Левінські (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левінські
Версії
Левінські IVa
Левінські IVb
Деталі

Левінські (Левінські, Ройк-Левінські, Лев відмінний; пол. Lewiński, Lewiński IV, Rojk-Lewiński, Royk-Lewiński, Lewinski, Lew odmienny) - шляхетний герб кашубського походження. Герб вживався родиною Левінських з прізвиськом Ройк. Герб є підвидом герба Лев .

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб відомий щонайменше у двох варіантах. Описи, що використовують класичні принципи блазонування:

Левінські IV: У червономк полі здиблений срібний лев, що тримає такий же меч. Клейнод: над коронованим шоломом три червоні страусині пір’їни: срібна між червоних. Червоний намет, підбитий сріблом.

Левінські IVa: У полі здиблений лев із шаблею у лапі. Кольори невідомі.

Левінські IVb: У полі здиблений лев, що тримає жердину. Клейнод: п’ять страусових пір’їн над шоломом без вінця. Є намет. Кольори невідомі.

Найдавніші записи[ред. | ред. код]

Герб, відомий з печатки капітана Крістіана фон Левінського від 1790 р. (Варіант IVa) та згадуваний у "Nowym Siebmacherze" без жодних кольорів (варіант IVb, Der Adel des Königreichs Preußen, 1906). Кольорова версія герба - це його реконструкція з Genealogisches Handbuch des Adels, 1989 рік.

Рід Левінських (герба Лев відмінний)[ред. | ред. код]

У 1570 р., Окрім Левінського герба Брохвич III, у Левіні згадується Ройков, який згодом також використовував прізвище Левінський. У 1605 році був відзначений Матіяш Ройк Левінський, син Зігфріда Ройка, одного з ройків, згаданих 1570 року. Сім'я Левінських була типовою кашубською родиною, з численними гілками в селах, прилеглих до гніздового села. У XVIII ст. члени родини займали кілька земельних урядів. До них належать, серед іншого Марцин Левінський, бурграв та міський регент Лемборка у 1740-57 рр., Францішек Левінський, міський писар Лемборка в 1735-45 рр., міщанин Лемборк-Битув у 1752 р. Члени родини також служили в прусській армії, такі як Ян Юзеф Левінський (1745-1813), капітан та його сини та онуки, серед яких були генерали. Один із них, Фріц-Еріх фон Левінський, був прийнятий у 1900 році дядьком Густава та Гедвіга фон Манштейна, що було пов’язано зі зміною герба (герб родини Ройк-Левінських був прикріплений до колони з гербом родини фон Манштейн) та імена. Пізніше усиновлена особа написала себе як Еріх фон Манштейн.

Геральдичний рід[ред. | ред. код]

Левінські (Lewiński, Lewinski) з прізвищем Ройк (Rojk, Rogik, Roik, Royk).

Інші Левінські, що походять з того ж села, використовували герб Левінські (Бровіч III відмінний) .

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Herbarz szlachty kaszubskiej. Т. 4. Gdańsk: Wydawnictwo Oskar Sp, z o.o. w koedycji z BiT Beata Żmuda-Trzebiatowska. 2015. с. 150—157, 376—377. ISBN 9788392738367. ISBN 9788365175144.