Кринолін (морський термін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кринолі́н — назва деяких елементів конструкції старовинних і сучасних кораблів, утворена за схожістю з однойменним предметом дамського гардеробу.

На давньогрецьких бойових кораблях (дієрах, трієрах, пентеконтерах) кринолін — інша назва гіпозоми (дав.-гр. υπόζωμα) — витягнутої вздовж борту галереї. Влаштовувалася вона таким чином: уздовж корпусу розташовувалися (зазвичай в два ряди) вертикальні стійки, що служили опорою для горизонтальної балки або каната, що з'єднували корму і ніс корабля. Завдяки гіпозомі досягалося збільшення поздовжньої жорсткості корпусу, що було особливо важливо для військових кораблів, у яких довжина перевищувала ширину в середньому в сім разів[1]. За однією версією, на гіпозомі розміщувалися веслярі, за іншою — через неї проходили весла, що забезпечувало більш вигідні кути веслування.

На сучасних суднах кринолін — конструкція за лінією зовнішньої обшивки корпусу для захисту від пошкодження гвинтів, стернових пер, підводних крил і інших виступних частин судна.

У 1870—1880 роках криноліном називалися протиторпедні мережі, підвішені на особливих вистрілах з обох бортів корабля по всьому їх протягу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Техника мореходства // Эллинистическая техника. Сборник статей / под редакцией академика И.И. Толстого. — М.-Л. : Издательство Академии Наук СССР, 1948. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Самойлов К. И. Кринолин // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Кринолин // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)