Литвин Віталій Свиридович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Свиридович Литвин
Віталій Литвин
Народився 8 листопада 1927(1927-11-08)
Андріївка, Україна
Помер 12 червня 2009(2009-06-12) (81 рік)
Одеса, Україна
Країна  Україна
Місце проживання Одеса, Україна
Діяльність художник
Вчителі Фруміна Діна Михайлівна і Лихоліт Олексій Кирилович
Батько Свирид Юхимович Литвин(нар.12.12.1883 — пом.1962)
Мати Олександра Андріївна(нар.14.05.1902 — пом.23.03.1986)
У шлюбі з Анна Павлівна Капаніца
Діти син Олександр(нар.30 січня 1954)
Сайт jeannoir.ucoz.ru/16/vitsvind.htm

Литвин Віталій Свиридович (нар.8 листопада 1927, Андріївка — пом.12 червня 2009, Одеса) — український художник. Образотворчому мистецтву навчався в Одесі . Більшу частину свого дорослого життя провів у Одесі, де створив більшість своїх картин. Помер в Одесі.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився в селянській родині. З раннього дитинства захоплено спостерігав за малюванням свого дядька, художника-аматора, і сам пробував малювати. Також подобалося слухати розповіді свого батька, моряка Добровільного флоту РОПіТу, про моря та океани.

Армія[ред. | ред. код]

В 17 років, тобто в 1944 році, був мобілізований до армії та відправлений на навчання на снайпера. Поки навчався — закінчилася війна, але довелося служити ще майже 8 років. Під час служби залучався до оформлення наочної агітації. Незабаром був призначеним кресляром до штабу Одеського військового округу. Кожну вільну хвилину використовував для відвідин моря і захоплено робив замальовки, створював етюди. Так народилася мрія: після демобілізації піти вчитися на художника.

Становлення[ред. | ред. код]

В 1954 році після демобілізації вступає до Одеського художнього училища на відділення живопису, яким керувала Діна Михайлівна Фруміна. Навчався протягом двох років з вимушеною перервою, коли працював художником-оформлювачем. Коли в Педагогічному інституті ім. К. Д. Ушинського був заснований художньо-графічний факультет, вступив до нього та після п'ятирічного навчання захистив дипломну роботу з живопису «Монументалісти».

Участь у виставках України[ред. | ред. код]

Вперше після здобуття вищої художньої освіти взяв участь у виставці в Одеському художньому музеї на честь 30-річчя Перемоги. До огляду були надані дві картини: Місце битви 411 берегової батареї в 1941 році та Нерубайські катакомби.

В 1987 році брав участь у міській художній виставці з плакатом За тверезий спосіб життя та сатиричним малюнком Потопаючий хапається за соломинку.

В 1995 році брав участь у виставці в Будинку офіцерів до 50-річчя Перемоги з роботами: Місце битви 411 берегової батареї в 1941 році, Нерубайські катакомби, На захист рідної Одеси в 1941 році та трьома малюнками, де був зображений Жуков, коли він в 1946 році відвідував 28-у гвардійську стрілецьку дивізію в Кантемирівських таборах.

В 1995 році персональна виставка в Морській Галереї Одеського порту.

В 1996 році брав участь у Першій міжнародній художній виставці художників-мариністів в Музеї Одеського порту з картиною Біля синього Чорного моря.

В 1998 році брав участь у міській художній виставці до Дня рибалки брав участь у міській художній виставці(Будинок Фраполі) з роботою Трудівник моря.

В 1998 році брав участь у виставці художників-мариністів в Музеї Одеського порту з картинами Трудівник моря та Біля причалу на 8-й ст. В. Фонтану.

В 1998 році брав участь у Другій міжнародній художній виставці художників-мариністів в Морській Галереї Одеського порту з картинами Шторм та На світанку дня. Дипломант в номінації «Живопис».

В 1999 році брав участь у міській художній виставці в Музеї західного і східного мистецтва з роботами Біля причалу на 8-й ст. В. Фонтану та Залишки старої мечеті.

В 1999 році персональна виставка в Музеї Одеського порту.

В 1999 році з 11 грудня по 22 грудня брав участь у Різдвяній ярмарці мистецтв в Морській Галереї Одеського порту.

В 2000 році персональна виставка в Морській Галереї Одеського порту.

В 2000 році брав участь у Третій міжнародній художній виставці художників-мариністів в Морській Галереї Одеського порту з картинами Морська гладизна та Трудівник моря. Дипломант в номінації «Живопис».

В 2006 році персональна виставка в Будинку-музеї імені М. Рериха.

Родина[ред. | ред. код]

Одружився з Анною Павлівною(у дівоцтві Капаніца), яка вже мала доньку. Подружжя також набуло спільного сина Олександра.[1]

Техніка, стилі та жанри[ред. | ред. код]

Віталій Литвин у малярстві застосовував такі техніки: Акварель, Олійний живопис, Графіка. Був представником реалістичного напряму в живописі. Був майстром морської тематики та пейзажів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сімейний сайт «Рід Чорноіван». Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 30 травня 2014.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]