Кротяча епопея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кротяча епопея
Загальна інформація
Жанр казка
Країна Україна
Видавництво Видавництво Старого Лева
Дати публікацій
Перше видання 20132015

«Кротяча епопея» — трилогія ілюстрованих видань для дітей Тараса Прохаська та Мар'яни Прохасько. Об'єднала книжки «Хто зробить сніг», «Куди зникло море» і «Як зрозуміти козу», що входили протягом 2013—2015 років у «Видавництві Старого Лева».

Книги серії[ред. | ред. код]

Назва Опис Рік Кількість сторінок ISBN
«Хто зробить сніг»
Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг. 2013 72 ISBN 978-617-679-027-3
«Куди зникло море»
Велика кротяча родина зібралася в далекі краї — туди, де тепло і росте виноград, з якого на зиму можна заготувати багато поживних родзинок. Удома, в Буковому лісі, залишилися тільки Муркавка, Повз і Мартіна. Але дітям не лячно самим, бо ж у них є друзі — бобреня Загата, білки Жужіка та Ержіка, — з якими кожен день сповнений несподіванок і пригод. Тим паче, що до Букового лісу завітала знаменита співачка Соня Садова, а разом із нею — справжня детективна історія. 2014 88 ISBN 978-617-679-091-4
«Як зрозуміти козу»
Муркавка, Повз та їх друзі вирушають на кораблі з поетичною назвою «Метафора» в мандри до моря. Пригоди приведуть їх на острів, де вони навчаться розуміти навіть… козу. 2015 88 ISBN 978-617-679-165-2

У 2017 у «Видавництві Старого Лева» вийшла книжка «Життя і сніг» Тарас Прохасько та Мар'яна Прохасько. Це книжка-картинка за мотивами книжки з картинками «Хто зробить сніг». Новий формат з новим поглядом, новими акцентами і новими відтінками. Головним викликом для авторів стало розповісти стару історію трохи іншими засобами, де картинки набувають стрункішого значення, де випадковість перетворюється на закономірність і структурованість, а слова, яких стає значно менше, укладаються в нову мову — лаконічну і виважену.[1]

Нагороди[ред. | ред. код]

«Хто зробить сніг»

Книга потрапила до одного з найпрестижніших світових каталогів дитячих книжок «Білі круки — 2014» (The White Ravens 2014)[2].

«Куди зникло море»

  • увійшла до 20 найкращих книг премії «Найкраща книга Форуму видавців» (2014).

Переклади[ред. | ред. код]

Права на видання «Хто зробить сніг» корейською мовою придбало видавництво «BookNBean Publisher», латиською — «Janis Roze Publishers», китайською — «Guangxi Normal University Press».[3] У видавництві «Guangxi Normal University Press» китайською вийшли також «Куди зникло море» та «Як зрозуміти козу».

Цікаво знати[ред. | ред. код]

Одна з героїнь книжки «Куди зникло море» — Соня Садова — «ожила» і записала власний альбом, послухати який можна, придбавши книгу (на конверті є спеціальний QR-код, за яким можна завантажити сторінку і знайти цілий альбом пісень Соні Садової). Тексти пісень для Соні написали Софія Андрухович та Таня Малярчук, а музику написала і заспівала Дана Винницька.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Життя і сніг. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 3 березня 2017. Процитовано 3 березня 2017.
  2. Книга «Хто зробить сніг» потрапила до світового каталогу The White Ravens. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 15 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  3. Foreign rights | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 9 червня 2016. Процитовано 5 лютого 2016.