М'ясник з B1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
М'ясник з B1
Народився 20 століття
Діяльність серійний вбивця

М'ясник з B1 — невідомий серійний вбивця в Намібії. Між 2005 і 2007 роками «М'ясник з B1» убив щонайменше п'ять жінок, причому всі вбивства були пов'язані з національною дорогою B1.

У 2007 році намібійця німецького походження звинуватили у зґвалтуванні, заарештували та згодом пов’язали з цими нерозкритими вбивствами. Однак після тривалого ув'язнення його виправдали за браком доказів. У 2008 році чоловік, який покінчив життя самогубством, був причетний до того, що серія вбивств закінчилася в 2007 році, але зв'язок не вдалося остаточно довести.

Назва[ред. | ред. код]

Свою назву М'ясник з B1 отримав від намібійських ЗМІ через те, що останки жертв були знайдені в безпосередній близькості від Намібійської національної дороги B1, яка перетинає країну з півночі на південь. Частина назви «різник» походить від професійного способу розчленування тіл. Різника B1 також називали «Розпушувачем Хомаса» через регіон, де були знайдені останки жертв.

Вбивства[ред. | ред. код]

Частини тіла були знайдені в червні та липні 2007 року в регіоні Хомас уздовж B1 у більшому районі Віндгука між Рехоботом і Окаханджа. Ці частини тіла були загорнуті в пакети для сміття і належали двом різним жінкам. Ще в 2005 році відбулися два подібні незрозумілі вбивства жінок, ці два вбивства згодом також були приписані М'ясник з B1[1].

Голову та руку поки що останньої жертви знайшли в серпні 2007 року далі на північ на B1 між Віндгуком, Окаханджа. Інші частини тіла тієї ж жертви були виявлені у вересні 2007 року поблизу Гроотфонтейна в регіоні Отйозонджупа. Ця жінка ніколи не була ідентифікована. Поліція сприйняла цю послідовність подій як підказку того, що вбивця міг переїхати з Віндгука далі на північ.

У жовтні 2007 року розслідуванням допомогли троє старших детективів із серійних вбивств з Південно-Африканської Республіки[2]. Вважається, що ця серія вбивств ніколи не буде розкрита.

Жертви[ред. | ред. код]

Усі п’ятеро жертв М'ясника з B1 були молодими жінками або жінками середнього віку. Двох із п'яти вбитих жінок (обидві знайдені у 2007 році) ідентифікувати не вдалося. Інші три жінки - Хуаніта Мабула (21 рік, убита в 2005 році), Мелані Янсе (22 роки, 2005) і Санна Хелена Гароес (36 років, 2007).

Усі вбиті жінки були кольоровими намібійками, кожна з трьох ідентифікованих жертв вільно володіла африкаанс, дамара або обома мовами. Крім того, всі частини тіла жертв мали ознаки замерзання або охолодження, що свідчить про те, що вони перебували в якомусь холодильному сховищі. Однак метод вбивства був у всіх різним: Янсе задушили, а Мабулу вдарили тупим предметом по голові.

Принаймні дві з трьох ідентифікованих жертв були повіями, які працювали в районі Аусспанплац у центрі Віндгука. Двоє жертв, Янсе та Гароес, очевидно, добре знали одне одного.

Підозрювані[ред. | ред. код]

У серпні 2007 року громадянина Німеччини Хайнца Кніріма заарештували за підозру в зґвалтуванні 29-річної намібійки неподалік від Віндгука минулого місяця. Згодом він також намагався задушити жінку. Кнірім відкинув усі звинувачення. У лютому 2010 року його виправдали за відсутністю доказів і звільнили з-під варти. Кнієрім подав позов про відшкодування збитків проти уряду Намібії через важкі випробування, пов’язані з тим, що його звинуватили в тому, що він був М’ясником з B1.

У 2008 році Ганс Гуссельманн з Рехобота покінчив життя після того, як був причетний до вбивств. Раніше він відбував довічне ув'язнення за два вбивства і був звільнений лише в 2004 році. Незважаючи на те, що ДНК Гароес було знайдено в квартирі Гуссельманна, а ДНК Гуссельманна було знайдено в листі до поліції щодо вбивства Мабули, докази були непереконливими[3]. У той час виникли підозри, що М’ясник з B1 може бути не однією людиною, а скоріше одним «головним актором» і кількома копіями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Body-parts find sparks hope in murder case. IOL News. 12 липня 2007.
  2. Shilongo, Anna (4 жовтня 2007). SA Crack Team to Tackle 'B1 Butcher'. New Era. via allafrica.com.
  3. Menges, Werner (29 квітня 2008). B-1 Butcher: DNA evidence in spotlight. The Namibian.