Леляк колумбійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леляк колумбійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Дрімлюгоподібні (Caprimulgiformes)
Родина: Дрімлюгові (Caprimulgidae)
Рід: Леляк (Nyctiphrynus)
Вид: Леляк колумбійський
Nyctiphrynus rosenbergi
(Tschudi, 1844)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Caprimulgus rosenbergi
Посилання
Вікісховище: Nyctiphrynus rosenbergi
Віківиди: Nyctiphrynus rosenbergi
ITIS: 555550
МСОП: 22724499
NCBI: 723273

Леля́к колумбійський[2] (Nyctiphrynus rosenbergi) — вид дрімлюгоподібних птахів родини дрімлюгових (Caprimulgidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Еквадорі.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 19-22,5 см, вага 52 г. Забарвлення переважно темно-коричневе. Голова сірувата, сильно поцяткована чорними плямками, спина сірувата, поцяткована коричневими і рудими плямками. надхвістя коричневе, поцятковане рудими плямками. Крила коричневі або бурі, поцятковані охристими коричнюватими і рудими плямками, на крилах дві помітні білі плями. Підборіддя темно-коричневе, на горлі велика біла пляма з чорними краями. Груди коричневі, поцятковані світлими плямками, живіт і боки чорнувато-бурі, поцятковані вузькими світло-сірими смужками. У молодих птахів білі плями на крилах відсутні, плямки на спині і грудях каштанові. Крик самця — гучні, дзвінкі посвисти "квор, квор, квор, квіір", а також крики, схожі на кумкання жаб: "квок", "кві-квок" і "клав".

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Колумбійські леляки мешкають на тихоокеанських схилах Колумбії і північно-західного Еквадору (Есмеральдас, північний захід Пічинчи і південний захід Імбабури). Вони живуть у вологих рівнинних тропічних лісах, на узліссях і галявинах, на берегах річок. Зустрічаються на висоті до 900 м над рівнем моря. Живляться комахами, яких ловлять в польоті. Сезон розмноження триває з березня по червень. Відкладають яйця просто на голу землю, в кладці 1-2 яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Колумбійським лелякам загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Nyctiphrynus rosenbergi. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 1 травня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nightjars, Oilbird, potoos, frogmouths. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 01 травня 2022.