Куюмбінське нафтогазоконденсатне родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куюмбінське нафтогазоконденсатне родовище

Куюмбінське нафтогазоконденсатне родовище — одне з родовищ Красноярського краю Росії. Розташоване у межиріччі Ангари та Підкам'яної Тунгуски, в Евенкійському муніципальному районі. Належить до Байкитської нафтогазоносної області Лєно-Тунгуської нафтогазоносної провінції (так само як і ще одне гігантське Юрубчено-Тохомське родовище).

Відкрите у 1973 році. Поклади вуглеводнів, що за типом належать до масивних, склепінних, стратиграфічно та тектонічно екранованих, виявлено у відкладеннях рифею. Колектор — карбонатний кавернозно-тріщинуватий.[1]

Запаси за російською класифікаційною системою по категоріях С1+С2 становлять 179 млрд м³ газу та 208 млн т нафти і конденсату.[2]

Освоєння родовища здійснює компанія «Славнефть-Красноярскнефтегаз», що перебуває у спільній власності з рівними долями «Газпромнафти» та «Роснафти». Підготовчі роботи розпочались у 2010 році, а розпочати видобуток нафти планувалось у 2017-му. Розраховують, що на піку виробництво сягатиме 10,8 млн тонн нафти на рік.[1] До початку повномасштабного видобутку потрібно спорудити магістральний нафтопровід Куюмба — Тайшет[3], який доставлятиме продукцію в Іркутську область до траси трубопровідної системи «Східний Сибір — Тихий океан».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Куюмбинское месторождение | Нефтяники. РФ. www.nftn.ru. Архів оригіналу за 22 січня 2017. Процитовано 22 січня 2017.
  2. Программа создания в Восточной Сибири и на Дальнем Востоке единой системы добычи, транспортировки газа и газоснабжения с ... - стр. 2. bestpravo.com (рос.). Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 22 січня 2017.
  3. Если Славнефть к 2017 г хочет ввести в промышленную разработку Куюмбинское месторождение, то Роснефти это - необходимо (рос.). Архів оригіналу за 23 січня 2017. Процитовано 22 січня 2017.