Лускунчик (лялька)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Показ ляльок-лускунчиків
Збірка казкових Лускунчиків

Ляльки Лускунчики, також відомі як різдвяні Лускунчики — це декоративні фігурки Лускунчиків, які найчастіше роблять, щоб нагадувати іграшкового солдатика. У німецькій традиції ляльки є символами удачі, відлякують злих духів.[1][2] У той час як майже всі лускунчики, створені до першої половини ХХ століття, є функціональними, значна частина сучасних лускунчиків є в основному декоративними та не можуть розбивати горіхи.[3][4] Лускунчики також є частиною німецького фольклору, вони служать захисниками будинку.

Історія[ред. | ред. код]

Оригінальні ляльки-лускунчики з музею Nussknacker у Нойхаузені, Саксонія

Ляльки-лускунчики походять з Німеччини кінця XVII століття, зокрема з регіону Рудних гір (нім. Erzgebirge).[1] Одна історія походження приписує створення першої ляльки-лускунчика майстрові із Зайфена.[2] Їх часто дарували як подарунки, і в якийсь момент вони стали асоціюватися з різдвяним сезоном. Вони набули популярності приблизно в ХІХ столітті та поширилися на сусідні країни Європи.[1] У міру зростання попиту ляльки-лускунчики також почали масово виготовляти на фабриках.[1] Фрідріх Вільгельм Фюхтнер (1844–1923), широко відомий у Німеччині як «батько Лускунчика», протягом 1872 року почав перше масове виробництво дизайну (за допомогою токарного верстата) у своїй майстерні в Зайфені в Саксонії.[5][6][7][8]

Після Другої світової війни декоративні ляльки-Лускунчики почали популяризувати за межами Європи, коли численні американські солдати, дислоковані в Німеччині, приїхали додому в Сполучені Штати з німецькими Лускунчиками як сувенірами.[1][2] Подальшу популяризацію отримав «Лускунчик» Петра Чайковського, балетній адаптація оповідання Е. Т. А. Гофмана 1816 року «Лускунчик і мишачий король» 1892 року, в якій зображений іграшковий солдатик-лускунчик.[1] Балет, який з’явився в Америці в середині ХХ століття, став улюбленою святковою традицією в Сполучених Штата [1] і допоміг зробити ляльок-лускунчиків різдвяною прикрасою та символом сезону в західній культурі.[2][1]

Дизайн[ред. | ред. код]

Середня лялька Лускунчик ручної роботи складається приблизно з 60 окремих частин.[2] Ляльки-Лускунчики традиційно нагадують іграшкових солдатиків і часто розфарбовані в яскраві кольори.[1] Різні дизайни поширилися рано; на початку ХІХ століття були люди, одягнені як шахтарі, поліцейські, королівські особи або солдати з різних армій.[2] Останні варіації були зроблені, щоб нагадувати різні поп-культурні чи історичні фігурки, від Бенджаміна Франкліна до операції «Буря в пустелі» — американських солдатів у формі.[1][2]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л Malone, Noreen (16 грудня 2010). In a Nutshell. Slate (амер.). ISSN 1091-2339. Процитовано 22 липня 2016.
  2. а б в г д е ж The nutcracker doll: a history | The Australian Ballet. australianballet.com.au. Процитовано 24 липня 2016.
  3. Albright, Mary Beth (8 грудня 2014). Why Fancy Nutcrackers Don't Actually Crack Nuts. National Geographic. Архів оригіналу за 19 листопада 2017. Процитовано 24 липня 2016.
  4. The Story of The Nutcracker. germusa/custom. Процитовано 15 грудня 2016.
  5. NM The History of Nutcrackers ~ Leavenworth Nutcracker Museum. www.nutcrackermuseum.com. Процитовано 24 липня 2016.
  6. Stanton, Maureen (9 червня 2011). Killer Stuff and Tons of Money: An Insider's Look at the World of Flea Markets, Antiques, and Collecting. Penguin Publishing Group. с. 25. ISBN 978-1-101-51605-8.
  7. Gotthelf Friedrich Füchtner. Werkstatt alter Volkskunst. Процитовано 15 грудня 2016.
  8. Füchtner Nutcrackers. thechristmashaus. Архів оригіналу за 12 листопада 2016. Процитовано 15 грудня 2016.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]