Лінн Еббі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лінн Еббі
Народилася 8 вересня 1948(1948-09-08) (75 років)
Пікскіл, Вестчестер, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність письменниця-романістка, письменниця, письменниця наукової фантастики
Alma mater Рочестерський університет
Роки активності 1979 — тепер. час
Жанр фентезі
У шлюбі з Роберт Аспрін
Сайт lynnabbey.com

Мерилін Лоррейн «Лінн» Еббі (нар. 18 вересня 1948, Пікскіл, Вестчестер, Нью-Йорк, США) — американська письменниця фентезі.

Фон[ред. | ред. код]

Еббі народилася в Пікскіллі, штат Нью-Йорк,[1] і була дочкою Рональда Лайонела (менеджера страхування) і Доріс Лорейн (домогосподарки; дівоче прізвище Де Віз).

Вищу освіту здобувала в Університеті Рочестера, де вивчала астрофізику.[1] Там вона здобула ступінь бакалавра (1969) і магістра (1971) з європейської історії[2], але перейшла до комп'ютерного програмування як професії, «коли мій радник зазначив, що, враховуючи природний підйом і спад демографічних кривих, штатні посади викладачів університету наступні двадцять п'ять років їх буде мало, як зубів, і моя освіта перетворилася на дороге хобі (Він був правий)».[3] 14 липня 1969 року Мерилін вийшла заміж за Ральфа Дреслера, проте 31 жовтня 1972 року вони розлучилися.[4] У цей період вона долучилася до спільноти наукової фантастики .

Переїзд до Мічигану; аварії та наслідки[ред. | ред. код]

У 1976 році, після роботи програмісткою у страхових компаніях і роботи в державній цільовій групі, яка займалася документуванням кризи банкрутства в Нью-Йорку, вона переїхала в Енн-Арбор, штат Мічиган.[1] У січні 1977 року вона постраждала в автомобільній аварії, коли їхала забирати Гордона Р. Діксона, який того року мав бути почесним гостем ConFusion.[1] Охоплений почуттям провини Діксон зголосився допомогти їй, прочитавши та критикуючи її роботи (вона писала з дитинства).[1] Рукопис, з яким він їй допоміг, став Дочкою яскравого місяця.[1]

Публікація та шлюб[ред. | ред. код]

Еббі почало публікуватися в 1979 році з «Дочки яскравого місяця» та оповідання «Обличчя хаосу» у Thieves' World, першій частині загальносвітової антології Thieves World.

28 серпня 1982 року вона вийшла заміж за Роберта Аспріна, редактора книг Thieves World, і стала його співредакторкою. Протягом 1980-х років вона також брала участь в інших спільних світових проєктах, включаючи Heroes in Hell і Merovingen Nights.

Приблизно в 1994 році Мнрилін почала писати для TSR, Inc., продовжуючи писати романи та редагувати антології. Її роботи для TSR включають історії, дія яких відбувається у Забутих Королівствах і Темному Сонці. Лінн Еббі написала для TSR серії Темного сонця, починаючи з Нахабного гамбіта. Інші романи серії включають Зліт і падіння короля-дракона, роман, присвячений темі геноциду, центральній темі стародавньої історії Атаса, світу, в якому відбуваються події Темного Сонця. Разом із Тінями кіновару, дії всіх трьох книг Еббі, написаних для світу Атасія, відбуваються в місті-державі Урік та його околицях.[5]

Розлучення і переїзди[ред. | ред. код]

У 1993 році Еббі та Аспрін розлучилися. По цьому Еббі переїхала до Оклахома-Сіті.[1] Протягом цього періоду вона продовжувала писати романи, включаючи оригінальні твори, а також прив'язки до рольових ігор для TSR.[1] У 2002 році вона повернулася до Thieves World з романом Святилище, а також почала редагувати нові антології, починаючи з Переломних моментів. У 2006 році вона була авторкою твору Грін Ронін світу Thieves World.[6][7] З 1997 року вона живе в Лізбурзі, штат Флорида[8].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Lynn Abbey. Архів оригіналу за 24 лютого 2009.
  2. «ABBEY, Marilyn Lorraine 1948- (Lynn Abbey)» in Encyclopedia.com from Something About the Author, 2005
  3. Biography on Abbey's website
  4. Abbey, Marilyn Lorraine 1948- | Encyclopedia.com. www.encyclopedia.com. Процитовано 21 січня 2020.
  5. Penhaligon Trilogy. hitpointe.com. Процитовано 14 липня 2015.
  6. Gaming Thieves' World. www.lynnabbey.com. Процитовано 25 грудня 2020.
  7. Sass, Evan (31 травня 2005). Thieves' World Interview with Lynn Abbey and Robert J. Schwalb • Green Ronin Publishing. Green Ronin Publishing (амер.). Процитовано 25 грудня 2020.
  8. Xmas 2007. www.lynnabbey.com. Процитовано 25 грудня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]