Лісовська Констанція Костянтинівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лісовська Констанція Костянтинівна
Народилася 1860(1860)
Селещина
Померла 1920(1920)
Селещина
Громадянство Російська імперія
Національність українка
Місце проживання Селещина
Діяльність політичний та громадській діяч
Відома завдяки вчитель, автор багатьох книг

Лісовська Констанція Костянтинівна (1860—†1920) — українська політична та громадська діячка, вчителька, авторка багатьох книжок, дружина Олексія Миколайовича Лісовського (1861-1934).


Біографія[ред. | ред. код]

Констанція Лісовська народилася в селі Селещина, тепер Машівському районі Полтавської області. Дочка військового. Належала до лютеранського віросповідання. Закінчила в Петербурзі Бестужевські курси і в 1880-х роках учителювала, в 1890-х роках — співробітниця газет, була головою бібліотечного комітету в Полтаві, разом з чоловіком у 1899-1905 жила в Катеринославі, з 1907 викладала в гімназіях. В селі Селещина на могилі Констанції Лісовської встановлено пам'ятник.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Констанція Лісовська - авторка першого підручника для початкових шкіл «Рідна мова». У співавторстві з В. Ф. Ніколаєвим написала книгу «Полтавщина: Посібник до вивчення Полтавської губернії» (1919). Книжку видано під грифом Полтавського Педагогічного бюро Полтавської Губерніяльної Народної Управи. Це є доповнене видання до першого нарису «Географії Полтавщини», який написано і видано Констанцією Лісовською ще в 1908 році. Ця книга цінна не лише своїми відомостями, але й «списком найголовніших джерел», унікальними ілюстраціями, картосхемами, діаграмами. Сьогодні це видання є бібліографічною рідкістю.

Джерела[ред. | ред. код]