Крилате колесо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крилате колесо

Крилате колесо - символ залізниці та залізничного транспорту. Колесо символізує швидкість, яка була надзвичайною порівняно з іншими видами транпорту в час появи залізниць. Поки літаки проектувалися для виробництва, рекорди швидкості давали залізничні транспортні засоби. Символ у геральдиці використовується дуже рідко і, як правило, представлений залізничним колесом (спицеве колесо з фланцем) з (пташиним) крилом з кожного боку на висоті маточини.

Історія та використання[ред. | ред. код]

Реверс монети з невідомим богом на крилатому колесі (IV ст. до р.Хр.)[1]

Ймовірно, колесо бере свій початок із зображень крилатого посланця богів Гермеса, якого можна знайти в римському еквіваленті у бога Меркурія (повноваження якого охоплюють торгівлю) і який був богом торговців. Римська міфологія пов'язує Меркурія та Мінерву з торгівлею та ремеслом, тому вони стали їх символами та алегорією. Гермес / Меркурій зображений із крилами на шоломі та інколи на взутті. Як символ швидкості, його можна розглядати листоношу на пошті у Фленсбурзі.

Крилате колесо як символ залізниці з'явився порівняно давно.

  • Вже в 1835 році колесо було розміщене на пам'ятній монеті Людвігської залізниці в Баварії за часів Людвига І. Він карбував історичний талер маршруту від Нюрнберга до Фюрта. На реверсі монети була лежача жіноча фігура в античному одязі та зачіскою, що тримає в правій руці палицю Меркурія з накинутим навколо неї лавровим вінком, а лівою рукою тримається на крилатому колесі. Напис на монеті читає всюди у верхній частині: ERSTE EISENBAHN IN TEUTSCHLAND MIT DAMPFWAGEN / VON NÜRNBERG NACH FÜRTH, в нижній частині: ERBAUT / 1835.[2]
  • З 1840 року він використовувався як символ на однострої працівників залізниці у Мюнхен-Авгсбурзі.[3]
  • 30 листопада 1853 року робоче колесо було запроваджене як символ залізниці у Пруссії.
  • Ще до перетворення на приватну компанію Deutsche Bundesbahn або Deutsche Bahn у Німеччині (врешті-решт, на початку 1994 р.) використовувалося крилате колесо.[4]

Живописне та пластичне зображення сильно відрізняється від пізніше використовуваного і має призначатися зображенню вигляду збоку.[4]

Окрім Німеччини, цей символ використовувався і в інших країнах. Про те, що це був загальний символ, свідчить його пізніше використання у всьому світі. Важливо зазначити, що крильчатка дуже рідко зустрічається на залізницях у Великої Британії, де зазвичай використовують емблемоподібні логотипи.

Емблема державної залізниці Норвегії (1920)
Вкладка коміра для служби швейцарської військової залізниці

Майже 150 років цей символ носив кожен залізничник у різних варіантах на однострої, шапках та супутніх предметах. Це була метафора залізниці. Символ був розширений за рахунок місцевих змін та коригувань: часто забезпечувався короною країни, якщо вона була монархією, наприклад у Пруссії, Вюртемберзі чи Баварії.[5][6] Свої висловлювання та претензії робили і менші держави, як Велике герцогство Баден, яке наділило крилате колесо короною. Колір символу в основному базувався на рівномірних ґудзиках, наприклад золото в Пруссії та срібло в Баварії.[3] Він був виготовлений з тканини з вишивкою, як чиста вишивка, так і з металу для форми. Робоче колесо можна було надрукувати або вибити на предметах, що належали залізницям або пов'язаним компаніям (винятком із використання логотипу є, наприклад, Mitropa та DRG). У публікаціях (крім розкладу руху) крилате колесо використовувалось як легко впізнаваний символ залізниці.[4] Символ використовували не лише державні установи, а й інші установи.

За винятком офіційної зони, символ або термін використовували багато дозвільних та допоміжних організацій державних залізниць (наприклад, чоловічий хор Flügelrad або ESV Flügelrad).[7]

Про те, як має працювати "крилате колесо", часто згадують у літературі чи сатирично:

  • чи стукають крила і крутиться лише колесо;
  • чи крила залишаються нерухомими, а колесо котиться;
  • чи крила залишаються твердими і обертаються за кермом;
  • чи крила стукають і обертаються колесом.

Також не відповідає дійсності те, що колеса крил використовуються у крилових поїздах на крилових коліях, які зупиняються на крилових станціях.

Зовнішній вигляд та варіанти[ред. | ред. код]

За замовчуванням є три подання фігури:

  • "вид збоку" з плоским колесом і (пташиними) крилами як найдавніша версія;[8][9]
  • пластичні або напівпластичні зображення колеса поїзда з двома пташиними крилами або одним пташиним крилом;
  • "вигляд спереду" зі стилізованим зображенням крил та ходової поверхні колеса та обода колеса у вигляді двох брусків.[10][11][9].

До класичного дизайну в наш час вносяться зміни, щоб представити такі сектори, як трамваї чи електричні операції, наприклад, додавши зазубрені блискавки.[12] Так, Словацька державна залізниця (Železnice Slovenskej republiky ) має стилізоване зображення крилатого колеса.

Геральдика[ред. | ред. код]

В геральдиці крилате колесо є негеральдичною фігурою і можлива у двох варіантах. Один з варіантів є правильним або лівим розташуванням крила (половина лету) на колесі, а інший - крило розташовані на одній і тій же стороні, на обох сторонах колеса. Сторону поворотного плеча повинна бути зазначена в описі герба. Крила можуть відрізнятися за кольором від колеса, але найчастіше зустрічається одна і та ж тинктура. Перевага віддається сріблу, золоту та чорному. Вид колеса може бути в осьовому напрямку або вид зверху протектора колеса на гербі, про це також слід повідомити.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 травня 2016. Процитовано 15 травня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Gedenkmünze auf der Internetseite museum.com: Rückseite [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.], Vorderseite [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.]
  3. а б Günther Henneking, Wolfgang Koch: Die Uniform des deutschen Eisenbahners. Eisenbahn-Kurier, Freiburg (Breisgau) 1980, ISBN 3-88255-825-3, S. o.A.
  4. а б в Bernhard Schoßig (Hrsg.): Unter dem geflügelten Rad. Arbeiten und Leben bei der Eisenbahn in München und im südlichen Bayern. Institut für Zukunftsweisende Geschichte, München 2001, ISBN 3-8311-2208-3, S. o.A.
  5. bahninfo-forum.de. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  6. wwwfotococktail-revival.startbilder.de. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  7. ESV Flügelrad esv-fluegelrad.de [Архівовано 9 травня 2021 у Wayback Machine.]
  8. museum.com. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  9. а б blog.sbb.ch. Архів оригіналу за 27 травня 2015. Процитовано 15 травня 2021.
  10. ddr-hautnah.de. Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  11. ddr-hautnah.de. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 4 квітня 2022.
  12. Günther Henneking, Wolfgang Koch: Die Uniform des deutschen Eisenbahners. Eisenbahn-Kurier, Freiburg (Breisgau) 1980, ISBN 3-88255-825-3.