Львівська правнича гімназія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Львівська правнича гімназія
Тип гімназія
Країна Україна Україна
геокоординати не задано:
Засновано 1791
Директор Іванчишин Оксана Миронівна[1]
Мова навчання українська
Адреса 79007, м. Львів, вул. Леонтовича, 2[1]
Сайт pravnycha.lviv.ua

Львівська правнича гімназія — середній загальноосвітній навчальний заклад II—III ступенів з поглибленим вивченням правознавства та економіки[2].

Історія[ред. | ред. код]

Тривіальна школа Святої Анни закладена при костелі Святої Анни 1791 року. До 1855 року навчання велося німецькою мовою. У 1871 році головна чоловіча школа Святої Анни налічувала 287 учнів, а наприкінці XIX століття мала подвійну кількість постійних викладачів, адже 6-класна школа була поєднана з 4-класною. До школи було записано 679 учнів, ще 672 були відвідуючими учнями (вільнослухачами). Функціонувала також доповнююча промислова школа[3].

У 1853 було відкрито окрему 3-класну школу Святої Анни для дівчат. 1871 році вона налічувала 204 учениці, школа була розташована в орендованому приміщенні. Наприкінці XIX століття виділова жіноча 6-класна школа Святої Анни складалася з 16 відділів — в 4 вищих класах вчилися 286 учениць, у відділах 4 нижчих класів — 477 учениць, разом 763 учениці. В школі відбувалася доповнююча наука для дівчат віком від 12 до 15 років, яких вчили також науці прання та прасування[3].

Упродовж довгих років школа, що утримувалася коштом міста, була розташована в різних орендованих приміщеннях Городоцького передмістя[3]. 1884 року школа отримала власну будівлю на розі вулиць Казимирівської (нинішня вулиця Городоцька) та Святої Анни (нинішня вулиця Леонтовича), споруджену за проєктом, виконаним у Міському будівельному уряді під керівництвом львівського архітектора Юліуша Гохберґера[4]. Школа збудована з червоної цегли у романо-готичному стилі прийняла 1000 дітей Городоцького передмістя для навчання у 20 шкільних приміщеннях. У 1891 році Дирекція будівництва після консультації зі шкільним інспектором та Міським фізиком замовила для шкіл дерев'яні лавки системи Лікрота[3]. Початково будинок школи був Г-подібної форми, де фактично містилося дві школи: корпус від вул. Казимирівської — школа для дівчат, а вздовж вул. Святої Анни — для хлопців[4].

На початку XX століття за проєктом архітектурного бюро Міхала Уляма добудували з боку нинішньої вулиці Кучера північне крило школи зберігаючи стиль попередньої будівлі[4].

По закінченню другої світової війни в ній діяли російська середня школа робітничої молоді № 5[5], неповні середні школи № 43 (з російською мовою викладання) та № 38 (жіноча), а також середня школа № 44 (чоловіча), що у 1970-х роках були об'єднані в один навчальний заклад — СЗОШ № 11, яку в 1999 році реорганізовано у спеціалізовану СЗОШ № 11 з поглибленим вивченням природничих та гуманітарних дисциплін. З вересня 2003 року — Львівська правнича гімназія[6] з поглибленим вивченням правознавства та економіки[2]. Також у цьому будинку (вхід з боку вул. Леонтовича) міститься книгарня «Світ знань».

Будівля гімназії внесена до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення під охоронним № 626-м[7].

Архітектура[ред. | ред. код]

Будівля розміщена на торцевій ділянці кварталу, між вулицями Городоцькою, Леонтовича та Кучера, є одним з архітектурних акцентів нижньої частини вул. Городоцької. Будинок П-подібний у плані, триповерховий, мурований з цегли, нетинькований. Завершений похилим дахом. Домінантами архітектурної композиції фасадів є високі східчасті причілки кутових розкріповок, на деяких з них встановлено герби Львова. Віконні прорізи аркові. Вікна на першому і другому поверхах вирішені як біфорії, на третьому — як трифорії (групуються по три). В екстер'єрі активно використовується текстура нетинькованої цегли і мотив аркатурного поясу. Внутрішнє планування — коридорно-кабінетного типу[4].

Навчально-виховний процес[ред. | ред. код]

У гімназії навчально-виховний процес спрямований на поглиблене вивчення правознавства та економіки і складається з трьох етапів[2]:

  • І—III (5—7) класи — закладаються знання з основ наук (математика, українська мова та література, історія, іноземні мови, дисципліни естетичного спрямування); формуються почуття відповідальності, активної життєвої позиції, взаєморозуміння, підтримки; проводиться робота щодо виявлення здібностей, нахилів учнів.
  • IV—V (8—9) класи — гімназисти залучаються до основ науково-дослідницької діяльності; формуються громадянська позиція, підприємливість шляхом впровадження курсів «Практичне право», «Правознавство», «Львовознавство», «Економіка».
  • VI—VII (10—11) класи — навчання грунтовно пов'язується зі спеціальностями, обраними гімназистами; здійснюється їх підготовка до вступу у заклади вищої освіти.

Адміністрація[ред. | ред. код]

  • Іванчишин Оксана Миронівна — директор гімназії.
  • Савчак Ореста Теодозіївна — заступник директора з навчально-виховної роботи.
  • Ярошевич Віра Володимирівна — заступник директора з навчально-виховної роботи.
  • Богоносюк Марта Романівна — заступник директора з навчально-виховної роботи.
  • Гринчишин Марія Ігорівна — заступник директора з навчально-виховної роботи.

Гуртки[ред. | ред. код]

У Львівській правничій гімназії діють наступні гуртки[8]:

  • Вокальний ансамбль «Мрія»;
  • Спортивний клуб «Спарта»;
  • Наукове товариство «Територія права»;
  • Театральний гурток;
  • Гурток мистецтва «Світло»;
  • Хореографічний гурток «Стиль»;
  • Клуб «Юні шахісти».

Події[ред. | ред. код]

На вулиці Городоцькій, перед колишньою школою Святої Анни взимку 1972 року сталася жахлива катастрофа. Трамвай № 6 втратив керування і, розігнавшись на спуску вулиці Городоцької, в'їхав на зупинку-острівець, яких тоді було багато на львівських вулицях. Загинуло близько 30 осіб, а з самої трагедії зробили таємницю, про яку заборонили повідомляти в радянській пресі[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Реєстр суб'єктів освітньої діяльності. Львівська правнича гімназія. registry.edbo.gov.ua. Державне підприємство «Інфоресурс». 10 лютого 2022. Архів оригіналу за 13 травня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  2. а б в Львівська правнича гімназія. dlab.com.ua. Універсальний львівський довідник. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 1 травня 2022.
  3. а б в г Ірина Котлобулатова. Проєкт «Міський медіаархів»: школа Св. Анни. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 1 травня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  4. а б в г Ігор Мельник, Ігор Жук. Проєкт «Інтерактивний Львів»: вул. Леонтовича, 02 — будинок правничої гімназії. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 15 липня 2021. Процитовано 1 травня 2022.
  5. Роман Метельський (3 січня 2012). Львівська правнича гімназія під покровом Святої Анни. photo-lviv.in.ua. Фотографії старого Львова. Архів оригіналу за 26 квітня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  6. Історія гімназії. law-gymnasia.lviv.ua. Львівська правнича гімназія. Архів оригіналу за 22 січня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  7. Список будинків — пам'яток архітектури м. Львова. pomichnyk.org. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 1 травня 2022.
  8. Гуртки. law-gymnasia.lviv.ua. Львівська правнича гімназія. Архів оригіналу за 22 січня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  9. Школа Святої Анни – традиція довжиною у 224 роки. photo-lviv.in.ua. Фотографії старого Львова. 2 квітня 2015. Архів оригіналу за 1 травня 2022. Процитовано 1 травня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]