Кіберпростір (трилогія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіберпростір
англ. Sprawl trilogy
Загальна інформація
Автор Вільям Ґібсон
Жанр cyberpunk noveld
Мова оригіналу Англійська
Дати публікацій
Перше видання 1984, 1986, 1988
Книги:
Нейромант
Занулення
Мона Ліза стрімголов

Трилогія «Кіберпростір» (англ. Sprawl trilogy) (також відома як "Нейромант", "Кіберпростір" або "Матриця") — перша збірка романів Вільяма Ґібсона, до складу якої входять такі романи автора: «Нейромант» (1984), «Занулення» (1986) та «Мона Ліза стрімголов» (1988).

Усі романи відбуваються в одному вигаданому всесвіті майбутнього і тонко пов'язані між собою спільними персонажами та темами (які не завжди легко помітити).

Трилогія «Кіберпростір» також має спільний сюжет з оповіданнями Ґібсона «Джонні Мнемонік» (1981), «Спалити хром» (1982) та «Готель "Нова Троянда"» (1984), а події та персонажі з цих оповідань з'являються в трилогії або згадуються в окремих моментах.

Місце дії та сюжетна лінія[ред. | ред. код]

Дія романів відбувається у світі недалекого майбутнього, в якому світом керують транснаціональні корпорації та дзайбацу, а також панує всюдисуща комп'ютеризація, після короткої Третьої світової війни (основними учасниками були США і СРСР), в якій, крім традиційної зброї, стали широко застосовуватися кібернетичні атаки, проте її наслідки не такі очевидні - світ швидко оговтався від війни.

Події романів розтягнуті на 16 років, і хоча в них з'являються знайомі персонажі, кожен роман розповідає окрему історію. Ґібсон зосереджується на впливі технологій: непередбачуваних наслідках нових технологій, коли вони виходять з дослідницьких лабораторій на вулицю, де знаходять нове застосування. Він досліджує світ прямого зв'язку між розумом і машиною ("jacking in"), зародження штучного інтелекту та глобального інформаційного простору, який він називає "кіберпростором".

Частина подій романів відбувається в "Бостон-Атлантійській міській осі" - міському середовищі, що простягається вздовж більшої частини східного узбережжя США (як вигадана екстраполяція реального північно-східного мегаполісу).

Сюжетна лінія, що охоплює трилогію, розповідає про широкий спектр персонажів у постійній, безперервній оповіді, головною спільною рисою якої є сам "Кіберпростір". Вона зосереджується на самодостатніх історіях кожного персонажа і підкреслює їхні наративні зв'язки за допомогою натяків, посилань та образів.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Трилогія була комерційно успішною та позитивно сприйнята критиками. Журналіст Стівен Пул писав у «Ґардіан», що «Нейромант» і два наступні продовження романа склали плідну святу трійцю, щось на кшталт Хромового Корану (назва одного з майбутніх рок-гуртів Ґібсона) ідей, що спонукають до нескінченних творчих переосмислень.

Усі три книги були номіновані, зокрема, на престижні премії в галузі наукової фантастики:

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Вільям Ґібсон. «Нейромант» (трилогія «Кіберпростір», книга І). — Переклад з англ. Ольги Любарської; редактор — Олександр Стукало; науковий редактор — Володимир Анохін; автор передмови — Богдан Стасюк. — К.: «Видавництво». 2017. 350 стор. ISBN 978-966-97574-3-2
  • Вільям Ґібсон. «Занулення» (трилогія «Кіберпростір», книга ІІ). — Переклад з англ. Ольги Любарської, Олександра Стукало; редактор — Олександр Стукало; науковий редактор — Володимир Анохін. — К.: «Видавництво». 2021. 288 стор. ISBN 978-617-7818-22-8
  • Вільям Ґібсон. «Мона Ліза стрімголов» (трилогія «Кіберпростір», книга ІІІ). — Переклад з англ. Ната Гриценко; редактор — Анатолій Пітик, Катерина Пітик. — К.: «Видавництво». 2021. 320 стор. ISBN 978-617-7818-35-8