Литвиненко Катерина Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Петрівна Литвиненко
Народилася 7 листопада 1921(1921-11-07)
Сухий Хутір, Криничанський район, Україна
Померла 25 вересня 1997(1997-09-25) (75 років)
Київ, Україна
Поховання Байкове кладовище
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність акторка
IMDb nm0514837
Нагороди та премії
Заслужена артистка УРСР (1960)

Литвиненко Катерина Петрівна (7 листопада 192125 вересня 1997, Київ, Україна) — радянська і українська актриса, Заслужена артистка України (1960), член Спілки кінематографістів України. Дружина Заслуженого працівника культури УРСР, відомого перекладача, члена Спілки журналістів, члена Спілки письменників України Романа Миколайовича Терещенка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 7 листопада 1921 року в с. Сухий Хутір, Дніпропетровської області. Батько — Литвиненко Петро Якович, з селян. Мати — Гординська Варвара Прокопівна. Катерина Литвиненко закінчила Дніпродзержинську середню школу № 16. Працювала у театрах Дніпродзержинська, Пскова, Мукачева, Молотовська (зараз Северодвинськ), Одеси.

В 1953 році на кіностудії им. А. П. Довженко режиссерами ісааком Шмаруком і Віктором івченко була відзнята стрічка «Доля Марини», де Катерина Литвиненко зіграла свою першу в кіно и зразу ж головну роль — роль Марини, простої колгоспниці. В 1954 році цей фільм було номіновано на гран-прі 7-го Канського міжнародного кінофестивалю (Кани, Франція), де фільм і його головна героїня викликали в пресі численні захоплені відгуки, а радянська делегація з цього приводу знаходилась в центрі загальної уваги.

Катерину Литвиненко вітали Жан Кокто, Пабло Пікассо, Фернан Леже. Демонстрація стрічки викликала непідробну цікавість публіки: молодій актрисі К. Литвиненко прийшлося цілу годину діставатись з Палацу фестивалю до готелю. Хоча готель, де розташувалась радянська делегація, знаходився в двох сотнях метрів від Палацу.

Французькі газети писали наступного дня: «Це була жінка надзвичайної простоти, мало властивої зіркам світового кіно, осяйної вроди без прикрас і абсолютної природності в поведінці. Та все це було нічим у порівнянні з тим величезним успіхом, що прийшов до неї увечері після перегляду „Долі Марини“, незабутнім втіленням якої вона є. Досі рекорд автографів належав Джині Лолобріджиді. Катерина Литвиненко побила його 2-го квітня».

До складу радянської делегації на 7-му Канському фестивалі входили Г. Александров, Л. Орлова, С. Юткевич, А. Хорава, К Литвиненко, К. Лучко. Піcля показу фільму радянська делегація була запрошена в помешкання Пабло Пікассо.

На початку 1955 року на запрошення Гната Петровича Юри Катерина Литвиненко стала актрисою Київського українського драматичного театру імені І. Франка.

В колектив франківців Е. Литвиненко прийшла вже досвідченим митцем з чималим творчим вантажем. Були зіграні десятки провідних ролей сучасної і класичної драматургії.

В Tеатрі ім і. Франка Катерина Петрівна Литвиненко зіграла в багатьох п'єсах Олександра Корнійчука: « Банкір», « Чому посміхалися зорі», « Над Дніпром», «Сторінка щоденника», «Мої друзі». Артистка створила яскраві образи Марусі («Ой, не ходи, Грицю» М. Старицького), Маври (« У неділю рано зілля копала» О. Кобилянської), Варки (« Безталанна» і. Карпенка-Карого), інгігерди («Ярослав Мудрий» і. Кочерги).

Багато глядачів запам'ятали К. Литвиненко в ролях Гонерільї — «Король Лір» В. Шекспіра, леді Патерсон — «Острів Афродіти» А. Парніса, Дорімени — «Міщанин-Шляхтич» Ж.-Б. Мольєра.

У кожної актриси є ролі, які надовго запам'ятовуються. З таких творчих здобутків можна назвати Клеопатру з вистави « Чому посміхалися зорі» О. Корнійчука. Про виконання ролі Клеопатри Катериною Петрівною в свій час було сказано и написано достатньо багато.

За свою творчу карьеру Катерина Литвиненко зіграла біля 120 ролей в театрі і кіно.

В 1959—1969 роках відомий український художник ісаак Тартаковський написав два портрети Катерины Литвиненко. Один з них знаходиться в колекції Херсонського художнього музею им. А. Шовкуненка, другий — в сімейній колекції.

Актриса пішла з життя в Киеві 25 вересня 1997 року.

Могила Катерини Литвиненко

Похована на Байковому кладовищі (ділянка № 1).

В 2012 році в Киеві на будинку по вулиці Архітектора Городецького, 4, де деякий час мешкала Катерина Петрівна, встановлена меморіальна дошка, автором якої є скульптор Ю. Кісельов.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Знялась у фільмах:

Література[ред. | ред. код]

  • Спілка кінематографістів України. К., 1985. — С.94;
  • Енциклопедія Українознавства. Т.4. Львів, 1994. — С.1301.
  • Денис Захаров. « Сім'я, що прославила Україну». «Хрещатик». 27 серпня 2003
  • Петро Кувік. « Такого не робила жодна кінозірка». «Культура і життя». 13 серпня 2008
  • Галина Яблонська, народна артистка Украины. «Золотий профіль». «Українська культура». 3/98
  • Валерій Гайдабура. "її вітали Жан Кокто, Пікассо, Леже…"Кіно-Театр" 2015. № 5.

Посилання[ред. | ред. код]