Кувшинов В'ячеслав Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кувшинов В'ячеслав Іванович
Народився 6 листопада 1946(1946-11-06)
Проскурів, Українська РСР, СРСР
Помер 10 листопада 2020(2020-11-10) (74 роки)
Мінськ, Білорусь
Країна  СРСР
 Білорусь
Діяльність фізик
Alma mater Фізичний факультет БДУ
Заклад Білоруський державний університет
Інститут фізики імені Б. І. Степанова НАН Білорусіd
Об'єднаний інститут енергетичних і ядерних досліджень «Сосни»
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук[1]
Науковий керівник Fiodar Fiodaraŭd

В'ячеслав Іванович Кувшинов (6 листопада 1946, Проскурів — 10 листопада 2020, Мінськ) — радянський і білоруський фізик-теоретик. Доктор фізико-математичних наук (1989), професор (1993). З 2004 по 2012 очолював Об'єднаний інститут енергетичних і ядерних досліджень «Сосни».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у місті Проскурові (наразі — Хмельницький, Україна). Батько В'ячеслава був військовим, тому сім'я часто переїжджала, живучи в різний час у Москві, Калінінграді та інших містах СРСР. У Москві в 1952 році народився єдиний його рідний брат — Геннадій, який, як і В'ячеслав, тривалий час займався науковими дослідженнями у сфері фізики. Після народження Геннадія сім'я Кувшинових переїхала до Мінська, де проживала в районі Комаровського ринку.

У 1963 році він вступив на фізичний факультет БДУ, а після його закінчення — до аспірантури Інституту фізики АН УРСР. У 1974 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Нелінійні рівняння електродинаміки скалярних мезонів», а в 1989 — докторську дисертацію «Інваріантні кубічні форми для функціоналів дії калібрувальних моделей і кореляції адронів у процесах множинного народження». З 1998 по 2004 роки керував Лабораторією сильних взаємодій, в 1975—1987 роках був вченим секретарем Відділення фізико-математичних наук АН БРСР. З 2004 по 2012 рік був генеральним директором ОІЕЯД «Сосни», в подальшому керував Лабораторією проблем ядерної фізики та безпеки.

Одночасно Кувшинов читав лекції в БДУ1993 року — професор), під його керівництвом захищена одна докторська і вісім кандидатських дисертацій. Він неодноразово стажувався і працював у Європейському центрі ядерних досліджень, був членом колаборації CMS на прискорювачі LHC, входив до Координаційної ради зі співробітництва з Об'єднаним інститутом ядерних досліджень (м. Дубна), був головним редактором міжнародного наукового журналу «Nonlinear Phenomena In Complex Systems».

Був одруженим, мав сина.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Наукові роботи Кувшинова присвячені ядерній фізиці, теорії сильних взаємодій, питанням нелінійної динаміки складних систем. Він розвинув теорію непертурбативних флуктуацій глюонного поля (інстантонів) у ядрі, його стислих і переплутаних станів, проведені відповідні чисельні розрахунки по методу Монте-Карло, сформульовані пропозиції для експериментального пошуку цих явищ на прискорювачах DESY, CERN і Fermilab.

Спільно з учнями він узагальнив теорію фазових переходів Гінзбурга-Ландау, вперше описав кореляційні властивості нового стану матерії — кварк-глюонної плазми, передбачив нове явище — температурний гістерезис, яке може бути виявлено на прискорювачах важких іонів. Розвинені підходи до дослідження фазових переходів можуть застосовуватися також у теорії високотемпературних надпровідників.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Премія НАН Білорусі імені академіка Ф. І. Федорова (2004)
  • Премія академій наук Білорусі, України, Молдови за видатні наукові результати, отримані при виконанні спільних наукових досліджень (2006)

Вибрані публікації[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Кувшинов Вячеслав Иванович (К 60-летию со дня рождения) // Известия НАН Беларуси: Серия физ.-тех. наук. — 2006. — № 4 (28 травня).
  • Памяти Вячеслава Кувшинова // Навука. — 2020. — № 46 (2825) (28 травня). — С. 7. Архівовано з джерела 16 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Зводны электронны каталёг бібліятэк Беларусі — 2015.