Кримський рейд ГУР МО України 2016

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кримський рейд ГУР МО України 2016
Анексія Криму
Дата: 6-8 серпня 2016
Місце: Україна поблизу м. Армянськ, Автономна Республіка Крим
Результат: Українські спецпризначенці повернулися на підконтрольну Україні територію
Сторони
Україна Україна Росія Росія
Військові формування
 ГУР ПДВ РФ

 ФСБ РФ

Втрати
невідомо підполковник Роман Каменєв
єфрейтор Семен Сичов
кілька поранених

Кримський рейд — диверсійна операція ГУР МО на території АР Крим, що проходила 6—8 серпня 2016 року. Згідно з українськими джерелами, в ході рейду було ліквідовано підполковника ФСБ і поранено 2 співробітників ФСБ.

Задум операції[ред. | ред. код]

За версією українських джерел, оперативно-агентурна група воєнної розвідки повинна була доставити зброю та вибухові засоби у спеціально підготовлені місця поблизу російських військових об'єктів. Їх повинні були використати інші ДРГ та українська агентура у випадку повномаштабного конфлікту (в тому числі наступу росіян з території Криму).

Сили[ред. | ред. код]

Для операції було відібрано 5 співробітників ГУР МО на чолі з Кирилом Будановим.

Хід подій[ред. | ред. код]

Російські спецслужби завчасно отримали інформацію про вивід групи в Крим і затримали агента.

В телефонній розмові агент зумів сигналом попередити групу про небезпеку, що дало можливість військовослужбовцям ГУР організувати засідку на умовленому місці зустрічі.

Прибувши на місце зустрічі, група ЦСП "Вимпел" ФСБ потрапила у засідку. Внаслідок цього на місці було вбито підполковника ЦСП «Вимпел» Романа Каменєва, а двоє військовослужбовів цього центру отримали поранення.

Українські розвідники почали відхід у бік материка. На цей час район поблизу Армянська оточили підрозділи ФСБ, поліції, Росгвардії та російської армії.

Група зуміла вийти до переходу поблизу дамби. Під час переходу було застрелено єфрейтора 247-го десантно-штурмового полку ЗС РФ Семена Сичова. Згідно з українськими джерелами, Семен Сичов загинув унаслідок перестрілки з російськими військовими.

Група успішно і без втрат вийшла на підконтрольну Україні територію.

Наслідки[ред. | ред. код]

Внаслідок операції загинули військовослужбовці РФ.

У Криму ФСБ затримала Євгенія Панова та Андрія Захтея, які за версією росіян були агентами ГУР МО та мали зустріти групу Буданова.

2017 рік[ред. | ред. код]

У 2017 році в Києві у власному автомобілі підірвали Максима Шаповала, на той момент начальника Управління спеціального резерву ГУР МО (управління, яке планувало і провело «рейд у Крим»).

2019 рік[ред. | ред. код]

У 2019 році було звільнено Євгенія Панова.

У квітні 2019 року, при спробі встановити вибуховий пристрій у автомобіль Кирила Буданова, затримали Олексія Ломака — агента або співробітника російських спецслужб. Ймовірно це була помста за смерть підполковника ФСБ Каменєва.

Посилання[ред. | ред. код]