Левіт Леонід Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левіт Леонід Олександрович
Народження 10 серпня 1925 р.
Москва, РРФСР, СРСР
Національність єврей
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Жанр художня фотографія
Діяльність фотограф
Напрямок реалізм

Левіт Леонід Олександрович — український фотограф-художник. Член Київського фотоклубу (з кінця 1950-х років).

Народився 10 серпня 1925 р. в Москві в родині музиканта. Освіту здобув самотужки. Під час вій­ни працював на заводі «Уралмаш» у м. Свердловську. Із 1945 року жив і працював у Києві токарем заводу «Маяк».

1958 року придбав свій перший фотоапарат «Зенит С», і невдовзі усвідомив, що фотографія — це його життя. Вже у 1963 заснував та очолив фотостудію театрального портрета. Із 1971 року працював у фотоцентрі «Ексар». Із 1990 р. — у Меморіальному музеї-майстерні І. П. Кавалерідзе.

Учасник і багаторазовий лауреат республіканських фотовиставок, конкурсів з кінця 1950-х років.

Живучи в Києві, Леонід Олександрович став щирим і послідовним и последовательным адептом украинской культуры. Протягом півстоліття основна сфера його фотографічних інтересів залишається незмінною — він працює в жанрі психологічного портрета. Створив понад 20 тисяч фотопортретів українських і радянських діячів науки, культури, мистецтва, політики тощо, зокре­ма композиторів, музикантів, співаків, письменників, літературо­знавців, художників, акторів, кінематографістів: Д. Шостаковича, Л. Дичко, Г. Нейгауза, С. Ріхтера, М. Ростроповича, І. Блажкова, Д. Гнатюка, Д. Павличка, Т. Яблонської, М. Примаченко, Н. Ужвій, І. Кавалерідзе, В. Талашка, О. Матешко та багатьох інших. У його роботах зафіксовано риси неординарних людей — мислячих, захоплених, натхнен­них, працьовитих. Деякі знімки зберігаються в Музеї-майстерні І. Ка­валерідзе, Музеї видатних діячів української культури, Національному музеї літератури України, Національному му­­зеї історії України.

Іраклій Андроников[ru] якось сказав: «Я зрозумів: у мистецтві фотографії існує два методи — шрапнельний і снайперський. Левіт — із розряду снайперів»[1].

Автор ілюстрацій до видань: «Іван Кавалерідзе. Скульптура» (К., 1997), «„Ярослав Мудрий“ Івана Кавалерідзе» (К., 1998) та інших.

Один з виконавців проекту «Творці незалежності».

Література[ред. | ред. код]

  • Шудря Н. Философия фотопортрета: Очерк творчества Леонида Левита. К., 2001; 26 с.
  • Образ України у фотопортреті. К., 2001
  • Левит Л. А. Крупный план (Камерный фотопортрет) / сост. и ред. Ирина Соловей. К.: ФАДА Лтд., 2002; 95 с., іл.
  • Левит Л. А. Фотопортрет в павильоне. К., 2010; 63 с.
  • Левит Леонид. Фотопортрет в павильйоне. К., 2013
  • Панкратьев С. Чёрно-белые шедевры Леонида Левита // Правда Украины, 2013, 26 апреля

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]