Либідь (народний хор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Либідь (народний хор)
Основна інформація

Український народний хор «Либідь». Колектив створено восени 1972 року при Будинку культури ПАТ "НВП «Більшовик».

За активну творчу діяльність зі збереження і популяризацію народно-хорового мистецтва як в Україні, так і за її межами, високий художній рівень та виконавську майстерність, а також активну участь в організації дозвілля громад — Український народний хор «Либідь» одержав почесне звання народного.

Біля витоків створення колективу стояли шанувальники народнопісенної творчості: Михайло Єрмоленко, Богдан Антків, Олег Долгий[1].

Майже півстоліття, щомісяця: двічі на тиждень по вівторках і четвергах поспішають на репетиції любителі і цінителі хорового співу, шанувальники української народної пісні.

У репертуарі хору — пісні дохристиянської доби, християнські пісні, пісні періоду козаччини, пісні народів світу, а також авторські пісні.

Народний хор «Либідь» — лауреат міжреспубліканських та всеукраїнських конкурсів і фестивалів народної творчості, дипломант Першої національної асамблеї в незалежній Україні, дипломант Другого міжнародного фестивалю фольклору у Києві, переможець республіканського телетурніру «Сонячні кларнети», колективний член Всеукраїнського товариства «Просвіта». Про творчість колективу створено музичну телевізійну програму «Хор „Либідь“. Надвечір'я»[2]

До 2000-ліття Різдва Христового випущено диск, який містить 19 різдвяних композицій у виконанні кращих українських народних та класичних колективів. На диску[3] у виконанні народного хору «Либідь» композиція № 19 «Ой, радуйся, земле!»[4].

Творчий колектив бере активну участь у міжнародних, всеукраїнських, міських та районних фестивалях і конкурсах[5], концертних програмах з метою активної популяризації народно-хорового мистецтва[6] та збереження національної ідентичності[7], учасник благодійних концертів та виступів для воїнів АТО[8]

Активна популяризація народним хором «Либідь» народно-хорового мистецтва є надзвичайно виразним засобом збереження національної ідентичності[9].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Видатні особистості Кельменці. Історико-краєзнавчий портрет Чернівецької області (укр.). Архів оригіналу за 5 червня 2021. Процитовано 11 вересня 2019.
  2. Хор «Либідь» — Перший канал. 1tv.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 11 вересня 2019.
  3. VA - Різдво Христове 2000 (2000) [] | Ethno Folk / Religious — Українська музика (lossless). toloka.to (укр.). Процитовано 11 вересня 2019.
  4. РІЗДВО ХРИСТОВЕ 2000. www.sparinsky.kiev.ua. Процитовано 11 вересня 2019.
  5. В Киеве пройдет фестиваль цыганской культуры. podrobnosti. 16 вересня 2010. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 11 вересня 2019.
  6. Учбово-методичний центр культури Буковини — Дністрівському народному хору – 150 років. bukcentre.cv.ua (uk-ua) . Процитовано 11 вересня 2019.
  7. Українське народне хорове мистецтво як сценічний виразник традиційного народного гуртового співу. Методична розробка - Туризм Гуцульщини. tur.kosiv.info. Архів оригіналу за 4 вересня 2019. Процитовано 11 вересня 2019.
  8. На Співочому відбудеться концерт до Дня захисника. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2018. Процитовано 11 вересня 2019.
  9. ОБРІЇ «ЛИБЕДІ» – Слово Просвіти (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 11 вересня 2019.