Крекінг-установки у Джубайлі (JCP)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установки у Джубайлі (JCP). Карта розташування: Саудівська Аравія
Джубайль
Джубайль
Виробничий майданчик Jubail Chevron Phillips у Джубайлі

Крекінг-установка у Джубайлі (JCP) – складова нафтохімічного майданчика компанії Jubail Chevron Phillips (спільне підприємство з рівними долями Chevron Phillips Chemical та саудійської Saudi Industrial Investment Group).

Комплекс SCP[ред. | ред. код]

З 2000 року в Джубайлі – центрі нафтопереробної та нафтохімічної промисловості Саудівської Аравії – діяло виробництво бензолу та циклогексану компанії Saudi Chevron Phillips. За кілька років по тому її власники вирішили доповнити проект виробництвом мономеру стирену (продукт реакції бензолу та етилену). Для цього в 2007-му ввели в дію установку парового крекінгу, що піддає піролізу  отриманий від Saudi Aramco газовий бензин та продукує ненасичені вуглеводні – 230 тисяч тонн етилену та 145 тисяч тонн пропілену. Особливістю технологічної схеми комплексу є усунення проміжної ланки фракціонування етилену. Піролізна суміш з низькою концентрацією зазначеного олефіна потрапляє у реактор, де відбувається отримання етилбензену, з якого в подальшому продукують 730 тисяч тонн стирену.[1][2]

Комплекс JCP[ред. | ред. код]

В 2008-2011 роках через Jubail Chevron Phillips партнери спорудили значно потужнішу установку парового крекінгу, розраховану на випуск 1220 тисяч тонн етилену і 400 тисяч тонн пропілену, при цьому до 200 тисяч тонн останнього із названих олефінів продукує супутня установка метатези, де відбувається реакція етилену з бутиленом.

Основним споживачем етилену є дві лінії полімеризації потужністю по 550 тисяч тонн поліетилену. Крім того, тримеризацією етилену продукують 100 тисяч тонн 1-гексену (використовується як кополімер). Потужність проекту з випуску поліпропілену становить 400 тисяч тонн.[3][4][5]

Піролізна установка споживає пропан (40 тисяч барелів на добу) та дещо меншу частку етану (1,7 млн м3 на добу). Зріджені вуглеводневі гази надходять до Джубайлю по етанопроводу Джуайма/Беррі – Джубайль, пропанопроводу Джуайма – Джубайль та введеній в дію наприкінці 2010-х багатонитковій системі Васіт – Джубайль (як етан, так і пропан). В подальшому етан та пропан зможуть надходити по багатонитковим системам Танаджиб – Джубайль (з середини 2020-х) та Ріяс – Джубайль (з другої половини 2020-х).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Saudi Industrial Investment Group - Projects >Jubail Chevron Phillips. www.siig.com.sa. Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 14 березня 2019.
  2. Ethylene Plant | Projects. JGC CORPORATION (англ.). Процитовано 14 березня 2019.
  3. Petrochem, National Petrochemical Company - Saudi Joint Stock co. www.petrochem.com.sa. Архів оригіналу за 8 березня 2019. Процитовано 14 березня 2019.
  4. Your Project News | JGC awarded EPC contract for Saudi Polymers. www.yourprojectnews.com. Архів оригіналу за 22 січня 2008. Процитовано 14 березня 2019.
  5. National Chevron Phillips, Al-Jubail, Saudi Arabia. Chemical Technology (брит.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2018. Процитовано 14 березня 2019.