Кутозуб афганський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кутозуб афганський
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Хвостаті (Caudata)
Підряд: Salamandroidea
Родина: Кутозубі тритони
Рід: Передкутозуб
Вид: Кутозуб афганський
Paradactylodon mustersi
Smith, 1940
Синоніми
Batrachuperus mustersi
Посилання
Вікісховище: Paradactylodon mustersi
Віківиди: Paradactylodon mustersi
ITIS: 775880
МСОП: 2664
NCBI: 324332

Кутозуб афганський (Paradactylodon mustersi) — вид земноводних з роду Передкутозуб родини Кутозубі тритони. Інша назва «пагманський кутозуб».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 18 см. Голова товста, велика. Зуби розташовано у 2 дугоподібних рядки, знаходяться між хоанами. Очі менш опуклі, ніж в інших видів цього роду. Тулуб масивний, кремезний. Має 14 реберних борозен. Кінцівки добре розвинені, з 4 пальцями. Кінчики пальців вкрито роговим епідермісом. Хвіст сильний, проте коротше за тіло. Хвостовий плавник тягнеться від основи хвоста.

забарвлення спини коливається від темно-оливково-коричневого до жовтувато-оливкового, невиразно поцяткованого крихітними крапочками. Черево світліше, з меншою кількістю цяток.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє холодні високогірні потоки. Дорослі особини ховаються вдень під камінням на бистрині, в той час як личинки воліють спокійні і глибокі ділянки, зазвичай з поверхнею, покритою заростями водяного кресу і ряскою. Температура води, що придатна для життя цього кутозуба, влітку коливається від 0 до 14 °C. Зустрічається на висоті 2750—3050 м над рівнем моря. Веде водний спосіб життя. Активний протягом усього року. Живиться водними безхребетними, перш за все бокоплавами, волокрильцями, жуками.

Самиця відкладає декілька ікряних мішків, що містять 30—40 яєць, які прикріплюються до поверхні каменів. Личинки зимують, перш ніж пройдуть метаморфоз, що відбувається навесні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Пагманських горах, що складі системи Гіндукуш на північний схід від Кабула (Афганістан).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Reilly S.M. (1983). The biology of the high altitude salamander Batrachuperus mustersi from Afghanistan. Journal of Herpetology, 17(1), 1-9.