Ліса Москоні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліса Москоні
англ. Lisa Mosconi
Діяльність нейронауковиця, лікарка, викладачка університету
Галузь нейронаука[1], неврологія[1], ядерна медицина[1], хвороба Альцгеймера[1] і Холістична медицина[1]
Знання мов англійська[1]

Ліса Москоні  (англ. Lisa Mosconi) — доктор філософії, заступник директора Клініки профілактики хвороби Альцгеймера при Медичному коледжі Вейл Корнелл (Нью-Йорк), доцент наук з області неврології та радіології. Також є ад'юнкт-викладачем факультету психіатрії Нью-Йоркського університету медицини, Департаменту харчування в Школі харчування та суспільної охорони здоров'я Нью-Йоркського університету імені Стейнхардта.

Ліса Москоні має ступінь доктора наук в галузі неврології та ядерної медицини, та є сертифікованим фахівцем в області комплексного харчування й охорони здоров'я. Її дослідження з раннього виявлення хвороби Альцгеймера добре відомі в США та далеко за межами країни.[2] Виявляючи пацієнтів, що входять до групи ризику, вона має на меті використовувати методи візуалізації мозку, такі як позитронно-емісійна томографія (ПЕТ) і магнітно-резонансна томографія (МРТ). Наразі вивчає питання зниження ризику втрати пам'яті від хвороби Альцгеймера, та її запобігання у взаємозалежності із дієтою, правильним харчуванням, розвитком фізичної та розумової працездатності.[3]

Публікації[ред. | ред. код]

Доктор Москоні опублікувала понад 100 статей у престижних медичних журналах, в тому числі в «Nature Medicine», Працях Національної академії наук США, виданні Медичної асоціації та Британського медичного журналу; має кілька власних розділів у наукових книгах, в тому числі «Mapping the Aging Brain» (видавництво Оксфордського університету), «Brain Imaging: Translation Tools for the Discovery, Development and Treatment of Drugs in the CNS» та «New Encyclopedia of Neurobiology» (видавництво Elsevier).[4]

Праці Москоні представлені в більш, ніж 80 міжнародних конференціях, в ході яких були опубліковані прес-релізи, присвячені теле- та радіомережам всього світу (CNN, CBS, NBC, Today Show, Doctors show і т.д.). Вона друкувалась в таких ЗМІ, як «Associated Press. Reuters», «New York Times», «Washington Post», «Forbes», «The Wall Street Journal», «Bloomberg», «Psychology Today».

У 2018 році доктор Москоні опублікувала книгу «Brain Food: the Surprising Science of Eating for Cognitive Power» (укр. «Їжа для мозку. Наука розумного харчування»)[5], що є результатом багаторічних досліджень доктора людей, схильних до розвитку хвороби Альцгеймера. Доктор Москоні пропонує унікальну методику подолання та запобігання недуги, що базується на здоровому харчуванні та способі життя.[6][7]

Нагороди[ред. | ред. код]

За свою кар'єру Москоні отримала кілька стипендій, федеральних та не федеральних грантів, а також численні приватні пожертвування для підтримки своїх досліджень. Серед наукових нагород: премія «Молодий дослідник в області нейронаук» (Товариство ядерної медицини), другий Приз за кращу роботу в області клінічних досліджень (Springer, Товариство ядерної медицини, Європейська асоціація ядерної медицини) та дві нагороди «Найбільш цитована доповідь року» (Springer та Європейська асоціація ядерної медицини).

Переклад українською[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Czech National Authority Database
  2. Snaith, Cam (2 січня 2017). Expert Interview: Lisa Mosconi, PH.D. Medium. Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  3. About Dr. Lisa Mosconi. Lisa Mosconi, PhD (амер.). Архів оригіналу за 29 квітня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  4. Talks. Lisa Mosconi, PhD (амер.). Архів оригіналу за 29 квітня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  5. Overview. Lisa Mosconi, PhD (амер.). Архів оригіналу за 30 квітня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  6. Dr. Lisa Mosconi Interview on Nuclear Medicine Meets Nutrition. Smart People Podcast (амер.). Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  7. Cording, Jess. The Top 5 Brain-Boosting Foods You Should Be Eating. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 29 квітня 2019. Процитовано 2 травня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]