Кузнецов Гарольд Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кузнецов Гарольд Дмитрович
рос. Кузнецов Гарольд Дмитриевич
Народився серпень 1923
Помер 17 жовтня 1958(1958-10-17) (35 років)
Вурнарський район, Чуваська Автономна Радянська Соціалістична Республіка, РРФСР, СРСР
Поховання Нове Донське кладовище
Країна  СРСР
Діяльність льотчик
Знання мов російська
Нагороди
орден Червоної Зірки

Гарольд Дмитрович Кузнецов (нар. серпень 1923, Арзамас, Нижньогородська губернія, РРФСР, СРСР — пом. 17 жовтня 1958, біля станції Апнерка, Вурнарський район, Чуваська АРСР, РРФСР, СРСР) — радянський льотчик, командир екіпажу Ту-104А, який зазнав катастрофи 17 жовтня 1958 року.

Біографія

[ред. | ред. код]

У 1941 році призваний до Червоної армії, з 1944 року брав участь у бойових діях льотчиком на літаках Лі-2 та С-47 у складі 3-го авіатранспортного Віленського полку 10-ї гвардійської авіатранспортної дивізії ЦПФ. Здійснив 231 бойовий літако-виліт на лінію фронту. У 1945 році нагороджений орденом Червоної Зірки.

17 жовтня 1958 року новий Ту-104А з бортовим номером CCCP-42362, керований екіпажем Гарольда Кузнецова, здійснював рейс Пекін — Омськ — Москва. У салоні перебувала делегація китайських і північнокорейських комсомольських активістів.

Через погану погоду в Москві та на запасному аеродромі Горький диспетчер наказав розвертатися і йти у придатний для посадки Свердловськ. Під час розвороту на висоті 10 000 метрів літак потрапив у зону сильної турбулентності, і сталося аеродинамічне підхоплення — мимовільне, не контрольоване екіпажем збільшення кута тангажа. Літак пішов з ешелону вгору, набравши додатково до двох кілометрів висоти, втративши швидкість, звалився на крило й увійшов у штопор. Раніше за цієї ж причини вже потерпіли катастроф кілька Ту-104.

У цій ситуації екіпаж зробив усе можливе для порятунку літака, але брак ходу керма висоти не дозволив вивести машину в горизонтальний політ. Навіть коли стало зрозуміло, що літак приречений, командир екіпажу Гарольд Кузнецов продовжував без паніки, чітко коментувати все, що відбувається і наказав бортрадисту транслювати його слова на землю. Літак впав у Вурнарському районі Чувашії. Загинуло 71 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Завдяки отриманій з борту літака інформації причини катастрофи були визначені, та в конструкцію лайнера були внесені необхідні зміни (було прийнято рішення обмежити ешелони польотів літаків Ту-104 до 9000 м, зменшити гранично допустиме заднє центрування, розширити діапазон кутів відхилення руля висоти та зменшити кут установки стабілізатора), що виключило подібні випадки надалі.

Гарольд Кузнецов похований у 1958 році на Донському кладовищі в Москві.

Посилання

[ред. | ред. код]