Куршська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куршська мова
Поширена в Прибалтика
Регіон Східна Європа
Носії 0 осіб
Класифікація

Індоєвропейська сім'я

Балто-слов'янська гілка
Балтійська група
Східнобалтійська підгрупа
Куршська мова
Офіційний статус
Коди мови
ISO 639-2 xcu
ISO 639-3 xcu

Куршська мова (латв. kuršu valoda, лит. kuršių kalba) — мертва мова балтійського племені куршів. Була поширена в прибалтійському регіоні Курляндія, на території сучасних Латвії та Литви. В 17 столітті повністю витіснена латвійською та литовською мовами.

Класифікація[ред. | ред. код]

Балтійські мови поділяються на дві гілки: західні та східні балтійські мови. Сьогодні лише східні (латиська і литовська) існують у розмовній формі, останньою із західних балтійських мов зникла давньопруська, переставши бути розмовною наприкінці 16 століття. Балтійські мови вважаються чи не найархаїчнішими з-поміж індоєвропейських мов.

Куршська мова належить до західнобалтійських мов, разом з пруською, ятвязькою та іншими мертвими мовами цієї групи.

Історія[ред. | ред. код]

У VXVI століттях курші населяли на південно-східному узбережжі Балтійського моря, на території Західних Латвії та Литви, а також на крайній півночі Калінінградської області (в стародавній Скаловії), і дала назву Курляндії (Курземе).

Куршська мова залишила слід у гідронімах і топонімах Курляндії. Саме звідси лінгвісти черпають знання про цю мову. Найбільш близькими згідно досліджень до куршської мови були пруська та ятвязька. Можливо повпливала на курснієкське наріччя латвійської мови.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]