наслідки». Джиммі використовує гроші Кеттлманів для того, щоб купити костюм точно як у Говарда Гемліна і розміщує білборд, який копіює стиль HHM. Гемлін домагається судової заборони такої реклами. Джиммі намагається використати епізод зі зняттям білборда для того, щоб виставити Гемліна та HHM у поганому світлі. Але в ході зйомки епізоду робітник зривається зі щита, повисаючи на тросі, і Джиммі рятує його від падіння — це потрапляє на телебачення і в газети. Наступного ранку Джиммі привозить продукти в будинок Чака і забирає місцеву газету, щоб Чак не побачив новину про витівку Джиммі. Не виявивши газети, Чак насилу вибирається назовні, щоб узяти газету в сусіднього будинку, і дізнається про геройство Джиммі.

5 5 «Альпійський пастушок»

«Alpine Shepherd Boy»
Ніколь Кассель Бредлі Пол / Гордон Сміт 2 березня 2015 2,71[25]

Сусідка Чака стає свідком його походу за газетою та викликає поліцію. Чак заарештований та госпіталізований. Лікар пропонує примусове лікування Чака як розумово хворої людини, але Джиммі вдається запевнити її в тому, що Чак цілком у здоровому розумі і може лікуватися вдома. Лікар доводить, що порушення Чака суто психосоматичне. Завдяки «геройству» Джиммі знаходить нових клієнтів, проте всі вони дещо дивні. Одна з нових клієнток виявляється старою леді, яка складає заповіт. Тоді друг Джиммі, адвокат Кім, підказує йому, що, можливо, варто спеціалізуватися на літніх клієнтах. Джиммі приймає її пораду і починає рекламувати себе в будинках для людей похилого віку. Тим часом Майка (працюючого охоронцем у будці на стоянці суду) відвідують поліцейські з Філадельфії.

6 6 «П'ять О»

«Five-O»
Адам Бернштейн Гордон Сміт 9 березня 2015 2,57[26]

У флешбеку Майк прибуває в Альбукерці поїздом і зустрічає свою невістки Стейсі. З їхньої розмови з'ясовується, що син Майка — Метті — який також був копом, був нещодавно вбитий. Майк знаходить ветеринара, пов'язаного з криміналом, щоб вилікувати свою вогнепальну рану. Ветеринар пропонує Майку допомогу у пошуку роботи, але Майк відхиляє пропозицію. У теперішньому часі (2002 рік) Майка приводять у поліцейську дільницю і він вимагає Джиммі у якості адвоката. Він просить Джиммі пролити каву на одного з поліцейських, щоб Майк міг вкрасти його блокнот. Джиммі спочатку відмовляється, але зрештою виконує цей трюк. Прочитавши блокнот, Майк розуміє, що це Стейсі викликала детективів. Він сперечається з нею і доводить, що Метті був єдиним «незамараним» поліцейським у відділку. Ще один флешбек — вечір, біля бару Майк врізається в поліцейську машину, входить до бару. Сильно напившись, він говорить двом поліцейським, Хоффману та Френськи, що знає про те, що вони зробили. Спотикаючись, Майк повідомляє, що збирається в Альбукерке, і залишає бар. Детективи садять Майка в свою машину, де Майк пояснює — він знає, що вони вбили Метті, бо боялися, що він все розповість. Детективи збиралися вбити Майка на пустельній стоянці з його пістолета, але виявилося, що Майк імітував стан сп'яніння, і діставши другий пістолет, він вбиває обох. У 2002 році Майк пояснює Стейсі, що це він «зламав» Метті, змусивши його взяти хабар, але його партнери бачили його сумніви і все одно вбили його.

7 7 «Бінґо»

«Bingo»
Лариса Кондрацкі Дженніфер Гатчинсон / Гордон Сміт 16 березня 2015 2,67[27]

Майка та Джиммі викликали в ділянку з приводу зникнення блокнота, і молодий детектив звинувачує їх у крадіжці. Джиммі повертає блокнот та запевняє, що знайшов його на парковці буквально перед зустріччю з детективом. Наступного дня Джиммі приводить Кім у свій новий офіс, який збирається орендувати за гроші Кеттлманів, і пропонує їй партнерство, але та відмовляється. Повернувшись до HHM, Кім пропонує Кеттлманам найкращу з можливих угод, за якою Крейґ сяде у в'язницю на 16 місяців (замість 30 років), але з однією умовою: всі гроші треба буде повернути. Бетсі відмовляється від угоди Кім та послуг HHM і залишає офіс разом із Крейґом. Тим часом Джиммі, проводячи лотерею «Бінґо» в будинку для людей похилого віку, отримує дзвінок від Кеттлманів і зустрічається з ними в кафе. Кеттлмани тепер хочуть, щоб Джиммі захищав їхні інтереси, але з обов'язковою умовою, що ніхто не повинен сісти до в'язниці. Джиммі намагається повернути їх Кім, але зустрічає опір: Бетсі каже, що для того, щоб здійснити угоду, їм потрібні всі гроші, зокрема, передані Джиммі. Того ж вечора Джиммі наймає Майка, щоб той украв у Кеттлманів заховані ними гроші, і додає до цих грошей свої. Наступного дня Джиммі приїжджає до Кеттлманів і каже, що їх грошей більше немає, тим самим примушуючи їх до угоди, підготовленої Кім. Жахливо розчаровані, Кеттлмани погоджуються через брак іншого виходу. Пізніше Джиммі повертається в офіс, який збирався зняти, але не зміг через угоду Кім, і випускає своє роздратування, люто стукаючи двері.

8 8 «Ріко»

«RICO»
Колін Баксі Гордон Сміт 23 березня 2015 2,87[28]

Флешбек: Джиммі працює рознощиком пошти у HHM. Він просить Кім відкрити для нього лист із результатом іспиту. Іспит здано, Кім цілує Джима в губи. Потім Джиммі показує листа Чаку і пояснює, що він пройшов навчання на адвоката через курс дистанційного навчання в «Університеті Американського Самоа». Чак начебто радіє за нього. Пізніше в поштовій кімнаті відбувається святкування з тортом, але приходить Говард і каже, що HHM відмовляється від послуг Джиммі як адвоката. В 2002 році Гемлін веде прес-конференцію, в якій він висвітлює угоду з Кеттлманами; в цей час Джиммі відвідує клієнтів у будинку для людей похилого віку «Сендпайпер Кроссінґ» (Sandpiper Crossing). У кімнаті своєї клієнтки він виявляє, що SC нараховує до сплати зайві гроші. Джиммі приїжджає в будинок Чака і розповідає йому про цю аферу. Чак каже, що потрібно зібрати більше інформації. Джиммі повертається до SC, але його звідти видворяють. Тим часом Майк приймає дзвінок від Стейсі, яка просить його посидіти з Кейлі. Пізніше того ж вечора Джиммі риється у смітті SC у пошуках документів, що пройшли через шредер, і привозить цілу купу паперових стрічок у будинок Чака, але, втомившись розбирати їх, швидко засинає. Чак зміг зібрати частину сторінок, які доводять вину SC. Майк проводить день з Кейлі, і Стейсі запитує його, чи може вона використати гроші, які прийняв Метті. Майк каже, що їх можна витратити і відвідує ветеринара, щоб знайти підробіток. У будинку Чака Джиммі влаштовує зустріч з адвокатами SC, де вони пропонують 100 тисяч доларів відступних, але Чак каже, що погодиться тільки на 20 мільйонів доларів. Пізніше Чак пояснює, що бачить спосіб виграти, чим Джиммі дуже втішений. Наступного дня Джиммі повертається до будинку Чака зі справами клієнтів та засинає на дивані. Чак виходить з дому, щоб забрати решту коробок, і зупиняється на місці здивований.

9 9 «Червоний перець»

«Pimento»
Томас Шнауц Томас Шнауц 30 березня 2015 2,38[29]

Чак і Джиммі насолоджуються погодою в парку — виявилося, що Чак може проводити на вулиці більше часу, ніж він очікував, але через деякий час він відчуває, що має повернутися до будинку. Майк приносить собаку в будинок Стейсі та Кейлі (ту ж, що він використав як привід прийти до ветеринара) і отримує дзвінок з приводу підробітку. Джиммі приїжджає до суду, щоб оскаржити заборону відвідування SC, і повністю перемагає. Повернувшись у будинок Чака, він бачить безліч коробок з паперами від SC, і Чак умовляє Джиммі віддати справу HHM — вона надто велика для двох адвокатів. Пізніше того ж вечора Чак вибирається з дому і комусь дзвонить з мобільника Джиммі. Наступного дня в паркінгу зустрічаються запрошені на підробіток — Майк, балакучий найманець на ім'я Собчак і здоровань. Коли з'являється клієнт, Майку вдається знешкодити Собчака, а здоровань утікає, тим самим один Майк отримує роботу за трьох. Тим часом Чак та Джиммі готуються до візиту до HHM, підшиваючи «космічну ковдру» Чака в підкладку його костюма. Брати Мак-Ґілл представляють справу Говарду Гемліну. Говард готовий взяти справу, але не готовий взяти Джиммі. Спересердя Джиммі відмовляється віддавати справу Говарду і посилає його до біса. Кім сперечається з Говардом щодо цього рішення, але він розкриває їй щось про цю справу. Майк та його клієнт чекають Начо та його друзів, щоб обміняти таблетки на гроші. Коли угода завершена, клієнт виправдовується, що він «не погана людина», але Майк заперечує, що він тепер належить до криміналу і звичайна мораль тут уже не застосовується. Кім зустрічається з Джиммі і намагається переконати його прийняти угоду Говарда і віддати справу HHM, і Джиммі сердиться на неї. Коли він залишається в офісі один і ставить телефон на зарядку, на нього знаходить осяяння. Наступного дня він приходить у будинок Чака і звинувачує його в тому, що той зателефонував Говарду перед зустріччю в HHM, і це саме Чак не хотів, щоб Говард найняв Джиммі, ще з тих часів, коли Джиммі працював у поштовому відділі. Джіммі вимагає пояснити, чому, і Чак пояснює, він ніколи не вважав Джіммі справжнім адвокатом, і що Джіммі анітрохи не змінився з часів, коли він був «Падучим Джиммі». Джиммі каже, що він тепер сам по собі, і злісно їде геть.

10 10 «Марко»

«Marco»
Пітер Ґулд Пітер Ґулд 6 квітня 2015 2,53[30]

Флешбек: у містечку Сісеро в барі Джиммі прощається з Марком — своїм другом і напарником, з яким разом розводив простаків. Джиммі їде з братом Чаком до Альбукерки. У 2002 році Джиммі зустрічається з Говардом Гемліном, щоб отримати свої $20000 «відступних» за справу SC, а також передати список продуктів і запасів, які потрібно регулярно доставляти Чаку. Після цього Джиммі знову веде гру «Бінґо» в будинку для людей похилого віку, і у нього трапляється зрив. Він усе кидає і знову їде в Сісеро, щоб побачитися з Марком. У барі вони влаштовують аферу з рідкісними монетами, розводячи заїжджого бізнесмена. Наступного тижня вони провертають кілька вдалих справ подібного роду. Якось уранці Джиммі пояснює, що тепер він адвокат і йому треба повертатися до Альбукерки. Марко вмовляє його провернути ще одну, останню справу з підробленим годинником Ролекс, але в ході афери у Марко трапляється серцевий напад, і він помирає, перед смертю повідомляючи, що це був найкращий тиждень у його житті. Джиммі тужить і надягає перстень Марко. Дзвонить Кім і повідомляє, що велика фірма з Санта-Фе, Девіс і Мейн (Davis & Main), була вражена діями Джиммі у справі SC і тепер вони пропонують Джиммі можливість стати партнером. Джиммі повертається до Альбукерки. Зустрівши Майка, він питає його, чому вони тоді віддали ті $1,6 млн Кеттлманів, чому не залишили собі. Майк відповідає, що він просто виконував свою роботу. А Джиммі каже, що наступного разу ніщо не зупинить його зробити це.

Трансляція[ред. | ред. код]

У грудні 2013 року Netflix оголосив, що весь перший сезон буде доступний для трансляції в США та Канаді після виходу фіналу першого сезону, а в Латинській Америці та Європі кожен епізод буде доступний за кілька днів після виходу епізоду в США[31]. В Австралії прем'єра «Краще дзвоніть Солу» відбулася на стрімінговому сервісі Stan[32] 9 лютого 2015 року, виступаючи як флагманська програма сервісу[33]. У Великобританії та Ірландії Netflix придбав серіал 16 вересня 2013[34], і прем'єра першого епізоду відбулася 9 лютого 2015, а прем'єра другого епізоду відбулася наступного дня. Після цього кожен наступний епізод завантажувався щотижня[35].

Реакція[ред. | ред. код]

Реакція критиків[ред. | ред. код]

Перший сезон «Краще подзвоніть Солу» отримав похвалу від критиків, особливо за акторську гру, сценарій та режисуру, і багато критиків назвали його гідним наступником «Пуститися берега». На сайті Rotten Tomatoes у першого сезону рейтинг 97 % на основі 68 відгуків, із середнім рейтингом 8,03/10. Консенсус сайту говорить: «„Краще подзвоніть Солу“ — химерне, темне вивчення персонажів, яке примудряється стояти на своєму, при цьому не залишаючись у тіні серіалу, який породив його»[36]. На сайті Metacritic перший сезон має рейтинг 78 зі 100, на основі 43 відгуків, що вказує на «загалом сприятливі відгуки»[37].

У своєму огляді про двосерійну прем'єру, Ханк Стювер з The Washington Post оцінив її на «B+» і написав, що серіал «відповідає тону і стилю оригінального, тепер уже класичного серіалу», і що він «піднімає більше питань за дві години, ніж чим відповідає на них»[38]. Стівен Марч з «Esquire» написав, що перші кілька епізодів були кращими, ніж у «Пуститися берега»[39]. Кірстен Акуна з «Business Insider» оголосила початкові епізоди «усім, що ви могли б бажати від телесеріалу-спінофа»[40]. Алессандра Стенлі з «The New York Times» написала: «„Краще подзвоніть Солу“ — краще, ніж добре: Він чудовий — в жорстокому, похмуро-комічному сенсі, звичайно»[41]. Письменник Ерік Конігсберг із «Vulture» зазначив, що шоу було особливим, оскільки це був «перший спіноф цієї золотої доби кабельного телебачення»[42]. Брайан Таллеріко з RogerEbert.com дав першому сезону позитивний відгук, сказавши: "«Краще подзвоніть Солу» — це не тільки відмінне шоу в контексті програми, яка породило його, але воно буде і відмінним за участю або без участі Уолтера Уайта[43].

Рейтинги[ред. | ред. код]

Прем'єрний епізод серіалу, «Уно», став найбільшим в історії кабельного телебачення, зібравши 4,4 мільйона та 4 мільйони глядачів у демографічних категоріях 18-49 та 25-54, відповідно, і його загалом подивилося 6,9 мільйонів глядачів[44].

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Церемонія Категорія Номінант Результат
2015 Премія Американського інституту кіномистецтва (2015)[45] Телепрограма року «Краще подзвоніть Солу» Перемога
5-а церемонія премії телевізійних критиків[46] Найкращий актор у драматичному серіалі Боб Оденкерк Перемога
Найкращий актор другого плану у драматичному серіалі Джонатан Бенкс Перемога
31-я церемонія премії TCA[47] Найкраща нова програма «Краще подзвоніть Солу» Перемога
Особисті досягнення в драмі Боб Оденкерк Номінація
67-я церемонія премії «Еммі»[48] Найкращий драматичний серіал «Краще подзвоніть Солу» Номінація
Найкраща чоловіча роль у драматичному телесеріалі Боб Оденкерк Номінація
Найкраща чоловіча роль другого плану в драматичному телесеріалі Джонатан Бенкс Номінація
Найкращий сценарій драматичного телесеріала Гордон Сміт («П'ять О») Номінація
67-я церемонія творчої премії «Еммі»[48] Найкращий монтаж однокамерного драматичного телесеріала Келлі Діксон («П'ять О») Номінація
Келлі Діксон і Кріс Маккалеб («Марко») Номінація
Найкращий звук у комедійному або драматичному серіалі Філліп В. Палмер, Ларрі Бенджамін, Кевін Валентайн («Марко») Номінація
20-я церемонія премії «Супутник»[49] Найкращий драматичний телесеріал «Краще подзвоніть Солу» Перемога
Найкраща чоловіча роль в драматичному телесеріалі Боб Оденкерк Номінація
Найкраща чоловіча роль другого плану в серіалі, міні-серіалі чи телефільмі Джонатан Бенкс Номінація
Найкраща жіноча роль другого плану в серіалі, міні-серіалі чи телефільмі Рей Сігорн Перемога
68-а церемонія премії Гільдії сценаристів США[50] Драматичний серіал «Краще подзвоніть Солу» Номінація
Новий серіал «Краще подзвоніть Солу» Номінація
Епізод драматичного серіалу Вінс Ґілліґан и Пітер Ґулд («Уно») Перемога
Премія Гільдії кіноакторів США (2016)[51] Найкраща чоловіча роль у драматичному серіалі Боб Оденкерк Номінація
73-тя церемонія премії «Золотий глобус»[52] Найкраща чоловіча роль у телесеріалі Боб Оденкерк Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Molloy, Tim (2 липня 2013). Breaking Bad Creator Vince Gilligan: Saul Goodman Spinoff Moving 'Full Speed Ahead' (англ.). The Wrap. Архів оригіналу за 9 грудня 2015. Процитовано 3 грудня 2019.
  2. Guthrie, Melissa; Rose, Lacey (18 вересня 2013). How AMC Almost Lost Breaking Bad Spinoff Better Call Saul to Netflix. The Hollywood Reporter (англ.). Prometheus Global Media. Архів оригіналу за 15 березня 2015. Процитовано 3 грудня 2019.
  3. Kondolojy, Amanda (19 червня 2014). 'Better Call Saul' Renewed for Second Season by AMC; First Season Pushed Back to 2015. TV by the Numbers (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2015. Процитовано 3 грудня 2019.
  4. Littleton, Cynthia (20 грудня 2013). 'Breaking Bad' Writers Join 'Better Call Saul' Staff. Variety (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 3 грудня 2019.
  5. Kenneally, Tim (27 січня 2014). 'Breaking Bad' Prequel 'Better Call Saul' Enlists Jonathan Banks (англ.). The Wrap. Архів оригіналу за 15 травня 2015. Процитовано 3 грудня 2019.
  6. Dekel, Jonathan (3 липня 2014). Dean Norris says appearance on Better Call Saul unlikely: CBS, exec Les Moonves 'won't let me do it'. The National Post (англ.). Архів оригіналу за 7 липня 2014. Процитовано 3 липня 2014.
  7. Dos Santos, Kristin (13 травня 2014). Anna Gunn Coming to Breaking Bad Spinoff? Star Reveals There's Been Talk—Plus, Why We're Dying Over Gracepoint! (англ.). E! Online. Архів оригіналу за 29 листопада 2015. Процитовано 4 червня 2014.
  8. Friedlander, Whitney (30 квітня 2014). Michael McKean Joins 'Breaking Bad' Prequel 'Better Call Saul'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 1 травня 2014.
  9. Silman, Anna (6 квітня 2015). Michael McKean: "Better Call Saul" is about "the American escape hatch instead of the American dream". Salon (англ.). Архів оригіналу за 29 лютого 2020. Процитовано 3 квітня 2016.
  10. Friedlander, Whitney (11 липня 2014). 'Better Call Saul': Cast, Timeline Details and New Photos. Variety (англ.). Архів оригіналу за 12 липня 2014. Процитовано 12 липня 2014.
  11. Kelly, Aoife (1 жовтня 2014). Irish actress Kerry Condon scores role in 'Breaking Bad' spin-off 'Better Call Saul'. The Independent (англ.). Архів оригіналу за 27 листопада 2014. Процитовано 13 листопада 2014.
  12. Birnbaum, Debra (12 листопада 2014). 'Better Call Saul' Adds Julie Ann Emery and Jeremy Shamos to Cast. Variety (англ.). Архів оригіналу за 2 березня 2019. Процитовано 12 листопада 2014.
  13. Christine (2 червня 2014). 'Breaking Bad' prequel 'Better Call Saul' begins filming in Albuquerque, NM today! (англ.). On Location Vacations. Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 4 червня 2014.
  14. O'Neal, Sean (3 червня 2014). It's time to begin overanalyzing the first Better Call Saul set photos. The A.V. Club (англ.). The Onion. Архів оригіналу за 21 серпня 2017. Процитовано 4 червня 2014.
  15. Toomer, Jessica (3 червня 2014). Vince Gilligan Admits His 'Breaking Bad' Spinoff Might Be A Mistake. The Huffington Post (англ.). Архів оригіналу за 19 лютого 2015. Процитовано 4 червня 2014.
  16. Roberts, Katie (3 червня 2014). Vince Gilligan Says 'Better Call Saul' Might Be a 'Mistake' (англ.). Moviefone. Архів оригіналу за 6 червня 2014. Процитовано 4 червня 2014.
  17. The 11 Most Iconic ABQ Locations From 'Better Call Saul' Season 1. NewsCastic (англ.). 7 квітня 2015. Архів оригіналу за 26 червня 2017. Процитовано 17 лютого 2018.
  18. Birnbaum, Debra (6 лютого 2015). 'Better Call Saul' Premiere: Meet Jimmy McGill's Love Interest. Variety (англ.). Penske Corporation. Архів оригіналу за 8 лютого 2015. Процитовано 26 березня 2015.
  19. Aguilera, Leanne (16 березня 2015). 'Better Call Saul's Rhea Seehorn on Kim and Jimmy's Complicated Past: 'She Loves Him'. Entertainment Tonight (англ.). CBS Corporation. Архів оригіналу за 21 листопада 2018. Процитовано 26 березня 2015.
  20. Kondolojy, Amanda Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Better Call Saul', 'Talking Dead', 'The Real Housewives of Atlanta' & More. TV by the Numbers
  21. Better Call Saul Season 6 Video Brings Everything Back To Breaking Bad
  22. Kondolojy, Amanda Monday Cable Ratings: 'Better Call Saul' Tops Night + 'Love & Hip-Hop', 'Monday Night RAW', 'Black Ink Crew' & More
  23. Bibel, Sara Monday Cable Ratings: 'Better Call Saul' Wins Night, 'Love & Hip Hop', 'Vanderpump Rules', 'The Fosters'& More
  24. Kondolojy, Amanda Monday Cable Ratings: 'Monday Night RAW' Tops Night + 'Love & Hip Hop', 'Better Call Saul', 'Black Ink Crew' & More
  25. Bibel, Sara Monday Cable Ratings: 'Love & Hip Hop' Wins Night, 'WWE Raw', 'Better Call Saul', 'Vanderpump Rules', 'The Fosters' & More
  26. Kondolojy, Amanda Monday Cable Ratings: 'Monday Night RAW' Tops Night + 'Love & Hip-Hop', 'Better Call Saul', 'Black Ink Crew' & More
  27. Bibel, Sara Monday Cable Ratings: 'WWE Raw' Wins Night, 'Better Call Saul', 'Bates Motel', 'Love & Hip Hop', 'The Fosters' & More
  28. Kondolojy, Amanda Monday Cable Ratings: 'Monday Night RAW' Tops Night + 'Love & Hop-Hop', 'Better Call Saul', 'Teen Mom' & More
  29. Bibel, Sara Monday Cable Ratings: Comedy Central Roast Wins Night, 'WWE Raw', 'Better Call Saul', 'Teen Mom', 'Bates Motel' & More
  30. Kondolojy, Amanda Monday Cable Ratings: 'Monday Night Raw' Tops Night + 'Love & Hip Hop', 'Better Call Saul', 'Black Ink Crew' & More
  31. Gibson, Megan (17 грудня 2013). Netflix Will Stream Breaking Bad Spinoff Better Call Saul. Time (англ.). Архів оригіналу за 23 травня 2015. Процитовано 22 квітня 2014.
  32. Stan launches on Australia Day (англ.). TV Tonight. 23 січня 2015. Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 23 січня 2015.
  33. Video streaming service Stan to launch on Australia Day (англ.). mUmBRELLA. 22 січня 2015. Архів оригіналу за 3 серпня 2015. Процитовано 24 січня 2015.
  34. Munn, Patrick (16 грудня 2013). Netflix UK & Ireland Inks SPT Deal For Exclusive Rights To ‘Breaking Bad’ Spin-Off ‘Better Call Saul’ (англ.). TV Wise. Архів оригіналу за 3 травня 2015. Процитовано 28 січня 2015.
  35. Munn, Patrick (27 січня 2015). Netflix UK Unveils Trailer For ‘Breaking Bad’ Spin-Off ‘Better Call Saul’ (англ.). TV Wise. Архів оригіналу за 2 травня 2015. Процитовано 28 січня 2015.
  36. Better Call Saul: Season 1 (англ.). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 29 жовтня 2019. Процитовано 23 лютого 2015.
  37. Better Call Saul : Season 1 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 9 лютого 2015.
  38. Stuever, Hank (13 січня 2015). Midseason TV 2015: Better Call Saul. The Washington Post (англ.). Архів оригіналу за 16 січня 2015. Процитовано 16 січня 2015.
  39. Marche, Stephen (21 січня 2015). Better Call Saul Review: The Last Hurrah of Difficult Men. Esquire (англ.). Hearst Magazines. Архів оригіналу за 11 лютого 2015. Процитовано 11 лютого 2015.
  40. Acuna, Kirsten (21 січня 2015). Breaking Bad Fans Will Love Better Call Saul. Business Insider (англ.). Business Insider Inc. Архів оригіналу за 8 лютого 2015. Процитовано 23 січня 2015.
  41. Stanley, Alessandra (5 лютого 2015). Meth King's Lawyer: The Early Years. The New York Times (англ.). Архів оригіналу за 16 березня 2015. Процитовано 20 квітня 2015.
  42. Konigsberg, Eric (27 січня 2015). Breaking Bob: With Better Call Saul, Odenkirk Steps Into the Spotlight. Vuture (англ.). Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 20 квітня 2015.
  43. Tallerico, Brian (4 лютого 2015). Confident, Brilliant "Better Call Saul" Returns Viewers to World of "Breaking Bad". RogerEbert.com (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 17 березня 2018.
  44. Kondolojy, Amanda (9 лютого 2015). 'The Walking Dead' Returns to 15.6 Million Viewers + 'Better Call Saul' is Biggest Series Premiere in Cable History. TV by the Numbers (англ.). Архів оригіналу за 4 листопада 2015. Процитовано 9 лютого 2015.
  45. AFI AWARDS 2015 OFFICIAL SELECTIONS (англ.). American Film Institute. 16 грудня 2015. Архів оригіналу за 16 липня 2016. Процитовано 16 грудня 2015.
  46. Mitovich, Matt Webb (31 травня 2015). Critics' Choice Television Awards: HBO, Better Call Saul, Taraji P. Henson and Amy Schumer Among Big Winners (англ.). TVLine. Архів оригіналу за 1 червня 2015. Процитовано 1 червня 2015.
  47. Ausiello, Michael (8 серпня 2015). TCA Awards 2015: Empire, Jon Hamm, Amy Schumer, Americans, Fosters and John Oliver Among Winners (англ.). TVLine. Архів оригіналу за 9 серпня 2015. Процитовано 9 серпня 2015.
  48. а б Hipes, Patrick (16 липня 2015). Emmy Nominations 2015 – Full List (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 16 липня 2015. Процитовано 16 липня 2015.
  49. Satellite Awards (2015) (англ.). International Press Academy. 1 грудня 2015. Архів оригіналу за 20 березня 2016. Процитовано 2 грудня 2015.
  50. McNary, Dave (13 лютого 2016). WGA Honors ‘Big Short,’ ‘Spotlight,’ ‘Mad Men’ at 68th Awards. Variety (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2016. Процитовано 13 лютого 2016.
  51. Ausiello, Michael (9 грудня 2015). SAG Awards: Game of Thrones, Homeland, House of Cards Lead Noms; Empire, Inside Amy Schumer Shut Out; Mr. Robot's Rami Malek Sneaks In (англ.). TVLine. Архів оригіналу за 4 травня 2019. Процитовано 9 грудня 2015.
  52. Mitovich, Matt Webb (10 січня 2016). Golden Globes: Mr. Robot and Mozart Win Big; Taraji P. Henson, Lady Gaga, Jon Hamm, Rachel Bloom Grab Gold (англ.). TVLine. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 11 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]