Курилів Валентина Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Курилів Валентина Іванівна
Народилася 22 липня 1945(1945-07-22) (78 років)
м. Маннгайм, нині земля Баден-Вюртемберґ, Німеччина
Місце проживання Торонто, Канада
Країна Німеччина НімеччинаКанада Канада
Діяльність історикиня
Alma mater Університет Макгілла в Монреалі
Галузь історія, методика історії. соціальні дисципліни
Посада методист
Відома завдяки: Поширення теми Голодомору та прав людини у освітніх закладах Канади та України
Батько Іван Михайловський
Мати Надія Михайловська (Менько)
У шлюбі з Ігор Курилів
Діти донька Уляна, син Петро
Нагороди Відмінник освіти України

CMNS: Курилів Валентина Іванівна у Вікісховищі

Курилів Валентина Іванівна (22 липня 1945(19450722), м. Маннгайм, нині земля Баден-Вюртемберґ, Німеччина) — канадський історик, автор, методист історії українського походження. Директор освітнього напряму Науково-освітнього консорціуму вивчення Голодомору (HREC) при Канадському інституті українських студій (КІУС) Альбертського університету. Очолює Комітет Навчання про Голодомор при Конґресі Українців Канади.

Походження та освіта[ред. | ред. код]

Народилась в 1945 році у таборі для переміщених осіб в Німеччині. Батьки Іван та Надія Михайловські - родом з Білогородки Київської області та Ічні з Чернігівщини. Вони зустрілися в Німеччині під час Другої світової війни, куди були вивезені, як остарбайтери.

Через сталінські репресії проти самого батька і знищення його родини було прийнято рішення не повертатися в Україну. Так вони опинилися в таборі для біженців ООН.

В 1950 році ро­­дина (батько, мати, Валентина та сестра Лідія) виїхала до Канади та оселилася в Монреалі (Квебек), де брала активну участь у житті української громади.

В.Курилів навчалась у місцевій протестантській школі, де викладання велось англійською мовою. З третього класу вивчала також французьку мову[1].

Закінчила Університет Макгілла в Монреалі.

З середини 1970-х років викладає всесвітню історію в державних школах міста Торонто (провінція Онтаріо, Канада).

В.Курилів працювала заступником директора в Українській школі імені Цьопи Паліїв в у Торонто. Працюючи методистом, співпрацювала з Онтарійським інститутом дослідження освіти при Торонтському університеті.

Для шкіл м. Торонто вона розробила навчальні матеріали "Великий Голод 1932-1933 років". Також організувала проведення семінару на тему "Інтернування українців у Канаді під час Першої світової війни" для викладачів історії провінції Онтаріо.

Методист[ред. | ред. код]

В.Курилів підготувала курс методики "Викладання історії та соціальних досліджень для викладачів України". Цей курс дає пропозиції про те, як викладати історію з використанням інтерактивних методів і навичок критичного мислення. Завдання сучасного вчителя - демократизувати клас, визнаючи унікальність кожного учня. Адже в глобальний "інформаційний вік" важливо вчителям відмовитись від традиції передачі фактичної інформації, а замість цього, навчити учнів та студентів думати, аналізувати та інтерпретувати історію.

В 1993—2008 рр. працювала методистом на курсах підвищен­­ня кваліфікації вчителів історії України. Відвідуючи Україну, В.Курилів викладала авторський курс "Методика викладання історії" у Львові, Одесі, Луцьку, Тернополі, Хмельницькому, Чернівцях, Донецьку, Харкові, Києві, Ва­­силькові (Київська область).

З 2003 р. В.Курилів спеціалізується на проведенні семінарів про Голодомор 1932—1933 років для вчителів історії у Києві, Пол­­таві, Сумах, Харкові.

В 2003 та 2005 роках вона читала курс із методики викладання історії у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова (Київ). Потім, у 2006 р. — у Харківському національному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди.

З 2007 року проводить майстер-класи для вчителів історії та соціальних дисциплін у Торонто, Едмонтоні, Вінніпезі та інших містах Канади та Америки.

В.Курилів домоглася запроваджен­­ня до навчальних програм провінції Онтаріо з історії, політології, пра­­ва, релігії та інших дисциплін тема­­тики Голодомору 1932—1933 років в Україні.

В.Курилів є автором "Майстерні історика Викладання людських прав та Голодомору у ХХІ столітті" (The Historian`s Craft lesson on the Holodomor)

Громадська робота[ред. | ред. код]

В 2004 році була міжнародним спостерігачем на виборах Президента України.

З 2009 року очолює Комітет Вивчення Голодомору для освітян при Конґресі Українців Канади.

Одночасно, з 2013 року обіймає посаду директора Центру вивчення Голодомору Канадського інституту українських студій при Альбертському університеті (Едмонтон)[2].

Також брала активну участь і в інших сферах життя української громади Канади. Обіймала посаду віце-президента Канадсько-Української іміграційної служби та займала різні посади и Товаристві Української опери Канади.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Відмінник освіти України (2004).
  • Шевченківська медаль Конґресу Українців Канади (2013).
  • The Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Award (2013).
  • Медаль Володимира Великого Світового Конґресу Українців (2018).
  • Гуманітарна премія ім. Маркіяна Охримовича (2019).

Публікації[ред. | ред. код]

  • Курилів Валентина Іванівна. Методика викладання історії [Текст] : Курс підвищення кваліфікації вчителів історії / Валентина Курилів. - Львів ; Торонто : Світ, 2003. - 248 с. : іл. - Бібліогр.: с. 246-247. - ISBN 966-603-250-3
  • Курилів Валентина Іванівна. Методика викладання історії [Текст] : Курс підвищення кваліфікації вчителів історії: Навчальний посібник / В. І. Курилів. - Харків, Торонто : Ранок : Веста, 2008. - 256 с. - ISBN 978-966-08-2429-4
  • The Unknown Genocide. Holodomor in Ukraine 1932—1933. Toronto, 2008;
  • Holodomor in Ukrai­­ne, the Genocidal Famine 1932—1933: Teaching Materials for Teachers and Stu­­dents. Toronto: CIUS PRESS, 2018.
  • Toten, Samuel, Ed. Teaching about Genocides, insights and advice from secondary teachers and professors, Volume I, Rowman and Littlefield, New-York, 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Субтельний Орест, Валентина Курилів: Методика викладання історії // Педагогічна думка. - 2003. - № 3;
  • Федорак В. Як вчити історії в сучасній школі // Історія в школах Укра­­їни. - 2003. - № 6;
  • Za­­kydalsky О. Canadian educators change the teaching of history in Ukraine // The Ukrainian Weekly. - 2004. - 16 April.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Valentina Kuryliw, a historian and an expert in methodology of teaching history. Архів оригіналу за 25 вересня 2018. Процитовано 14 березня 2022.
  2. Курилів Валентина Іванівна. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 23 січня 2017.