Лайош Бардош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лайош Бардош
угор. Bárdos Lajos
Основна інформація
Повне ім'я угор. Bárdos Lajos Albert Mihály
Дата народження 1 жовтня 1899(1899-10-01)[1][2][3]
Місце народження Будапешт, Австро-Угорщина[1]
Дата смерті 18 листопада 1986(1986-11-18)[1][2][…] (87 років)
Місце смерті Будапешт, Угорська Народна Республіка
Поховання Фаркашреті
Громадянство Угорщина
Професії композитор, диригент, хормейстер, музикознавець, музичний педагог, викладач університету
Освіта Музична академія Ференца Ліста
Вчителі Золтан Кодай і Альберт Шиклош[5]
Заклад Музична академія Ференца Ліста[5]
Нагороди
Діти Tamás Daróci Bárdosd
CMNS: Файли у Вікісховищі

Лайош Бардош (угор. Bárdos Lajos; 1 жовтня 1899, Будапешт, Австро-Угорщина — 18 листопада 1986, Будапешт, Угорщина) — угорський композитор, хоровий диригент, музикознавець і педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався в Музичній академії Ференца Ліста у Альберта Шиклоша та Золтана Кодая (композиція). У 1925—1962 роках був керівником низки хорових колективів. Керував музичним видавництвом та журналом «Magyar Kórus». Був одним із лідерів руху «Співаюча молодь». Займався педагогічною діяльністю, зокрема у 1928—1966 роках професор теорії та історії музики у Вищій музичній школі у Будапешті. Як композитор писав твори для хору. Автор теоретичних праць про творчість Бели Бартока та Ігоря Стравінського. У творчості Бардош спирався на інтонації угорських народних пісень. Хори в жартівливо-танцювальному жанрі на тлі інших були особливо популярні та ефектні.

Його лекції в Академії славилися своєю ясністю і жвавістю, і в нього завжди був повний зал, незалежно від предмета, що викладається. Серед його учнів в Академії був Георгій Куртаг, який через десятиліття присвятив йому дві композиції (11, пісня № 2 і 12). Дьорд Лігеті зробив незвичайний крок, регулярно відвідуючи лекції Бардоша, коли вони обидва викладали в Академії. Як казав сам Дьорд Лігеті, лекції Бардоша вплинули на нього значний вплив на його ранні твори.

Його молодший брат Дьордь Деак-Бардош також був композитором.

Примітки[ред. | ред. код]