Лявянгі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лявянгі́, також лявангі́ або лавангі́ (азерб. Ləvəngi) — традиційна страва азербайджанської та іранської кухні. Загалом це начинка для курки або риби, до якої входять волоські горіхи, цибуля і різні приправи, але часто так називають усю готову страву. Рибний лявянгі — улюблена страва мешканців Ленкорану[1] (місто на півдні Азербайджану), хоча загалом він найбільше поширений на Апшеронському півострові в Азербайджані, а також в Ленкоранському, Масаллинському[en], Сальянському[en] і Нефтечалинському районах країни.[2]

Походження назви[ред. | ред. код]

Значення слова «лявянгі́» — щось начинене. Українською та російською мовою це слово також вимовляється як «лавангі» або «лявангі». «Ляван» перською — пузо або живіт, тому щось або хтось із набитим, начиненим животом буде називатися «лявянгі».

Приготування[ред. | ред. код]

Лявянгі готують із дрібно тертої цибулі та молотих волоських горіхів із додаванням туршу (східна приправа з аличі) та інших приправ (сіль, перець тощо). Для риби додається ікра. Тушку курки або риби начинюють, після чого зашивають, а далі всю страву печуть в тандирі. У порцію кладуть частину курки (чи риби) і лявянгі окремо.

Лявянгі з рибою

Лявянгі з рибою[ред. | ред. код]

Фаршировану рибу, яку також часто називається Balıq Ləvəngisi, зазвичай готують до свята Новруз. Найчастіше використовують рубу кутум (короп із Каспійського моря), але також підходить біла риба — білуга.

Іншими приправами для начинки слугують кислий чорнослив, кисла вишня чи сироп із соку гранату під назвою наршараб (азерб. narsharab; nar – назва гранату в Азербайджані). Ці приправи додаються до суміші з подрібненими волоськими горіхами і порізаною цибулею; якщо у риби є ікра, її також використовують у начинці.

Після приготування риби її подають зі шматочками лимона, хлібом і гранатовим сиропом наршараб.[3][4]

Лявянгі з куркою

Лявянгі з куркою[ред. | ред. код]

Для фаршированої курки, що називається Toyuq Ləvəngisi, начинку роблять з пюре із цибулею, яке вижимають через тканину, щоб прибрати рідину, і перемішують з подрібненими волоськими горіхами і пюре з чорносливу (ймовірно з кислих сортів слив). Курку спочатку протирають сливовим пюре, перемішаним з сіллю і перцем, а потім начинюють згаданою сумішшю і запікають на середньому рівні в духовці до утворення скоринки.

Далі вона подається зі шматочками лимона і звичайним рисовим пловом, для якого рис смажать у маслі, а потім готують у курячому бульйоні із сезамом, імбирем, сіллю і перцем та подають зі смаженим мигдалем.[5]

Види та особливості[ред. | ред. код]

До страв з прісноводної риби, разом зі стравами гургут і бугламой відноситься і лявянгі[6]. До карабаського лявянгі, на відміну від інших регіонів Азербайджану, додають сочевицю і рис, а до складу фаршу входять помідори, перець, селера, зелена цибуля, а також кисла лавашана з аличі, і, на відміну від інших регіонів, тут ця страва готується на пару.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фазиль Рахманзаде. Дар судьбы. — Язычы, 1990. — С. 280.
  2. Secrets of Cuisine: Stuffed fish and chicken [Архівовано 13 жовтня 2018 у Wayback Machine.] matbuat.az
  3. The most common dish of Lankaran:Stuffed fish (Balıq Ləvəngisi) [Архівовано 13 жовтня 2018 у Wayback Machine.] news.milli.az
  4. Stuffed fish [Архівовано 12 жовтня 2018 у Wayback Machine.] evcookfafa.wordpress.com
  5. Azerbaijani cuisine:Lavangi[недоступне посилання з квітня 2019] www.tasty.az
  6. а б Таир Амирасланов, Айнура Амирасланова (2012). Карабах – благодатный край и его яства (PDF) (рос.). IRS Heritage. Архів оригіналу (PDF) за 23 квітня 2016. Процитовано 5 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]