Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними»
Обкладинка видання українського мовою видавництва «Наш Формат»
Автор Річард Флорида
Назва мовою оригіналу The New Urban Crisis: How Our Cities Are Increasing Inequality, Deepening Segregation, and Failing the Middle Class by Richard Florida
Країна США США
Мова англійська
Укр. видавництво Київ: Наш формат
Видавництво Basic Books
Видано 11 квітня 2017
Видано українською 2019
Перекладач(і) Ірина Бондаренко
ISBN 978-046-5079-74-2

Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними (англ. The New Urban Crisis: How Our Cities Are Increasing Inequality, Deepening Segregation, and Failing the Middle Class) — книга відомого американського економіста, соціолога, автора теорії креативного класу та професора Торонтського університету Річарда Флориди. Вперше опублікована 11 квітня 2017 року видавництвом «Basic Books» (США). Українською мовою перекладена та опублікована у 2019 році видавництвом «Наш Формат» (перекладач — Ірина Бондаренко).

Огляд книги[ред. | ред. код]

В останні роки, освічена та заможна молодь повернулася у міста, тим самим поборовши десятиліття занепаду великих мегаполісів. Проте, як стверджує Річард Флорида, не все так добре. У своїй революційній книзі він один із перших дослідив рух «назад до міста». Автор демонструє, яким чином ті самі сили, які ведуть до процвітання великих міст-мільйонників, одночасно спричиняють великі проблеми (нерівність, недоступність, джентрифікацію, сегрегацію та ін.). Зокрема, процеси застою більшості міст, зникнення районів, де проживає середній клас."

Як зазначає Річард Флорида, наші міста-переможці — це всього лише один із виявів глибокої кризи в сучасній урбанізованій економіці знань.

«Криза урбанізму» — оригінальна праця в галузі досліджень та аналізу, яка пропонує переконливий діагноз наших економічних проблем. Водночас висуває сміливий «рецепт» для створення більш інклюзивних міст, що процвітають та постійно прогресують[1].

Відгуки[ред. | ред. код]

«Річард Флорида дав блискучу оцінку різноманітним та мінливим завданням, що сьогодні стоять перед нашими містами. Це надзвичайно актуально для нашого економічного й політичного майбутнього. В час, коли мегаполіси стали важливішими, ніж будь-коли, «Криза урбанізму» є обов’язковою книгою для міських лідерів та всіх городян», - Річард М. Дейлі, колишній мер Чикаго

«Криза урбанізму рішуче протистоїть напруженості між елітою великого міста і міським нижчим класом», — «Wall Street Journal».

«Річард Флорида наочно демонструє, як джентрифікації, супроводжувані зростанням вартості житла, концентрованим достатком та кричущою нерівністю, підштовхнули до переміщення осіб в передмістя — подалі від громадського транспорту, зайнятості, послуг та гідних шкіл… Відповідно, пропонує шляхи виходу із ситуації, що склалась…», — «Washington Post».

«Міста — це двигуни прогресу й процвітання, але важливо, щоб їх переваги поширювалися всюди. Флорида пропонує багатообіцяючі ідеї для будівництва більш сильних міст, які забезпечать більше можливостей для всіх», — мер Майкл Блумберг, Нью-Йорк.

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The New Urban Crisis. www.goodreads.com. Процитовано 13 квітня 2019.