Ліівіа Лаасімер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліівіа Лаасімер
ест. Liivia-Maria Laasimer
Народилася 21 червня 1918(1918-06-21)
Тарту
Померла 26 лютого 1988(1988-02-26) (69 років)
Тарту, Естонська РСР, СРСР
Країна  Естонія
Діяльність ботанік
Alma mater Тартуський університет
Галузь ботаніка
Заклад Тартуський університет

Ліівіа-Марія Рихардівна Лаасімер (ест. Liivia-Maria Laasimer; 21 червня 1918, Тарту — 26 лютого 1988) — естонська ботанік, фахівець з систематики рослин, доктор біологічних наук (1965).

Біографія і роботи[ред. | ред. код]

Ліівіа-Марія Лаасімер народилася 21 червня 1918 року в естонському місті Тарту.

Ліівіа Лаасімер була автором робіт із рослинності на території Естонської РСР, яка вперше узагальнила результати картування рослинного покриву, надавши детальний огляд естонських рослинних угруповань та їх розподілу[1]. У 1965 році вона отримала вчений ступінь вищого в СРСР ступеня — стала доктором біологічних наук.

Ліівіа Лаасімер — поряд з естонським ботаніком і головою Естонської спілки натуралістів Теодором Ліппмаа, радянським і естонським болотознавцем, геоботаніком та екологом Віктором Мазінгом, геоботаніком X. X. Трасом і фахівцем по фітоценозу Т. Е.-А. Фрей — була представником однієї з «впливових» біологічних шкіл (наукових напрямків) у Радянському Союзі: естонської структурно-аналітичної школи. Її робота була тісно пов'язана з Інститутом зоології та ботаніки, розташованому в естонському місті Тарту: у його стінах вона підготувала і опублікувала свої численні роботи. Ліівіа Лаасімер також була пов'язана з ботанічним інститутом в Литві і біологічним інститутом в Латвії.

8 липня 1975 року Ліівіа Лаасімер, разом з геоботаніком Ерингіс Казіс Іоно та чехословацьким геоботаніком, фахівець з урбанізованих ландшафтів М. Ружичкой, вели (англійською мовою) засідання з охорони навколишнього середовища в рамках XII міжнародного ботанічного конгресу, що проходив у Ленінграді.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік: Юрій (Георг Вальтер) Лаасімер (1910—1986), лісівник.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Научные школы геоботаники. Зооинженерный факультет МСХА. www.activestudy.info. Архів оригіналу за 6 квітня 2019. Процитовано 16 квітня 2017.

Література[ред. | ред. код]