Кінотеатр імені Черняховського (Умань)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кінотеатр імені Черняховського

Координати: 48°44′50″ пн. ш. 30°13′11″ сх. д. / 48.74722° пн. ш. 30.21972° сх. д. / 48.74722; 30.21972
Країна Україна Україна
Розташування Умань

Кінотеатр імені Черняховського. Карта розташування: Черкаська область
Кінотеатр імені Черняховського
Кінотеатр імені Черняховського
Кінотеатр імені Черняховського (Черкаська область)
Мапа

CMNS: Кінотеатр імені Черняховського у Вікісховищі

Кінотеатр «Черняховського» — колишній кінотеатр у місті Умань Черкаської області, пам'ятка архітектури Умані. Як кінотеатр не працює з 1995 року.

Будівля колишнього кінотеатру розташована за адресою: вул. Незалежності, 8, м. Умань (Черкаська область), Україна.

Концертна зала[ред. | ред. код]

Історія будівлі бере початок у 30-х роках XIX ст. , коли графом О. Потоцьким було зведено великий одноповерховий цегляний будинок, призначений для концертної зали. У 1832 році, після польського повстання, будинок, як частина правобережних володінь родини Потоцьких, був конфіскований й переданий у відання військово-інженерному відомству.

Маніж[ред. | ред. код]

Після того будинок неодноразово зазнавав змін в архітектурі і призначенні. Так, 1866 року концертну залу було перебудовано на військовий манеж для виїжджування коней 12-го гусарського Охтирського полку, що квартирував тоді в Умані. Під час російсько-турецької війни 1877-78 рр. манеж було тимчасово використано як приміщення для полонених турків. По війні манеж було перетворено частково на цейхґауз, а частково на гауптвахту — карцер 44-го резервного піхотного кадрового батальйону.

Церква 73-го піхотного Кримського полку[ред. | ред. код]

З 1888 року в будівлі тимчасово розміщувалася церква 73-го піхотного Кримського полку, який було передислоковано в Умань з Північного Кавказу.

Військовий собор святого благовірного князя Олександра Невського та святої преподобної Ксенії[ред. | ред. код]

Значних змін споруда зазнала у 1894-95 роках. За активного сприяння Великого князя Олександра Михайловича (шефа Кримського полку), що мешкав тоді в Умані, та старанню полкового священика — протоієрея о. Миколая (Каллістова), будівлю було викуплено і перебудовано у Військовий собор святого благовірного князя Олександра Невського та святої преподобної Ксенії. Зовні й всередині храм було оздоблено у руському стилі. Добудована дзвіниця. Дзвони були відлиті з гарматної міді та бронзи. На той час це була найвеличніша православна споруда міста, яку було видно за 10 км.

Собор УАПЦ[ред. | ред. код]

Після Жовтневого перевороту 1917 року Військовий собор певний час був Кафедральним собором Української Автокефальної Православної Церкви.

Спроба руйнування та перебудова у кінотеатр[ред. | ред. код]

Проте храм не оминула широкомасштабна антирелігійна кампанія. 1925 року його було закрито і розпочате руйнування. Під час підриву будівлі вибуховою хвилею були вибиті шибки у навколишніх будинках в радіусі 500 м. Але, не зважаючи на значну кількість закладеної вибухівки, були лише частково зруйновані бані собору та дзвіниця. Через це було прийняте рішення про припинення зносу і переобладнання споруди на звуковий кінотеатр. Після тривалої перебудови в травні 1932 року кінотеатр було відкрито для глядачів.

Сучасного вигляду будинок кінотеатру набув 1957 року після здійсненої реконструкції, в результаті якої були значно розширена зала для глядачів, облаштоване фоє.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]