Лазгі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лазгі́
Khorazm dance, Lazgi [1]
Світова спадщина
Лазгі́
Країна Узбекистан Узбекистан
Тип Нематеріальна спадщина

Лязгі́ (узб. Lazgi — хорезмська узбецька народна пісня і танець. Вимовляється «лязгі», наголос на «і».

Хорезмський танець лязгі має величезну популярність, як на території Узбекистану, так і за його межами. Вони запальні, енергійні та дуже темпераментні. Хорезмські танцівниці спочатку дуже ритмічні, а під кінець танцю і зовсім темп стає нестримним[2].

Історія та виконання[ред. | ред. код]

Музика складається з маленького введення і трьох частин. Танець починається повільними і простими рухами — спочатку пальці, руки, плечі, після рух всього тіла починає прискорюватися. Потім різко переходить у складні рухи. Зі зміною характеру музики та прискоренням всієї картини ще більш розгоряється танець і в кінці завершується.

Розрізняються чоловічі (у бійцівському та героїчному дусі) та жіночі (ліричні, веселі) танці. У нинішній час у Хорезмі налічується 9 видів лазгі. Це «Дутар лазгі», «Сурнай лазгі», «Лазгі з кастаньєтами (кайрак)», крім цього, починаючи з середини XX століття створені танцювальні лазгі — ялла: «Кімні севар ёрисан» («Чия ти кохана?», К. Отаніязов), «Лойік» («Гідна», А. Атаджанов та М. Рахімов), «Сані узінг бирёна» («Ти одна єдина», О. Хайітова, Б. Жуманиёзов), «Гал-гал» («Йдемо-йдемо», Б. Хамдамов), «Хоразмнін лазгісі» («Хорезмська лазгі», О. Отажонов), «Уйна-уйна» («Танцюй-танцюй», К. Рахмонов) та ін.[3]

Лязгі на сьогодні є найвідомішим хорезмським танцем. Для цього танцю характерні руху на напівзігнутих ногах, тряска плечима та руками, із дзвониками, що лунають, закріпленими на них[2].

У Хорезмі є 9 видів танцю, а саме відточену (ідеальне) лязгі (узб. «Qayroq lazgisi» лязгі під мелодію дутара (узб. «Dutor lazgisi» лязгі під мелодію сурная узб. «Surnay lazgisi» тощо[4].

У грудні 2019 року танець лазгі був включений до списку шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини людства як елемент культурної спадщини Узбекистану[5][6][7].

Відомі виконавці пісні[ред. | ред. код]

Лазгі спочатку була музикою, без пісні. Вперше слова склав і заспівав пісню лазгі народний артист Узбекистану Камілжан Отаніязов, а далі й інші артисти, народна артистка СРСР Маліка Колонтарова, Хулкар Абдуллаєва, Фіруза Джуманійозова[en], народний артист Узбецької РСР Отажон Худайшукуров, Марал Ібрагімова та Ботір Кодиров.

Популярність[ред. | ред. код]

Великим шанувальником танцю лазгі був перший президент Узбекистану І. А. Карімов, особливо під час народних свят.[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. а б Фольклорные традиции Хорезма. Архів оригіналу за 2 грудня 2013. Процитовано 19 квітня 2021.
  3. Болтаев Р. К. ЖАНРЫ УЗБЕКСКОЙ НАРОДНОЙ МУЗЫКИ ХОРЕЗМСКОГО РЕГИОНА // Проблемы современной науки и образования. 2019, с. 73-77
  4. Батыр Матёкубов. Национальная Энциклопедия Узбекистана. Том I, Тошкент (2000) (узб.)
  5. Khorazm dance, Lazgi — intangible heritage — Culture Sector — UNESCO. Архів оригіналу за 10 грудня 2020. Процитовано 19 квітня 2021.
  6. Танец лазги вошёл в список культурного наследия ЮНЕСКО. Sputnik. 13 грудня 2019. Архів оригіналу за 15 грудня 2019. Процитовано 15 грудня 2019.
  7. Танец лазги вошел в список культурного наследия человечества. Газета.uz. 13 грудня 2019. Архів оригіналу за 14 грудня 2019. Процитовано 15 грудня 2019.
  8. YouTube. Архів оригіналу за 21 травня 2020. Процитовано 19 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]