Ліхтарна акула чудова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліхтарна акула чудова
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Ліхтарні акули (Etmopteridae)
Рід: Ліхтарна акула (Etmopterus)
Вид: Ліхтарна акула чудова
Etmopterus splendidus
Yano, 1988

Посилання
Вікісховище: Etmopterus splendidus
Віківиди: Etmopterus splendidus
ITIS: 621065
NCBI: 862656

Ліхтарна акула чудова (Etmopterus splendidus) — акула з роду Ліхтарна акула родини Ліхтарні акули. Ще недостатньо вивчена акула.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 30 см. Голова помірно довга. Морда коротка. Очі довгі, майже у 3 рази більше за довжину зябрових щілин. За ними присутні невеликі бризкальця. Рот широкий, загнутий дугою. Зуби верхньої щелепи мають декілька верхівок, з яких центральна довга, бокові — короткі. Зуби нижньої щелепи трикутної форми, гострі, розташовані щільно, утворюють верхніми карями суцільну ріжучу лінію. У неї 5 коротких зябрових щілин. Тулуб стрункий. Грудні плавці невеликі, округлі. Має 2 невеликих спинних плавця з широкою основою, наділені шипами. Задній більше за передній. Анальний плавець відсутній. Хвіст вузький та помірної довжини. Має дуже велику та жирну печінка багату на сквален.

Забарвлення сіро-чорне з коричневим відливом. Очі зеленуватого кольору. На череві та під головою, на хвості, середній частині хвостового плавця присутні чорні ділянки. На них розташовані фотофтори, що світяться у темряві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 120 до 210 м. Здійснює добові міграції. Полює на здобич біля дна та у середніх шарах води. Живиться дрібною костистою рибою та кальмарами.

Це яйцеживородна акула.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Як окремі ареали представлена біля південної Японії, Тайваня, Яви (Індонезія).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. i V.H. Niem, 1998. Squalidae. Dogfish sharks. p. 1213–1232. A K.E. Carpenter i V.H. Niem (eds.) FAO Identification Guide for Fishery Purposes. The Living Marine Resources of the Western Central Pacific.