Лісель-спірт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баркентина флоту США Monongahela (1862) з поставленими ліселями.
Лісель на лісель-спіртах.

Лісель-спірти — елементи рангоуту вітрильного судна, що являють собою тонкі рангоутні дерева на фока- і грота- реях і на фор- і грот-марса-реях, що служать для постановки додаткових вітрил — ліселів. Залежно від розташування отримують спеціальні найменування: на нижніх реях — марса-лісель-спірти, на марса-реях — брам-лісель-спірти.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про ліселі на нижніх реях належать до 1625 року, проте тоді застосування ліселі було ще досить рідкісним, одиничним явищем. Досить широко вони стали застосовуватися після 1660 року. Починаючи з цього часу лісель-спірти і необхідні для них бугелі стали згадуватися в літературі. Перші лісель-спірти встановлювалися тільки на нижніх реях фок- і грот-щогл, а після 1675 року вони стали застосовуватися і на марса-реях.

Конструкція[ред. | ред. код]

На всіх суднах, крім голландських, лісель-спірти встановлювалися перед реями. Бугелі для них робилися із залізних смуг, вигнутих вісімкою, при цьому ноковий бугель розташовувався на ноку реї, а третинний (внутрішній) зсувався на 1/6 її довжини.

Довжина лісель-спіртів становила від 0,3 до 0,4 довжини реї. Діаметр їх внутрішнього кінця дорівнював 1/50 довжини, зовнішнього — вдвічі менше. Вистріли, на яких розтягувалися нижні краї ундер-ліселів, кріпилися гаками за обухи русленів. Довжина цих вистрілів становила від 0,5 до 0,6 довжини марса-лісель-спіртів.

Джерела[ред. | ред. код]