Крем (косметика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Крем косметичний — косметичний засіб, що надає шкірі приємну оксамитовість, пом'якшують, охолоджують шкіру. Креми відрізняються від мазей тим, що вони містять більше води, мають приємніший запах та вигляд[1].

Види[ред. | ред. код]

Креми бувають:

  • жирні (так звані «нічні»; служать для пом'якшення шкіри)
  • нежирні («денні»; для захисту шкіри від зовнішнього впливу, застосовуються під пудру)
  • лікувальні креми

Креми за кількістю вмісту у них жирів розділяються на жирні, напівжирні та знежирені.

Жирними кремами називаються суміші, що містять не менше 30% жирних, жироподібних речовин та восків; напівжирні — густі або рідкі емульсії, що містять понад 2%, але не більше 25% жирових речовин та восків; знежирені креми містять жирів та восків менше 2%.

Креми мають являти собою однорідну, без крупинок суміш. При кімнатній температурі ця суміш не повинна плавитись.

Наприклад, крем із 2% вмістом прогестерону значно підвищує еластичність шкіри та її міцність, а також знижує число зморшок у жінок (до такого крему добре додавати карнозин й сквален). В результаті досліджень було виявлено, що гіалуронова кислота у комбінації із бурштиновою кислотою сприяє стимуляції обмінних процесів й відновленню клітин шкіри (редермалізації)[2]. Циклоастрагенол, як і карнозин, є потужними антиоксидантами, які можуть входити компонентами до крему.

Для щоденного захисту шкіри від фотодерматозу, який спричиняється опроміненням шкіри сонячними променями, можуть застосовуватися креми, які містять сонцезахисні речовини[3].

Хімічне визначення[ред. | ред. код]

Рідкі мазі, креми у вигляді емульсії називають лініментами (від linire - втирати або linimentum - втирання), хоча за своїми фізичними властивостями вони не відрізняються від емульсій. Деякі мазі, які містять у своєму складі воду, гідраргіум та інші подібні речовини, з своїми фізико-хемічними властивостями відносяться до емульсій, хоча вони і не рідкі. Таким чином, поняття "емульсія" відноситься до певного фізико-хемічного стану речовини незалежно від методу застосування, лікарського чи технічного призначення[4].

Надання та фіксація запаху[ред. | ред. код]

  • Ундеканаль (), сильно розведений, має приємний фруктовий запах. Отримується гідроксилуванням гадолеїнової кислоти, внаслідок чого отримується гліколь, який обробляється періодною кислотою (при цьому виділяється ундеканаль та 9-оксононанова кислота). Гадолеїнова кислота містться у олії жожоба.

Фіксатором запаху може бути індол або інша речовина (яка повинна задовільняти ряду вимог, зокрема не бути ні за яких умов фотосенсибілізатором). Докладніше див. патент US6159918A.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сучасні косметичні засоби: зворотний бік медалі. Архів оригіналу за 10 червня 2015. Процитовано 15 листопада 2013.
  2. Деркач, Н. Н. О возможности коррекции некоторых биохимических процессов в коже при старении.
  3. Zawadiak J., Mrzyczek M., Piotrowsky T. (2011). Eur. J. Chem. с. 2, 289.
  4. Гомонай Василь Іванович (2014). Фізична та колоїдна хімія. Вінниця: НК. с. 410. ISBN 978-966-382-505-2.

Посилання[ред. | ред. код]