Кропив'янка африканська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кропив'янка африканська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Кропив'янкові (Sylviidae)
Рід: Curruca
Вид: Кропив'янка африканська
Curruca deserti
(Loche, 1858)
Синоніми
Stoparola deserti
Atraphornis nana deserti
Sylvia nana deserti
Sylvia deserti
Посилання
Вікісховище: Curruca deserti
Віківиди: Curruca deserti
ITIS: 915906

Кропи́в'янка африканська[2] (Curruca deserti) — вид горобцеподібних птахів родини кропив'янкових (Sylviidae)[3]. Мешкає в регіоні Магрибу на північному сході Африки. Раніше вважався підвидом пустельної кропив'янки, однак був визнаний окремим видом.

Довжина птаха становить 11-12 см, вага 7-10 г. Верхня частина тіла піщана або блідо-охриста, верхня сторона хвоста іржасто-руда, нижня частина тіла білувата. Райдужки жовті, дзьоб блідо-жовтий, лапи охристі. Виду не притаманний статевий диморфізм. Пустельні кропив'янки є схожими на африканських кропив'янок, однак є дещо більшими, верхня частина тіла у них більш сіра, дзьоб більш темний, а на третьорядних махових перах і центральних стернових перах у них є темні смуги.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]
яйце Curruca deserti - Тулузький музей

Африканські кропив'янки мешкають на північному сході Африки на південь від Атлаських гір, від південного Марокко на схід до західної Лівії і на південь до Малі і Нігера. На відміну від інших кропив'янок регіону, не мігрують. Африканські кропив'янки живуть в пустелях і напівпустелях на заході Сахари, віддають перевагу густим заростям Aristida pungens. В Алжирі зустрічаються на висоті до 2200 м над рівнем моря. Живляться переважно дрібними комахами. яких шукають на землі, а також насінням і ягодами. В південній частині ареалу гніздяться з січня до початку березня, на півночі з кінця березня по травень. В кладці від 2 до 5 яєць, зазвичай 3 яйця. На півдні ареалу за сезон може вилупитися два виводки.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Curruca deserti: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 16 листопада 2022
  2. Curruca deserti у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Sylviid babblers, parrotbills, white-eyes. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 листопада 2022.