Ліберов Петро Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліберов Петро Дмитрович
Народився 27 січня 1904(1904-01-27)
Пінезький повітd, Архангельська губернія, Російська імперія
Помер 11 жовтня 1983(1983-10-11)[1] (79 років)
Москва, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність археолог
Alma mater Московський інститут філософії, літератури, історії
Галузь археологія
Заклад Інститут археології РАН
Науковий ступінь доктор історичних наук
Науковий керівник Граков Борис Миколайович
Війна німецько-радянська війна

Ліберов Петро Дмитрович (27 (14).01.1904 — 11 жовтня 1983) — радянський російський археолог, фахівець у галузі культур скіфського часу та бронзової доби. Доктор історичних наук (1971).

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився в с. Труфаногори Пінезького повіту Архангельської губернії (нині Пінезький район, Архангельської області). Закінчив історичний факультет Московського інституту філософії, літератури та історії (1939), навчався там в аспірантурі під керівництвом професора Б. Гракова. Завершити її завадила Німецько-радянська війна, що почалася в 1941 році. Усю війну Ліберов провів у лавах діючої армії.

Після демобілізації у 1946—1948 рр. навчався в аспірантурі Інституту історії матеріальної культури АН СРСР (з 1957 — Інститут археології АН СРСР). У 1948 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Скіфські кургани Київщини» і відтоді й до кінця життя працював в Інституті археології АН СРСР: науковим співробітником, завідувачем лабораторії камеральної обробки, заступником директора інституту (з 1960).

Досліджував культури епохи ранньої залізної доби в Подніпров'ї та Подонні. Провів обстеження і розкопки багатьох пам'яток скіфського часу в Україні та Подонні, зокрема низки курганів у басейні Сіверського Донця (приток Дону) і відомих Мастюгінських курганів на Середньому Доні. Обґрунтував хронологію і періодизацію пам'яток Подніпров'я скіфського часу з рубежу 8–7 стліть по 3 століття до н. е., дав найбільш повну характеристику всіх складових скіфської культури, розкрив процес асиміляції скіфськими елементами місцевої культури. Наголошував, що переважання скіфської культури над місцевою фіксується лише з межі 5–4 століть до н. е. Надавав великої ваги вивченню господарських засад давніх суспільств.

Помер у м. Москва.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NUKAT — 2002.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]