Лема Віталі про покриття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зверху початкова сім'я куль. Зеленим виділені кулі, що не перетинаються, синім - всі інші. Нижче та ж діаграма, в якій зелені кулі потроєні - зауважимо, що вони покривають всі сині кулі.

Лема Віталі про покриттях — твердження у комбінаторній геометрії, що широко використовується в теорії міри.

Лема використовується в доведенні теореми Віталі про покриття, але також має самостійний інтерес. Названа на честь італійського математика Джузеппе Віталі.

Формулювання[ред. | ред. код]

Скінченна версія[ред. | ред. код]

Нехай — скінченна множина куль, що містяться в d-вимірному евклідовому просторі Rd (або, в більш загальному випадку, в довільному метричному просторі). Тоді існує підмножина з цих куль, в якій кулі попарно не перетинаються, і виконується

де позначає кулю з тим же центром, що і у , але з втричі більшим радіусом радіусом.

Доведення[ред. | ред. код]

Припустимо, що множина куль є непорожньою, тобто n > 0. Нехай буде кулею із найбільшим радіусом. За індукцією, нехай обрано кулі Якщо існують кулі із які не перетинаються із жодною із , то виберемо як таку кулю із найбільшим можливим радіусом. Якщо таких куль немає, то приймаємо m := k і завершуємо процес.

Позначимо і доведемо, що для всіх . Це твердження є очевидним для . В іншому випадку існує деяке для якого Bi перетинає і радіус кулі є не меншим, ніж Bi. З нерівності трикутника тоді випливає, що , що завершує доведення.

Нескінченна версія[ред. | ред. код]

Нехай — довільна (зліченна або незліченна) множина куль в Rd (або, більш загально, в сепарабельному метричному просторі), для якої

де позначає радіус кулі Bj. Тоді для будь-якого існує зліченна підмножина

куль, що попарно не перетинаються і

Доведення[ред. | ред. код]

Нехай F позначає сім'ю всіх куль Bj, j ∈ J у твердженні леми про покриття. Нехай необхідна підсім'я G у F позначається також за допомогою

Доведемо більш точне твердження леми. Нехай F є сім'єю невироджених куль у метричному просторі з обмеженим радіусом. Тоді існує підсім'я G така, що кожна куля B у F має непустий перетин із деякою кулею C у G для якої B ⊂ 5 C. Для сепарабельних метричних просторів (наприклад евклідових просторів) до того ж G є не більш, ніж зліченною.

Нехай R є супремумом радіусів куль із F. Розглянемо розбиття F на Fn, n ≥ 0, що складаються із куль B  радіуси яких належать проміжку (2n−1R, 2nR]. Можна розглянути послідовність сімей куль Gn, де Gn ⊂ Fn. Спершу позначимо H0 = F0 і G0 деяку максимальну сім'ю куль із H0, що попарно не перетинаються. Для сепарабельного метричного простору очевидно, що G0 є не більш, ніж зліченною . Припускаючи, що G0,...,Gn вже визначені, нехай

і нехай Gn+1 є максимальною сім'єю куль із Hn+1, що попарно не перетинаються. Для сепарабельного метричного простору Gn+1 є не більш, ніж зліченною. Тоді підсім'я

із F задовольняє вказане точне твердження леми: G є сім'єю куль, що попарно не перетинаються і кожна куля B ∈ F перетинає кулю C ∈ G для якої B ⊂ 5 C. Справді, нехай B належить Fn. Тоді або B  не належить Hn, звідки n > 0 і B має непустий перетин із G0,...,Gn−1 або B ∈ Hn і з максимальності Gn випливає, що B має непустий перетин із деякою кулею із Gn. У будь-якому випадку B має непустий перетин із кулею C, що належить об'єднанню G0,...,Gn. Радіус кулі C є більшим 2n−1R, а радіус B не більшим 2nR, а тому B ⊂ 5 C випливає з нерівності трикутника. Для сепарабельного метричного простору G є зліченною множиною, як зліченне об'єднання зліченних множин.

Зауваження[ред. | ред. код]

  • У доведенні нескінченної версії у означенні Fn замість 2n можна використати cn, c > 1. Тоді замість 5 можна використати константу 1 + 2c. Тобто у твердженні леми про покриття можна замість 5 взяти довільну константу більшу 3.
  • У нескінченній версії лема перестає бути вірною, якщо радіуси не є обмеженими: наприклад, це невірно для нескінченної множини куль з цілими додатними радіусами і єдиним центром.
  • У найзагальнішому випадку, для довільного метричного простору, вибір максимальної підмножини куль вимагає деякої форми леми Цорна.

Наслідки[ред. | ред. код]

  • У будь-якому скінченному наборі куль -вимірного евклідового простору, об'єднання яких має об'єм , можна вибрати підмножину куль, що не перетинаються між собою із загальним об'ємом не меншим .
    • Коефіцієнт не є оптимальним і оптимальне значення не є відомими. [1]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Evans, Lawrence C.; Gariepy, Ronald F. (1992), Measure Theory and Fine Properties of Functions, Studies in Advanced Mathematics, Boca Raton, FL: CRC Press, с. viii+268, ISBN 0-8493-7157-0, MR 1158660, Zbl 0804.28001.
  • Falconer, Kenneth J. (1986), The geometry of fractal sets, Cambridge Tracts in Mathematics, т. 85, Cambridge: Cambridge University Press, с. xiv+162, ISBN 0-521-25694-1, MR 0867284, Zbl 0587.28004.
  • Lebesgue, Henri (1910), Sur l'intégration des fonctions discontinues, Annales Scientifiques de l'École Normale Supérieure, 27: 361—450, JFM 41.0457.01, архів оригіналу за 21 квітня 2021, процитовано 29 січня 2020
  • Natanson, I. P (1955), Theory of functions of a real variable, New York: Frederick Ungar Publishing Co., с. 277, MR 0067952, Zbl 0064.29102.
  • Stein, Elias M.; Shakarchi, Rami (2005). Real analysis. Measure theory, integration, and Hilbert spaces. Princeton Lectures in Analysis, III. Princeton, NJ: Princeton University Press. с. xx+402. ISBN 0-691-11386-6. MR 2129625. Zbl 1081.28001..
  • Vitali, Giuseppe (1908) [17 December 1907], Sui gruppi di punti e sulle funzioni di variabili reali, Atti dell'Accademia delle Scienze di Torino (Italian) , 43: 75—92, JFM 39.0101.05.