Лютелла де Віль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лютелла де Віль
Перша поява 101 далматинець
Остання поява Якось у казці
Автор Волт Дісней
Доді Сміт
Кен Андерсон (дизайн)
Марк Девіс (дизайн та анімація)
Виконавець Бетті Лу Герсон (мультфільм)
Ейпріл Вінчер (мультсеріал)
Гленн Клоуз (фільм)
Вікторія Смарфіт (Якось у казці)
Емма Стоун (Круелла)
Інформація
Стать Жіноча
Національність Британка
CMNS: Лютелла де Віль у Вікісховищі

Лютелла де Віль (Круелла де Віль, Стервелла де Віль, Лютелла де Явол, англ. Cruella De Vil) — персонаж і головна антагоністка сімнадцятого анімаційного мультфільму «101 далматинець», знятого на студії «Walt Disney Pictures», а також його сиквелу «101 далматинець 2: Пригоди Патча в Лондоні», фільмів-адаптацій «101 далматинець» і «102 далматинці» та однойменного мультсеріалу. Входить до списку офіційних діснеївських лиходіїв, а також займає тридцять дев'яте місце у рейтингу 100 найкращих героїв і лиходіїв за версією AFI[1].

Опис персонажа[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

В оригінальній книзі Доді Сміт Лютелла описана як зіпсована, скептична та необачна мільйонерка. Однак за задумом художника розкадровки Білла Піта Лютелла у мультфільмі стала більш хитрою та палкою, а також стала більш комічною. Саме Лютелла стала прототипом пані Медузи з мультфільму «Рятівники» та Ізми з мультфільму «Пригоди імператора».

Характер та зовнішність[ред. | ред. код]

Лютелла описана як зла, жорстока, цинічна та егоїстична жінка середнього віку. Вона ексцентрична, жадібна, дуже вперта і ніколи не зупиняється ні перед чим задля досягнення своєї мети. Лютелла обожнює хутряні вироби та полюбляє палити цигарки.

Лютелла дуже висока та худа. У неї блідий колір шкіри, обличчя з широкими гострими вилицями, квадратне підборіддя, кирпатий ніс та тонкі губи. Зачіска в неї з одного боку чорна, а з другого біла. Вона носить довгу чорну сукню, блідо-жовту шубу, довгі червоні рукавиці та червоні туфлі на низьких підборах.

Ім'я[ред. | ред. код]

Ім'я Лютелли де Віль (англ. Cruella De Vil) — це гра слів cruel («жорстокий») та devil («диявол»), що підкреслює назва її заміського маєтку «Hell Hall» (укр. Пекельний маєток). В українському дубляжі за основу було узято слово «лють».

У ролях[ред. | ред. код]

Волт Дісней спочатку хотів щоб Лютеллу озвучувала Ліза Девіс, однак акторка відмовилась пояснивши це тим що у неї замало досвіду в озвучці негативних персонажів. Тоді Дісней віддав Девіс роль дружини Роджера Аніти, а Лютеллу озвучила Бетті Лу Герсон, яка до цього була оповідачем у мультфільмі Попелюшка. Українською мовою Лютеллу де Віль дублювала Ольга Радчук.

У 2003 році вийшов сіквел «101 далматинець 2: Пригоди Патча в Лондоні». Лютеллу де Віль озвучила Сусанна Бекслі.

В обох фільмах «101 далматинець» і «102 далматинці» роль Лютелли зіграла Гленн Клоуз.

У мультсеріалі «101 далматинець» Лютеллу де Віль озвучила Ейпріл Вінчел.

У телесеріалі «Якось у казці» роль Лютелли зіграла Вікторія Смарфіт.

У фільмі-приквелі «Круелла» 2021 року її роль зіграла Емма Стоун.

Поява[ред. | ред. код]

Лютелла де Віль вперше з'явилась в мультфільмі «101 далматинець» 1961 року як стара шкільна подруга Аніти. Вона хоче купити у Роджера і Аніти цуценят далматинців щоб зробити з їх шкірок шубу, а коли отримує відмову то наймає двох грабіжників Джаспера і Хораса щоб вони викрали для неї цуценят.

У сіквелі стає відомо що Лютеллу заарештували після подій першого мультфільму, однак її умовно звільнили. Вона звільняє під заставу з в'язниці Джаспера і Хораса, після чого знову намагається викрасти цуценят далматинців.

У фільмі 1996 року Лютелла представлена як відома бізнес-леді, власниця будинку моди та роботодавець Аніти. Коли вона дізнається що у Аніти і Роджера є цуценята далматинців то хоче купити їх, а отримавши відмову звільняє Аніту з роботи і викрадає цуценят.

У мультсеріалі Лютелла виступає головною антагоністкою, яка мріє заволодіти фермою Роджера і Аніти, але тварини на фермі щоразу перешкоджають їй в цьому.

У серіалі «Якось у казці» Лютелла одна з лиходійок так званого альянсу Королеви Темряви, разом з Малефісентою та Урсулою, де вони живуть у Зачарованому лісі, викрадають жінок та творять інші лихі речі.

Також, Лютелла з'являється у мультфільмі «Будинок лиходіїв. Мишачій дім» (2001), де вона разом з іншими діснеївськими лиходіями намагаються захопити будинок Клубу Міккі Мауса, однак протагоністи зупиняють їх.

У фільмі «Круелла», в якому розповідається історія Лютелли до подій «101 далматинця» вона стає головною героїнею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 100 Heroes and Villains: List Downloads page. AFI.com. Архів оригіналу за 25 червня 2007. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]