Крос-кантрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перегони крос-кантрі

Крос-кантрі (англ. cross-country) — одна зі спортивних дисциплін у маунтінбайку (гірському велосипеді), перегони по пересіченій місцевості зі спусками, затяжними підйомами, швидкісними та технічними ділянками. Траса включає в себе як природні, так і штучні перешкоди. Останнім часом набувають поширення елементи з інших екстремальних видів маунтинбайку, таких як даунхіл, нортшор і 4х. Траси світового крос-кантрі стають складнішими з кожним роком.

Змагання з крос-кантрі проходять на трасах шорт-трек (довжина траси 2 — 5 км, зазвичай 6 — 10 кіл), класичного крос-кантрі (тривалість перегонів від 1:30 до 2:00, зазвичай довжина траси 5 — 9 км, 3 — 7 кіл), веломарафону, тощо.

1996 року крос-кантрі (в класичному варіанті, так званому олімпійському крос-кантрі (XCO)) стало олімпійським видом спорту (єдина з дисциплін маунтінбайку)[1]. Крос-кантрі в силу своєї доступності та відносно низької травматичності — найпопулярніша дисципліна в велоспорті[2].

Для крос-кантрі зазвичай використовується гірський велосипед з міцною та легкою рамою (з однією або двома підвісками), з контактними педалями, що дозволяють фіксувати ногу гонщика, з дисковими або обідними гальмами. На змаганнях обов'язкове використання шолома, що захищає голову учасника.

Варіанти:

  • XCO — класична гонка (1-2:00)
  • XCM — марафон (6-12:00)
  • XCE — елімінатор. Гонка на вибування (3-6 хвилин).

Офіційними організаціями, що представляють крос-кантрі, є:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://gorp.away.com/gorp/activity/biking/expert/olympic.htm [Архівовано 11 травня 2009 у Wayback Machine.] Mountain Biking in the Olympics
  2. Введение. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 26 квітня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]