К-5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип пасажирський літак
Виробник Харківський авіазавод
Головний конструктор Калінін Костянтин Олексійович
Перший політ 18 жовтня 1929
Початок експлуатації 1930
Основні експлуатанти Аерофлот
Роки виробництва 19301934

CMNS: К-5 у Вікісховищі

К-5 — пасажирський літак, створений під керівництвом українського радянського авіаконструктора Костянтина Калініна. Наймасовіший у Радянському Союзі літак пасажирських авіаліній 30-х років XX століття.

Історія[ред. | ред. код]

У жовтні 1927 року конструкторський колектив Харківського авіазаводу під керівництвом Костянтина Калініна отримав завдання на створення авіалайнера, здатного перевозити 10 — 12 пасажирів. Провідним конструктором проекту було призначено Йосипа Німана. Одним з важливих завдань, що поставили перед собою конструктори, було максимальне застосування простих і дешевих матеріалів — дерева, фанери, сталевих труб, полотна. Серед усіх комплектуючих імпортними були лише хромомолібденові осі шасі.

Після затвердження проекту в 1929 році розпочалось будівництво двох дослідних літаків, однак через дефіцит двигунів на випробування вийшла лише одна машина. Перший політ прототипу відбувся 18 жовтня 1929 року. У випробувальному польоті брав участь сам Калінін. Після успішного завершення державних випробувань, що відбувались у Москві, було прийняте рішення про серійне виробництво літака, однак ненадійний двигун Gnôme Rhône Jupiter було вирішено замінити іншим — Pratt & Whitney Hornet. Пізніше на різних модифікаціях літака використовувались інші двигуни: М-15, М-17ф, М-22.

Порівняно з попередниками К-5 був більш комфортабельним. Пасажирський салон мав опалення, у ньому були м'які зручні крісла, туалет, гардероб, вентиляція, багажне відділення. Літак був простим у пілотуванні, мав добру остійливість і гарні злітні характеристики.

У 1930 році розпочались регулярні польоти з Харкова до Москви, Мінеральних Вод, Баку. Літак виявився не лише недорогим у виробництві, але і вигідним в експлуатації. Поступово машина стала наймасовішою в цивільній авіації Радянського Союзу, повністю витіснивши з внутрішніх ліній імпортні літаки. До 1940 року К-5 був основним лайнером Аерофлоту.

Особливості конструкції[ред. | ред. код]

Літак — одномоторний підкісний високоплан змішаної конструкції с класичним оперенням.

Фюзеляж — корпус прямокутного перетину, каркас зварений зі сталевих труб. Обшивка передньої частини (включно з пасажирською кабіною) гладка дюралева, задньої частини — полотняна з дротяними розчалками. Спереду моторний відсік з універсальною моторамою (під різні двигуни). Далі — закрита кабіна екіпажу. За нею — пасажирська кабіна на вісім місць.

Крило — еліптичної форми, дволонжеронне. Каркас центроплана зварний сталевий, консолей — дерев'яний, з дротяною розтяжкою. Обшивка полотняна. Підкоси крила (по два з кожного боку фюзеляжу) — сталеві труби з фанерними обтічниками.

Двигуни на різних варіантах: М-15 — 450 к.с./ 330 квт, радіальний 9-ти циліндровий з повітряним охолодженням; М-22 — 480 к.с./ 350 квт, радіальний 9-ти циліндровий з повітряним охолодженням; М-17ф — 500—730 к.с./ 365—535 квт, V-подібний 12-ти циліндровий з водяним охолодженням. Гвинт дволопатковий на усіх версіях

Вертикальне оперення — однокільове. Стабілізатори підкісні еліптичної форми. Каркас оперення дерев'яний, з полотняною обшивкою.

Шасі — двостійкове з хвостовим костилем.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

ЛТХ Значення
Модель К-5
Розмах крила, м 20.50
Довжина літака, м 15.87
Площа крила, м2 66.00
Маса порожнього літака, кг. 3060
Максимальна злітна маса, кг. 4030
Тип двигуна 1 x ПД М-17Ф
Потужність, к. с. 1 х 730 (злітна)
Максимальна швидкість, км/год. 206
Крейсерська швидкість, км/год 178
Практична дальність, км. 960
Практична стеля, м. 5040
Екіпаж, чол. 2
Корисне навантаження: 8 пасажирів або 690 кг вантажу


Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Маркуша А. М. Саиолеты нашей судьбы. ISBN 5-901808-04-5
  • ХГАПП. Харьковский авиационный завод: История, современность, перспективы
  • Шавров В. Б. История конструкций самолетов в СССР до 1938 г.
  • Симаков Б. Л. Самолеты страны Советов. 1917—1970