Лісовий Сергій Гурійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лісовий Сергій Гурійович
Народження 1959(1959)
с. Розкішне Білгород-Дністровського району, Одеської області, Україна
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Вид збройних сил Високомобільні десантні війська (Україна)
Освіта Рязанське повітряно-десантне командне училище, Військова академія імені М. В. Фрунзе
Звання  Полковник
Командування в 20062012 роках
Високомобільні десантні війська (Україна)
Війни / битви служба в Афганістані
Нагороди Орден Богдана Хмельницького II ступеня (Україна) Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна) Орден Червоної Зірки Медаль «За відвагу»

Сергі́й Гу́рійович Лісови́й (нар. у 1959 р., с. Розкішне, СРСР) — український військовий, полковник повітряно-десантних військ ЗСУ, Голова Ради Союзу десантників України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій Гурійович Лісовий народився у 1959 р. в селі Розкішне на Одещині в селянській сім'ї. Після школи служив солдатом-стрільцем у ВДВ. Закінчив Рязанське десантне училище. Після училища — служба в Афганістані. Перша посада лейтенанта Лісового, з якої почалася його офіцерська кар'єра, — командир взводу. Після проходження служби в Афганістані командував навчальною ротою курсантів Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища. Закінчив у Москві військову академію ім. М. В. Фрунзе.

З 2006 по 2012 р. — командувач Аеромобільних військ Збройних Сил України. Має перший розряд з парашутного спорту, здійснив близько 200 стрибків.

Нагороди[ред. | ред. код]

За гідну службу в Афганістані нагороджений бойовими нагородами:

За роки незалежності України:

  • Орден Богдана Хмельницького II ступеня (2012) — За значний особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, зразкове виконання військового обов'язку, високий професіоналізм та з нагоди Дня Збройних Сил України[1]
  • Орден Богдана Хмельницького III ступеня (2008) — за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності України, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового, службового обов'язку, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і Дня захисника Вітчизни[2].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Сергій Лісовий є Головою Ради Союзу десантників України.[3]

Публікації[ред. | ред. код]

Сергій Лісовий є співавтором навчально-методичного посібника «Тактика дій аеромобільно-десантних (парашутно-десантних) підрозділів (взвод)», який видано в Академії Сухопутних військ[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України № 683/2012 Про відзначення державними нагородами України. Архів оригіналу за 24 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2014.
  2. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 144/2008 Про відзначення державними нагородами України. Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 10 листопада 2014.
  3. Союз десантників України. Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 10 листопада 2014.
  4. Сергій Лісовий є співавтором навчально-методичного посібника «Тактика дій аеромобільно-десантних (парашутно-десантних) підрозділів (взвод)», який видано в Академії Сухопутних військ. Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 10 листопада 2014.

Див. також[ред. | ред. код]

Сергей Лисовой: «Желающих стать десантниками хватает, но…» [Архівовано 10 листопада 2014 у Wayback Machine.]